Hirdetés
Hirdetés

Ázsiai részvények: továbbra is bátran

2017. november 07., 12:32
Cimkék
részvény
, fidelity
, ázsia

Az ázsiai értékpapírok idén az elmúlt tíz év legjobb hozamát produkálhatják. Az év eleje óta 26 százalékos növekedést láthattak a befektetők és akár még folytatódhat a trend, de talán nem most kell túlallokálni.

A jó hír az, hogy a mostani ralit a vállalati eredmények javulása hajtja, ami stabilizálja a növekedés dinamikáját és lehetővé teszi a fair relatív értékelést. Ugyanakkor a térségben nagy a széttöredezettség. A legjobb bevételeket kínai és koreai vállalatok érik el, az itteni piacok felülteljesítenek. A legnagyobb hatása erre a teljesítményre a tech- és ingatlanszektornak, illetve a feldolgozóiparnak volt. Mindeközben az ASEAN-piacok (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) lemaradtak, ami jó lehetőséget teremthet arra, hogy némi védelmet építsünk ki ezekkel a papírokkal, miközben túlsúlyban maradnak a részvények a portfólión belül.

Az ázsiai értékpapírok idén az elmúlt tíz év legjobb hozamát produkálhatják. Az év eleje óta 26 százalékos növekedést láthattak a befektetők és akár még folytatódhat a trend, de kockázatokat talán nem most kell túlallokálni.

Hirdetés

Aki lemaradt volna a raliról, az „felzárkózhat” az ASEAN-piacokon, miközben akkor is védhetik a portfóliót, amikor a befektetői szentiment éppen negatívra fordul. A nagy növekedésű gazdaságok tűnnek a legvonzóbb befektetésnek a régióban. Olyan egyedi hozamösztönzőkkel rendelkeznek ezek a piacok, amelyek miatt a papírok jó diverzifikációs lehetőséget jelentenek olyan helyzetekben, amikor a globális makrogazdasági feltételek kedvezők maradnak, de a hátszél már elkezd gyengülni. Leginkább az ASEAN-régió növekedési kilátásai javultak: a szakértői konszenzus a 2017 és 2018-as GDP- növekedésre 5 és 5,1 százalékra emelkedett az elmúlt hetekben, ami segíthet fenntartani a vállalati bevételek normalizálódását és javíthatják a pénzügyi piacok minőségét.

Az élen Thaiföld és Malajzia áll: a thai gazdaság strukturális reformjai és baht számára kedvező hangulat segítik a thai részvényeket. A kormány évek óta nem látott sebességgel költi az infrastrukturális fejlesztésre szánt pénzeket. Ez javítja a vállalati és lakossági hangulatot, miközben a Bhumibol király halála utáni egész éves gyász is véget ér, mindezek pedig további javuló eredményekhez vezethetnek, így fundamentálisan javulhatnak a részvényértékelések. Malajzia nyitott gazdasága továbbra is sokat nyer az egészséges globális növekedéssel és a növekvő belföldi kereslet jó kilátásaival. A vállalati és fogyasztói bizalmi index három éve nem látott magasságban van az országban, ehhez képest viszont sokkal olcsóbban forognak az itteni papírok más magas növekedésű ázsiai piacokhoz képest, ráadásul maradt a hosszú távú átlaga alatt a könyv szerinti érték alapján.

Azt, hogy erre az időszakra érdemes időzíteni a bevásárlást, az amerikai monetáris politika is indokolja. Az ASEAN részvénypiacok történetileg alulteljesítenek az Egyesült Államok kamatemelési ciklusai során, majd stabilizálódnak és néha teljesítményben is jobbak lesznek a ciklus végéhez közeledve. Egy indonéz, maláj, thai és fülöp-szigeteki eszközöket egyenlő részben tartalmazó portfólió ezt a mintát mutatja az utóbbi három kamatemelési ciklusnál.

Azonban a minta eltérést mutat attól függően, hogyan korrelál a kincstári kamat és a dollár. Az 1994 és 2004 közötti ciklusban enyhe alulteljesítés figyelhető meg a példaportfólióban: 1994-ben gyengült a dollár, a kötvényhozamok pedig nőttek, 2004-ben pedig a dollár is erősödött és a hozamok is nőttek egy elhúzódó emelési ciklusban. Kiugró példa az 1999-es ciklus. Akkor egy éles növekedés a hozamok és a dollár kurzusában az ASEAN piacok gyenge teljesítményét okozta a szélesebb ázsiai piachoz képest.

A jelenlegi ciklusban már tapasztalható volt egy lényeges alulteljesítés, ennek nagy része pedig olyan időszakban zajlott az idei évben, amikor a dollár gyenge volt, a kötvényhozamok pedig beszorultak egy csatornában. A részvény- és devizapiacokon az ASEAN-országok relatív értéke Észak-Ázsiával szemben mostanra talán elég jó védőbástyát képezhetnek az erős dollár idején, és megfelelő lefedettséget jelenthet, ha az ASEAN térség újra beindulna. Az ASEAN-értékpapírpiacok relatív jó hozamához a jövőben hozzájárulhat a 2004-ben tapasztalhatókhoz hasonló amerikai kamatemelési ciklus és javulás az olyan külső sérülékenységek terén, mint a jelenlegi folyó fizetési mérlegek többlete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?