Hirdetés
Hirdetés

Az idén Trump követői nyomták fel a részvényárakat? Ma nagyon meginogtak

2017. március 14., 18:43

Ma elég csúnyán festenek az amerikai tőzsdeindexek, és Európában is a piros szín volt a domináns. A BUX még olcsón megúszta, a Mol talán a magas osztaléknak örült, az OTP és a Telekom viszont lefelé húzták az indexet. Erősödik a forint, tovább szabad az olaj. A Trump-szavazók körében vélik felfedezni az eddigi rali mozgatórugóját.

A Fed szerdai kamatdöntése – szinte biztosan emelése – előtti óvatossággal és az olaj két százalék körüli esésével magyarázzák, hogy ma eléggé csúnya mínuszok alakultak ki az amerikai tőzsdéken, de Európa nagy részében is. A DAX indexet főleg az RWE-konszern gyorsjelentés utáni, majdnem hat százalékos emelkedése segítette, emiatt a német index változatlan maradt.

Az összeurópai EuroStoxx 50 index azonban fél százalékkal, a francia CAC ugyanennyivel, a brit FTSE 100 pedig 0,1 százalékkal esett, ennél is nagyobb süllyedés Dél-Európában volt. Az amerikai piacon este hat körül az S&P 500 és a Nasdaq 0,5, a Dow Jones 0,3 százalékkal ment le. A nagy vesztesek persze az olajipari részvények voltak.

Hirdetés

Olaj le, Mol fel

Az olaj annak a hírnek a hatására zuhant tovább, hogy Szaúd-Arábia kitermelése februárban a vártnál magasabb volt. Ez kérdéseket vet fel az OPEC-megállapodás betartásával kapcsolatban. (A múlt héten már volt egy komoly esés a magas amerikai készletek miatt, erről itt írtunk.) A WTI 2,2, a Brent 1,8 százalékos mínuszban van, 47,30, illetve 50,40 dolláron, négy hónapos mélypont körül.

Budapesten a BUX index pluszban kezdett, de 0,15 százalékos mínuszban végzett, így az európai átlagnál jobban. A Mol 1,4 százalékkal 20 940 forintra ment fel, talán a tegnap bejelentett 625 forintos osztalékjavaslat hatására. Az OTP 1,1 százalékkal 8403 forintra, a Telekom 1,2 százalékkal 495-re esett. A Richter 0,3 százalékkal felfelé, 6545 forintra mozdult el.

Erősödik a forint, a kisbefektetők özönlenek

A „Mészáros-cégek”, az Opimus és a Konzum 15 és 19 százalékkal 63, illetve 107 forintra estek. (A Konzumról itt írtunk.)

A forint euróárfolyama, miután a napokban visszapattant a 313-ról, újabb 1,2 forinttal lejjebb, 311-en állt meg. A dollár kissé erősödött.

Jár a taps a kisbefektetőknek a Trump-raliért – írja a KBC Equitas, amely szerint az utóbbi hónapok amerikai tőzsdei fellendüléséért főleg az ETF-ekbe (tőzsdén jegyzett alapokba) áramló óriási kisbefektetői pénzek felelősek. Az intézmények inkább kiszálltak a piacról. „Ha már azok is a tőzsdére áramlanak, akik korábban elkerülték azt, nekünk már nem árthat vigyázni” - teszik hozzá.

Trump követői most mernek befektetni

A Marketwatch egy kommentárja nemrég egyenesen azt állította, hogy a ralit Donald Trump szavazói okozták. Hivatkozik egy közvélemény-kutatásra, amely szerint 2008 óta nem látott arány, az amerikaiak 42 százaléka bízott az USA idei gazdasági fellendülésében. Csakhogy a republikánusok, konzervatívok körében ez most 74 százalék, míg egy éve csak 15 százalék volt. Egy másik felmérés szerint pedig a Trump-szavazók háromnegyede bízott a részvénypiaci fellendülésben.

Számos konzervatív szavazó sok éve már, hogy elkerülte az amerikai részvénypiacot, mert nem bíztak Obama elnök gazdaságpolitikájában, a Fed pénznyomtatását, a túlzott államháztartási hiányt túl veszélyesnek tartották. Ők most, bízva az új elnökben, az Obama-éra 150 százalékos részvényár-emelkedése után elérkezettnek látták az időt a befektetésre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Senki nem gazdagodott úgy, mint Mészáros Lőrinc

Senki nem gazdagodott úgy, mint Mészáros Lőrinc

Hét új szereplővel bővült A 100 leggazdagabb listája 2017-ben. A rangsort idén is Csányi Sándor vezeti, de a dobogó közelében már Mészáros Lőrinc is megtalálható. A felcsúti polgármester egyetlen egy év alatt 25 helyet ugrott előre a gazdagrangsorban. A listán szereplők összvagyona idén megközelítette a 3380 milliárd forintot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?