Hirdetés
Hirdetés

Betett a hurrikán és Észak-Korea – nem ez volt a tőzsde hete

2017. szeptember 10., 10:01

Az előző hetinél rosszabbul teljesített a BUX, a forgalom is elmaradt a várttól. A vezető részvények alig mocorogtak, miután Budapest is átvette a nyugat-európai és a világpiaci feszültséget, amit Észak-Korea és a hurrikánszezon beköszönte okozott, ezek uralhatják majd a jövő heti kereskedést is. Lássuk, mi történt az elmúlt héten!

A múlt héten 33,71 milliárd forint forgalmat bonyolítottak a Budapesti Értéktőzsdén, ami jócskán elmaradt a megelőző heti 47,3 milliárd forintos forgalomtól. A tőzsde vezető indexe, a BUX 0,33 százalékot esett a hét folyamán, így pénteken végül 37 596,75 ponton zárt, a vezető részvények a Richter kivételével egytől-egyig gyengültek a heti kereskedésben. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2901,45 ponton zárt pénteken, 40,57 ponttal, 1,38 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

Gyenge volt a részvénykereskedés

Ahogy említettük, egyedül a Richter tudott emelkedni a hét folyamán, a gyógyszerpapír így végül 0,98 százalékot erősödött, és a hét utolsó napján 6680 forinton zárta a kereskedést, a részvények forgalma a héten meghaladta a 8,7 milliárd forintot. A blue chipek közül a legnagyobb mértékben, 2,05 százalékkal, a Magyar Telekom gyengült, a papír pénteken 477 forinton zárt. Az OTP árfolyama 0,29 százalékkal esett, a kereskedést 10 250 forinton zárta pénteken, míg a Mol árfolyama 0,68 százalékkal csökkent, a pénteki kereskedést 23 500 forinton fejezte be a részvény.

Hirdetés

Észak-Korea, hurrikánok, EKB

Jócskán bővelkedtünk eseményekben, ami a tőzsdei kereskedést alakította. Hétfőn az észak-koreai rakétakísérlet miatti kedvezőtlen volt a nemzetközi hangulat, emiatt nagyobb csökkenéssel nyitottak a hét első napján az európai tőzsdék, ám még a nap folyamán valamelyest megnyugodtak a befektetők. Észak-Korea egyébként újabb rakétakísérletre készül, ez várhatóan ezen a héten lesz esedékes, így a hétfői kereskedésre ez nyomhatja rá a bélyegét.

Keddre teljesen megnyugodtak a kereskedők, az összes vezető részvény árfolyama emelkedett, ám a BÉT teljesítményéhez elsősorban az OTP emelkedése járult hozzá a leginkább, és végül a BUX pozitívban zárta a napot.

Szerdán feszült kereskedés folyt a piacokon, a nyugat-európai tőzsdék ütemét Budapest is átvette, a befektetők ugyanis a másnapi EKB döntésre készültek lélekben. Kora délután erőteljesebb emelkedés indult, ami jó hatással volt a magyar részvények árfolyamára is, a vezető belföldi papírok végül pluszban zártak. Az Appennin egy utolsót odaszúrt Mészáros Lőrinckének, az ingatlantársaság ugyanis javasolta a részvényeseinek, hogy ne fogadják el a Konzum vételi ajánlatát.

Hiába vártak azonban tartósan alacsony kamatkörnyezetet a befektetők, csütörtökön elmaradt a nagy meglepetés az EKB döntését követően. Mario Draghi beszéde után tovább erősödött az euró, egyetemben a forinttal, ám a BUX gyengült az európai tőzsdeindexek között.

Pénteken végül kis elmozdulások voltak a nyugat-európai piacokon, például a német index 0,1 százalékot emelkedett. A BUX 0,5 százalékot csökkent, így alulteljesítőnek számított európai viszonylatban. A BUX-ot befolyásoló részvényárak elmozdulásának nem volt kifejezett iránya. Nem volt semmilyen olyan információ, ami érdemben befolyásolta volna a részvényárfolyamokat. A Harvey hurrikán után most az Irmára fókuszál mindenki, a pusztító katasztrófa szintén rányomhatja a bélyegét a jövő heti kereskedésre, például az olaj árának alakulására is, ezt érdemes lesz szem előtt tartania a befektetőknek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Eddig azt szokhattuk meg, hogy Svájcban nyitott bankszámlákkal, széfekkel próbálnak sokan jövedelmet vagy vagyont eltitkolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a titkolózás kétirányú volt, és sok Svájcban élő személynek is vannak titkos vagyontárgyai külföldön. Ez magyar vendégmunkásokat is érinthet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)