Hirdetés
Hirdetés

Betett a hurrikán és Észak-Korea – nem ez volt a tőzsde hete

2017. szeptember 10., 10:01

Az előző hetinél rosszabbul teljesített a BUX, a forgalom is elmaradt a várttól. A vezető részvények alig mocorogtak, miután Budapest is átvette a nyugat-európai és a világpiaci feszültséget, amit Észak-Korea és a hurrikánszezon beköszönte okozott, ezek uralhatják majd a jövő heti kereskedést is. Lássuk, mi történt az elmúlt héten!

A múlt héten 33,71 milliárd forint forgalmat bonyolítottak a Budapesti Értéktőzsdén, ami jócskán elmaradt a megelőző heti 47,3 milliárd forintos forgalomtól. A tőzsde vezető indexe, a BUX 0,33 százalékot esett a hét folyamán, így pénteken végül 37 596,75 ponton zárt, a vezető részvények a Richter kivételével egytől-egyig gyengültek a heti kereskedésben. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2901,45 ponton zárt pénteken, 40,57 ponttal, 1,38 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

Gyenge volt a részvénykereskedés

Ahogy említettük, egyedül a Richter tudott emelkedni a hét folyamán, a gyógyszerpapír így végül 0,98 százalékot erősödött, és a hét utolsó napján 6680 forinton zárta a kereskedést, a részvények forgalma a héten meghaladta a 8,7 milliárd forintot. A blue chipek közül a legnagyobb mértékben, 2,05 százalékkal, a Magyar Telekom gyengült, a papír pénteken 477 forinton zárt. Az OTP árfolyama 0,29 százalékkal esett, a kereskedést 10 250 forinton zárta pénteken, míg a Mol árfolyama 0,68 százalékkal csökkent, a pénteki kereskedést 23 500 forinton fejezte be a részvény.

Hirdetés

Észak-Korea, hurrikánok, EKB

Jócskán bővelkedtünk eseményekben, ami a tőzsdei kereskedést alakította. Hétfőn az észak-koreai rakétakísérlet miatti kedvezőtlen volt a nemzetközi hangulat, emiatt nagyobb csökkenéssel nyitottak a hét első napján az európai tőzsdék, ám még a nap folyamán valamelyest megnyugodtak a befektetők. Észak-Korea egyébként újabb rakétakísérletre készül, ez várhatóan ezen a héten lesz esedékes, így a hétfői kereskedésre ez nyomhatja rá a bélyegét.

Keddre teljesen megnyugodtak a kereskedők, az összes vezető részvény árfolyama emelkedett, ám a BÉT teljesítményéhez elsősorban az OTP emelkedése járult hozzá a leginkább, és végül a BUX pozitívban zárta a napot.

Szerdán feszült kereskedés folyt a piacokon, a nyugat-európai tőzsdék ütemét Budapest is átvette, a befektetők ugyanis a másnapi EKB döntésre készültek lélekben. Kora délután erőteljesebb emelkedés indult, ami jó hatással volt a magyar részvények árfolyamára is, a vezető belföldi papírok végül pluszban zártak. Az Appennin egy utolsót odaszúrt Mészáros Lőrinckének, az ingatlantársaság ugyanis javasolta a részvényeseinek, hogy ne fogadják el a Konzum vételi ajánlatát.

Hiába vártak azonban tartósan alacsony kamatkörnyezetet a befektetők, csütörtökön elmaradt a nagy meglepetés az EKB döntését követően. Mario Draghi beszéde után tovább erősödött az euró, egyetemben a forinttal, ám a BUX gyengült az európai tőzsdeindexek között.

Pénteken végül kis elmozdulások voltak a nyugat-európai piacokon, például a német index 0,1 százalékot emelkedett. A BUX 0,5 százalékot csökkent, így alulteljesítőnek számított európai viszonylatban. A BUX-ot befolyásoló részvényárak elmozdulásának nem volt kifejezett iránya. Nem volt semmilyen olyan információ, ami érdemben befolyásolta volna a részvényárfolyamokat. A Harvey hurrikán után most az Irmára fókuszál mindenki, a pusztító katasztrófa szintén rányomhatja a bélyegét a jövő heti kereskedésre, például az olaj árának alakulására is, ezt érdemes lesz szem előtt tartania a befektetőknek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat

Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat

Ma összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága, és döntést hoz arról, hogy a hosszúra nyúlt válságkezelő politika ideje alatt a gazdaságba pumpált fedezetlen pénzt, összesen 4500 milliárd dollárt, vagy ennek egy részét, szép lassan visszavegyék. A sok fedezetlen pénz most már ugyanis csak arra jó, hogy ingatlanpiaci és tőzsdei lufit fújjanak, az pedig újabb válsághoz vezethetne.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?