Hirdetés
Hirdetés

Beborult Budapesten: adják az OTP-t, megtorpant a forint

2017. augusztus 15., 11:32

Rengeteg bankpapírt adott el az egyik fő részvényes. Európa ütősen kezdett, a forint viszont alig moccan.

Lendületesen indult a keddi kereskedés Nyugat-Európában, a fő tőzsdeindexek mind pozitív tartományban nyitottak. A pán-európai FTSE Eurofirst 30 index 0,31 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,23 százalék emelkedéssel kezdett. Frankfurtban a DAX index 0,48 százalékkal, Londonban az FTSE-100 index 0,14 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,50 erősödött a keddi nyitásban, az emelkedés pedig a nyitás utáni órában is megmaradt.

Németországban az épp aktuális GDP adat borzolhatja a kedélyeket, és bár a német gazdaság továbbra is erősen menetel, valamelyest kisebb lendülettel tette ezt a második negyedévben, erről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. Az erős európai nyitásban a forint gyakorlatilag alig tud mozdulni, 304,30 körül oldalazott az euróval szemben, csekély mértékben azonban erősödni tudott a dollárhoz képest, az amerikai valutát 258.90-es szinteken mérték a nyitásban.

Hirdetés
A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu Árfolyam oldalán! >>>
A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu Árfolyam oldalán! >>>

Beborult Budapesten

Reménykedhetünk, hogy a kinti jó hangulat idővel átragad a Budapesti Értéktőzsdére is, a bluechipek ugyanis egytől-egyig fél százalék körüli mínuszban nyitották a kereskedést. Az OTP esetében egy tegnap este érkezett eladás mozgatta az árfolyamot, miután az OTP igazgatóságának egyik tagja, Wolf László értékesítette a részvényeit, írja a BÉT közleménye. Egy kedvezményes részvényvásárlási program keretében így előbb lehívta a papírokat, majd egy részüket értékesítette: 22 764 darabot 9980 forinton, 1033 darab papírt 9983 forinton, 1303 részvényt pedig 9986 forintot értékesített, összességében csaknem negyedmilliárd forintért. A bankpapír árfolyama így a reggeli órákban 0,3 százalékos csökkenést produkált.

A legfrissebb árfolyamokért kattints ide! >>>
A legfrissebb árfolyamokért kattints ide! >>>

A többi bluechip szintén a stagnálás és a fél százalékos mínusz között mozgott, egyedül a Richter részvényei kúsztak a pozitív tartományba. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,87 pontos emelkedéssel, 36 804,89 ponton nyitott, ezzel a hétfői záró értékéhez képest 0,01 százalékkal erősödött.

Mindeközben a tengerentúlon

Amerikában ezúttal a technológiai papírok vezették az emelkedést, a Dow Jones értéke 0,6 százalékot emelkedett, míg az S&P 500 1, a Nasdaq pedig 1,4 százalékot emelkedett. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a befektetők elengedték a koreai konfliktust érintő félelmeiket. Az olajár enyhén emelkedett, a WTI 47,67 dollárig, a Brent 50,77-ig erősödött. Az arany viszont fél százalék feletti esést produkált, 1280,50 dolláron mérték unciánként.

Az amerikai piacon ugyanakkor a Bitcoinban rejlik most nagy sztori, a kettéosztása után ismét ralizik az árfolyam, átlépte a 4000, majd a 4200 dolláros árfolyamot is - ez azt jelenti, hogy egyetlen egységéért már több mint egymillió forintot kell adni. Bár a skálázási probléma megoldásának kérdése megosztotta a fejlesztőket, úgy tűnik, a piac bízik a kriptovalutában, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Már több mint 400 ezer rohingyát üldöztek el hazájukból, Mianmarból - a törésvonal a vallások között látszik, de a háttérben komoly üzleti érdekek, olajlelőhelyek is állnak. Az ügy érdekessége, hogy az ország civil vezetője egy olyan ember, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki - nem csoda, hogy a Nyugat hallgat. Külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük a háttérről.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?