7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A bitcoin nemrég kétszer is elágazott, az így keletkezett kriptodevizák jelenleg szintén jelentős értéket képviselnek. Ha valakinek volt az elágazás időpontjában bitcoinja, érdemes azzal foglalkoznia, hogy ezeket is begyűjtse, és hosszú távra eltegye vagy értékesítse. Ez nem mindig egyszerű, mint ahogy az a kérdés sem, mit kezdjünk vele.

A bitcoin jelenlegi árfolyama 13 700 dollár, aki azonban augusztus 1-je előtt vette, annak mintegy 16 400. Leágazott róla ugyanis (fork) augusztusban a bitcoin cash (BCH), októberben a bitcoin gold (BTG) nevű kriptodeviza. Ami mindkét esetben úgy nézett ki, hogy egy régi bitcoin mellé lett “ingyen” egy új is a tulajdonos pénztárcájában. Csak általában nem látszik, keresni kell.

A BCH jelenleg 2400, a BTG 300 dollár körüli árfolyamon forog, tehát ha valaki a régebben vett bitcoinja mellett ezeket is eladja, plusz 2700 dollárt zsebelhet be egységenként. De mik is ezek a levált devizák, érdemes-e tartani, vagy inkább adjuk el?

A bitcoin bizonyos műszaki paraméterek (például a blokkméret) miatt kinőtte saját kereteit, annyi a tranzakció, amit már csak nehezen bír a rendszer. Emiatt drága lett és lassú, a tranzakciós költségek mediánja (középértéke) jelenleg 14 dollár körüli (mintegy 3500 forint). Ennyiért néha már a bankok is utalnak külföldre.

Ahogy a bitcoinnak kellene

A költségekből valamennyit le lehet faragni, ha a befektető megelégszik azzal, ha lassabban ér oda a pénze (bizonyos határok között mi magunk szabályozhatjuk a felajánlott tranzakciós díjat). De ezzel pont a digitális fizetőeszközök, kriptodevizák egyik legfőbb előnye, az olcsó és gyors globális átutalás lehetősége vész el.

Most fel, vagy le?

Jelenleg még sok kriptodeviza-párti befektető is szkeptikus a bitcoin rövidebb távú áralakulásával kapcsolatban. A Seekingalpha egyik szerzője például aggasztónak tartja, hogy a technikai elemzés fogalmai szerint a bitcoin elveszítette momentumát (lendületét). Az intézményi befektetők erősen shortolják (ez látszik például azon, hogy a határidős árak mostanában nem igazán mennek az azonnali fölé).

A bitcoin piaci részesedése csökken, miközben más kriptodevizák inkább erősödtek. Aggályosak a bitcoin működésével kapcsolatos problémák (az említett sebesség, költségek például). Ráadásul a kormányok is erősen szorongatják az üzletágat. Hosszabb távon azonban ezek a problémák azonban még megoldódhatnak.

Erre a problémára kerestek megoldást a bitcoin cash létrehozói, és egy műszaki változtatással (a blokkméret növelése) meg is oldották. A BCH jelenleg úgy működik, ahogy a bitcoin régen, olcsón (2-10 dollárcent) és gyorsan. Ezzel azonban készítői állítólag hátrányokat is vittek a rendszerbe, például aggályok vannak a továbbfejleszthetőségével kapcsolatban. Így vagy úgy, a BCH viszonylag megbecsült a kriptodevizák körében, hetek óta eléggé stabil az árfolyama is, 2500-2700 dollár körül.

Legyen a bitcoin az embereké

A bitcoin világa egyfajta demokrácia, ahol a bányászok lényegében számítási kapacitásukkal szavaznak. A bitcoin jövője néhány erősebb érdekcsoport, bányászközösség, vállalat kezében van. Ezt próbálta ismét decentralizálni, demokratizálni a bitcoin gold, és lehetővé tenni, hogy olcsó hardverrel, grafikus kártyákkal is ismét bányászható legyen, akár otthon is.

A BTG azonban a jelek szerint sok sebből vérzik, nincsenek hozzá még jó szoftverek, egy adathalász-támadás rombolta a tekintélyét mindjárt az elején. Gondok vannak a BTG leválasztásával a bitcoin-számlákról, miután a legtöbb tőzsde, pénztárca-szolgáltató nem támogatja. (Lásd a keretes írást.)

Voltak egyenlőbbek

Amit a létrehozói szemére vetnek, hogy a demokratikus szlogenek színfala mögött a kiválasztottak előbb kaptak lehetőséget a bányászatra, “előbányásztak” belőle egy csomót, mielőtt októberben mindenki számára elérhetővé vált. Sokan emiatt és más jelek miatt egyszerűen csalásnak nevezik az internetes fórumokon, és óvatosságra intenek vele kapcsolatban.

A bitcoin gold Twitter-oldalán a hétvégén megjelent egy hír, mely szerint ma, január 15-én este nagy bejelentést fognak tenni. Arra is céloztak, hogy ez az árfolyamot az egekbe fogja küldeni, 1000 dollár is lesz.

Csúnyán felbeszélték

Egy részvénykibocsátót csúnyán megbüntetnének vagy beperelnének az ilyen jóslatokért, mindenesetre a BTG árfolyama 200-220 dollárról felment 70-80 százalékkal 360 dollárra is, most pedig 330. A befektetési piacon nem túl szerencsés, ha egy érdekelt így felbeszéli saját értékpapírja árfolyamát, itt is látszik a kriptodevizák szabályozásának hiánya.

Ezzel aligha fogunk fizetni

Sok-sok kriptodeviza van, ám csak egy pár olyan, amely nagyvállalatok, bankok támogatását is élvezi, amelyen tőkeerős befektetők dolgoznak, hogy valóban használható fizetőeszközzé, kereskedelmi eszközzé tegyék. (Bitcoin, ether, ripple.) Kevés érv szól amellett, hogy valamikor valaki rendszeresen bitcoin gold vagy bitcoin cash segítségével bonyolítson le a jövőben tranzakciókat.

A bitcoin cash mellett talán valamivel több érv szól, olcsónak, gyorsnak és megbízhatónak látszik, amilyennek a bitcoint megálmodták valamikor, de ezt sem fogadják még el sehol a való világban. (Legalábbis még nem találtuk nyomát.) A bitcoin gold kifejezetten sok sebből vérzik, és hacsak nem karolja fel valami multi, nem látszik, hogy valódi jövője lenne. Persze ez így van a legtöbb, sok száz más kriptodevizával is.

Hogyan szerezd meg plusz bitcoinjaidat?

A bitcoin cash és a bitcoin gold külön hálózatokon, részben már eltérő típusú címekkel (nyilvános kulcsokkal) működik, és ahhoz, hogy eladjuk, le kell választanunk az eredeti számláról. Ha augusztus 1-jén volt bitcoinunk (és még hozzáférünk a számlához), akkor jó eséllyel van bitcoin cash a birtokunkban. A bitcoin gold-nál ez a dátum október 24-e. Hogy van-e az adott számlán, azt több weboldalon is meg lehet megnézni, bemásolva az adott bitcoin-címet. (Pl. blockchair.com, btgexplorer.com.)

Ha valamilyen kriptó-tőzsdén vagy online, webes pénztárcában, mobilalkalmazásban volt a bitcoin az adott időpontokban, akkor érdemes megnézni, az a rendszer támogatja-e a szóban forgó bitcoin-variánsokat. Tapasztalataink szerint a BCH-t már szinte mindenütt támogatják, a BTG-t még csak kevés helyen. Ahol igen, ott valamilyen beépített megoldással tovább lehet küldeni az elágazott kriptót máshová, hosszú távú tároláshoz vagy eladáshoz.

Ahol nem támogatják valamelyiket, ott az a kérdés, kinél van a számlához tartozó titkos kulcs. Nálunk vagy az adott szolgáltatónál, és onnét ki lehet-e exportálni. Ha ez megvan, akkor elvileg mindhárom a számlán levő bitcoin-fajtához hozzáférésünk van. Az tűnik a legelterjedtebb módszernek, hogy a Coinomi mobilalkalmazásban kiválasztjuk az adott kriptót. Majd a “pénztárca kisöprése” (sweep wallet) funkcióval, a titkos kulcs megadásával, szkennelésével importáljuk az alkalmazásba (és gyorsan továbbküldjük offline pénztárcába vagy kriptotőzsdére).

Problémát okozhat, ha a titkos kulcs is titkosított, ekkor persze szükségünk lesz a jelszóra. További problémát okozhat, hogy többféle szabvány van a titkos kulcsokra, QR-kódokra is, és nem mindegyik szoftver kezeli mindet. Egyes esetekben szükség lehet ezek konverziójára, például a bitaddress.org oldalon. (Ez kell: "Private Key WIF 51 characters base58, starts with a '5'”.)

Biztonsági okokból, mivel nincsen semmire garancia vagy kártérítés ezen a piacon, a BCH-t vagy BTG-t tartalmazó számáról először küldjük tovább teljesen biztonságos számlára a legnagyobb értéket, a bitcoint. Utána a második legnagyobb értékű BCH-t helyezzük biztonságba, és csak a legvégén a kistesót, a BTG-t.

Mindent, amit lehet, offline, internettől szigorúan elvágott számítógépen ajánlatos végezni, például a Bitaddress.org is letölthető offline változatban. Csak a végső tranzakciónál ajánlatos neten lenni, szkennelni a QR-kódot. Kérjük, előtte tanulmányozd a kriptodevizák tárolásának biztonsági ajánlásait.

Ha valaki egyik bitcoin-fajtát sem akarja eladni, és biztonságos (péládul papíros offline) pénztárcában vannak, elvileg nem kell csinálnia semmit.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG