Hirdetés
Hirdetés

Baljós árnyak a kötvénypiacon, újra csúcsdöntésnek veselkedik az OTP

Eidenpenz József, 2018. január 11., 19:06

Az USA tőzsdéi újabb csúcsokra törnek, de a kötvénypiacról rossz hírek érkeztek, lehet, hogy onnét jön majd a negatív impulzus. A BUX ma emelkedett egy kicsit, főleg az OTP húzta. Az olaj a 70 dollárt ostromolja, a dollár nagyot gyengült. Korea a kriptodevizák kereskedésének betiltására készül.

Zivatarlánc felhőzete Debrecen közeléből fotózva 2016. június 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Miután szerdán az idén először sikerült némi visszaesést produkálniuk az amerikai tőzsdéknek, csütörtökön ismét nekiveselkedtek a csúcsoknak. Az S&P 500 és a Nasdaq indexe 0,4, a Dow Jones 0,5 százalékos pluszban van, nagy eséllyel ma újabb történelmi rekordok fognak születni.

Évi 2,2 százalékkal hat éve nem látott növekedést produkált a német gazdaság, az államháztartási többlet is szépen hízott. Az európai indexek azonban a negatív tartományban maradtak, az EuroStoxx 50 index harmad százalékkal esett. A német tőzsde megint alulteljesítő volt, itt 0,6 százalék lett a mínusz.

Hirdetés

Viszont most jól teljesítettek a kelet-európai tőzsdék, főleg a bukaresti, amely 1,7 százalékkal ment fel. A hazai BUX index a nap nagy részében mínuszban volt, de a végén 0,3 százalékos pluszba ugrott. Főleg az OTP 1,4 százalékos emelkedése húzta fel, 10 940 forintra ugrott. A Richter és a Mol kissé esett, a Telekom emelkedett. A forint erősödött, mintegy 40 fillérrel lejjebb, 309-en van az euró ára.

A guru figyelmeztet

Az USA-ban nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, sokan ettől új inspirációkat várnak, ha jók lesznek az eredmények, új rekordsorozat indulhat. De a vészmadarak száma is gyorsan nő. Craig Johnson, egy nagyon híres technikai elemző, aki 2012-ben több éves, hosszan tartó részvénypiaci emelkedést jósolt, most arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy veszélyzónába értek a piacok, és fordulat jöhet – írta a Marketwatch.

Szintet léptek a hozamok

Bill Gross kötvénypiaci guru pedig megállapította, hogy bekövetkezett a várva várt fordulat a kötvénypiacon. Érdemes arra felkészülni, hogy a kötvényekről – amelyek az átlagember, vagy kisbefektető számára rendszerint nem túl izgalmasak – sok szó fog esni az idén. A jegybankok pénzhígításának kifutásával ugyanis nagy fordulat következhet a kötvénypiacon, ami a többi piacra is kihathat.

A napokban a japán jegybank ebbe az irányba mozdult el, de az a hír is emelte a hozamokat, hogy a kínaiak kevesebb amerikai állampapírt vennének. A német 10 éves állampapírok hozama 0,52, az amerikaiaké 2,56 százalék volt. A német hozam július vége, az amerikai pedig március óta nem volt ilyen magasan.

Nagyot drágult a gáz

A kötvénypiaci ciklusok sokkal hosszabbak, mint a részvénypiaciak, több évtizedesek is lehetnek. A magas kötvényhozamok pedig rendszerint nem tesznek jót a részvénypiacoknak sem. Lehet, hogy a kötvénypiacról indul majd a következő részvénypiaci összeomlás is?

Az olajár is rekordot rekord után dönt, már a 2014 végi szinteket is elérte. Ma a Brent a hetven dollárt is súrolta, a WTI pedig a 65 dollárt ostromolja. Az amerikai gáz majdnem öt százalékkal drágul. Az erősen gyengülő dollár ellenére ezúttal alig változtak a nemesfémek árai.

Ripple fel

A bitcoin és több más kriptodeviza lefelé tart, miután felmerült, hogy Koreában betiltják őket, pontosabban a tőzsdei kereskedésüket. Az országban nagyon népszerű ez a befektetési forma. A pénzátutalással foglalkozó Moneygram viszont tesztelni készül a ripple kiprovalutát, így az jelentős pluszban volt ma.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

A dolgozó fiatalok majdnem fele, 44 százaléka érzi úgy, megbecsülik a munkahelyén, ez pedig új rekord. 36 százalékuk pedig előrelépési lehetőséget is lát - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatalok 67 százaléka arra számít, hogy a nettó fizetésük emelkedni fog, a külföldi munkavállalást pedig 27 százalékuk venné fontolóra.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)