Hirdetés
Hirdetés

Beszakadt az angol font, megrántották a cseh koronát

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 03., 16:36

Mostanában nagyon mozgékonyak a devizapiacok: kitartóan esik a dollár és a svájci frank az euróval szemben, emellett erős a forint és gyengül a török líra. Ma viszont két döntő esemény is zajlott: figyelmeztetett az angol jegybankelnök a Brexit veszélyeire, a cseh jegybank pedig sok év után először kamatot emelt.

A Bank of England, azaz az angol jegybank elnöke figyelmeztetést adott ki, hogy az EU-ból való kilépés körüli bizonytalanság súlyos terhet jelent a brit gazdaságnak. Mark Carney ezt azután közölte, hogy a bank kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta a 0,25 százalékos alapkamatot. Többen emelést vártak, de ennek elmaradása és a pesszimista jegybankelnöki vélemény eladásokat indított a font piacán: 1,1170 euróról 1,1060-ig hanyatlott az árfolyam rövid idő alatt.

Bizonytalanság, eladósodás

Carney elmondta, hogy az üzleti beruházások visszaestek a Brexitnek köszönhetően. Sok brit vállalattal tárgyalt a jegybank, hogy felmérje a helyzetet, és azok arról panaszkodtak, hogy fogalmuk sincs, milyen kapcsolatokra számíthatnak az Unióval a kilépés után, ezért most kényszerűen visszafogják beruházásaikat. Mindez a jegybankelnök szerint különösen sajnálatos, mivel a gazdasági környezet a világban igen kedvező, ha valamikor, hát most lehetne növekedni.

Hirdetés

A bank hangsúlyozta azt a már ismert, de kedvezőtlen tényt, hogy a 2015 vége óta 18 százalékkal leértékelődő font jócskán megdrágította az importot, így az inflációt is megnövelte, idén várhatóan 2,6 százalék lesz, míg a bérek növekedése csak 2 százalék. A különbözet áthidalására a lakosság személyi kölcsönöket kezdett felvenni, mivel ezek kamata rekord mélységben van, a jegybankot viszont aggasztja a lakossági eladósodás mértéke.

Az első fecske

A kontinens másik, mondhatni feltörekvő, avagy felzárkózó felén is jegybanki esemény történt: a cseh jegybank a régóta gyakorlatilag nullán, pontosabban 0.05 százalékon lévő kamatot megemelte 0,25-re. A cseh jegybank ezzel fokozatosan visszavonul az extrém laza, ahogy mondani szoktuk, válságkezelő monetáris politikából, aminek legfőbb ideje, hisz ahogy nálunk, ott is nem hogy válság nincs, de egyenesen dübörög a gazdaság, a bérek pedig igen nagy ütemben emelkednek a munkaerőhiány miatt.

A munkabérek elmaradásának egyik oka, akárcsak nálunk, a helyi valuta alulértékeltsége, bár ennek mértéke kisebb, mint a forinté. A jegybank a közelmúltig árfolyamgáttal állta útját a korona erősödésének az eurónként 27-es szinten, de ezt májusban megszüntette, azóta a korona erősödött az eurónkénti 26-os szintig. Most a kamatemelés hírére az eurónkénti 26,10-es szintről 25,80-ig mozdult az árfolyam, majd vissza is tért 26-ig.

Egy korszak vége

Ez a reakció érthető, miután egyrészt számítottak már a kamatemelésre, másrészt az árfolyamküszöb eltörlése előtt nagyon sokan vettek koronát, most feltehetően részben realizálják a nyereséget, azaz eladnak, bár őket kompenzálhatják a jegybank korona vételei, mivel az árfolyamküszöb idején felhalmozódott hatalmas devizatartalékot vélhetően valamikor leépítik. A korona erősödése így nem egyértelmű, a hirtelen erősödést talán nem is akarja a jegybank, de kamatemelés ténye jelzésértékű: lassan kontinensünkön is vége a nulla kamatok korszakának.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Rengeteget dolgozol, közben tönkremegy a magnéleted? Ne hagyd!

Rengeteget dolgozol, közben tönkremegy a magnéleted? Ne hagyd!

A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú kérdés, hiszen bármerre billen el a mérleg nyelve, sérülhet a közérzetünk, túlhajszolttá vagy motiválatlanná válhatunk, ami hosszú távon veszélybe sodorhatja a karrierünket, és testi-lelki egészségünket is. Szakértő ad most 5 egyszerű tippet, amelyeket érdemes megfogadni az ideális work-life balance megtalálásához.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?