Hirdetés
Hirdetés

Beszakadt az angol font, megrántották a cseh koronát

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 03., 16:36

Mostanában nagyon mozgékonyak a devizapiacok: kitartóan esik a dollár és a svájci frank az euróval szemben, emellett erős a forint és gyengül a török líra. Ma viszont két döntő esemény is zajlott: figyelmeztetett az angol jegybankelnök a Brexit veszélyeire, a cseh jegybank pedig sok év után először kamatot emelt.

A Bank of England, azaz az angol jegybank elnöke figyelmeztetést adott ki, hogy az EU-ból való kilépés körüli bizonytalanság súlyos terhet jelent a brit gazdaságnak. Mark Carney ezt azután közölte, hogy a bank kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta a 0,25 százalékos alapkamatot. Többen emelést vártak, de ennek elmaradása és a pesszimista jegybankelnöki vélemény eladásokat indított a font piacán: 1,1170 euróról 1,1060-ig hanyatlott az árfolyam rövid idő alatt.

Bizonytalanság, eladósodás

Carney elmondta, hogy az üzleti beruházások visszaestek a Brexitnek köszönhetően. Sok brit vállalattal tárgyalt a jegybank, hogy felmérje a helyzetet, és azok arról panaszkodtak, hogy fogalmuk sincs, milyen kapcsolatokra számíthatnak az Unióval a kilépés után, ezért most kényszerűen visszafogják beruházásaikat. Mindez a jegybankelnök szerint különösen sajnálatos, mivel a gazdasági környezet a világban igen kedvező, ha valamikor, hát most lehetne növekedni.

Hirdetés

A bank hangsúlyozta azt a már ismert, de kedvezőtlen tényt, hogy a 2015 vége óta 18 százalékkal leértékelődő font jócskán megdrágította az importot, így az inflációt is megnövelte, idén várhatóan 2,6 százalék lesz, míg a bérek növekedése csak 2 százalék. A különbözet áthidalására a lakosság személyi kölcsönöket kezdett felvenni, mivel ezek kamata rekord mélységben van, a jegybankot viszont aggasztja a lakossági eladósodás mértéke.

Az első fecske

A kontinens másik, mondhatni feltörekvő, avagy felzárkózó felén is jegybanki esemény történt: a cseh jegybank a régóta gyakorlatilag nullán, pontosabban 0.05 százalékon lévő kamatot megemelte 0,25-re. A cseh jegybank ezzel fokozatosan visszavonul az extrém laza, ahogy mondani szoktuk, válságkezelő monetáris politikából, aminek legfőbb ideje, hisz ahogy nálunk, ott is nem hogy válság nincs, de egyenesen dübörög a gazdaság, a bérek pedig igen nagy ütemben emelkednek a munkaerőhiány miatt.

A munkabérek elmaradásának egyik oka, akárcsak nálunk, a helyi valuta alulértékeltsége, bár ennek mértéke kisebb, mint a forinté. A jegybank a közelmúltig árfolyamgáttal állta útját a korona erősödésének az eurónként 27-es szinten, de ezt májusban megszüntette, azóta a korona erősödött az eurónkénti 26-os szintig. Most a kamatemelés hírére az eurónkénti 26,10-es szintről 25,80-ig mozdult az árfolyam, majd vissza is tért 26-ig.

Egy korszak vége

Ez a reakció érthető, miután egyrészt számítottak már a kamatemelésre, másrészt az árfolyamküszöb eltörlése előtt nagyon sokan vettek koronát, most feltehetően részben realizálják a nyereséget, azaz eladnak, bár őket kompenzálhatják a jegybank korona vételei, mivel az árfolyamküszöb idején felhalmozódott hatalmas devizatartalékot vélhetően valamikor leépítik. A korona erősödése így nem egyértelmű, a hirtelen erősödést talán nem is akarja a jegybank, de kamatemelés ténye jelzésértékű: lassan kontinensünkön is vége a nulla kamatok korszakának.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Sűrű lesz az ünnepek előtti kereskedési hét is, kedden lesz ugyanis az utolsó ülése az MNB Monetáris Tanácsának. Adatokban sem lesz hiány, kiskereskedelmi valamint államháztartási statisztikai adatok is várhatók, de azt is megtudjuk, hogyan alakultak a keresetek az év első tíz hónapjában. Ezeket a dátumokat vésd fel a mézeskalácsozás és a fadíszítés közé!

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?