Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a forint és a BUX, teljes a káosz Trump körül

Eidenpenz József, 2017. augusztus 23., 19:11

A politika szólt közbe megint, Trump újabb meglepetéseket okozott és ezzel gyengülésre kárhoztatta a tőzsdeindexeket. A BUX viszont újabb rekordot állított be, nem is egy papírnak köszönhetően. A forint éves csúcsára érkezett, 303 alatt van az euró.

A politikai kockázatok nyomasztják a piacokat a Bloomberg és több más hírforrás szerint is, Donald Trump elnök ismét bizonytalanságot hintett el. Trump lényegében a kormányzat leállításával fenyegetőzik, ha nem fogadják el költségvetési terveit, például a mexikói határra építendő fal forrásait. A NAFTA észak-amerikai kereskedelmi megállapodás jövőjét is újra kétségbe vonta.

Ennek nyomán az ócaán mindkét partján lejtmenetbe kapcsoltak a tőzsdék, ha csak szerényen is. A vártnál jobb lett a német beszerzési menedzserindex, de ez keveset használt. A német DAX 0,5, a francia CAC 0,3 százalékkal esett, a brit FTSE 100 stagnált, de az angol font gyengülése mellett. Persze megint a Brexit és a brit miniszterelnöknő körüli viták miatt.

Hirdetés

Itt az új BUX-csúcs

A BUX index újabb harmad százalékkal 37 753 forintra emelkedett, ami természetesen újabb történelmi csúcs. Négyből három részvényünk drágult, a Mol és a Richter 0,7 százalékkal (23 550, illetve 6660), az OTP 0,1 százalékkal 10 345-re. A Telekom egy százalékkal csúszott lejjebb (479-re). A korábbi emelkedések után ma öt százalékkal esett az Appeninn, a kisebb és közepes cégek BUMIX indexének viselkedéséről itt írtunk.

Mario Draghi EKB-elnök beszédében védte az EKB politikáját, erősödött az euró és gyengült a dollár, bár nem kiugró mértékben. A forint éves csúcson is járt, az euró 302,20-ig esett, de este 302,90 környékére kúszott vissza. Az olaj az újabb amerikai készletadatok nyomán emelkedett, mert bár rossz adat jött a kőolajra, jó adat a benzinre. Egy százalékos drágulás után a WTI 48,30, a Brent 52,40. Az arany kissé emelkedik vélhetően a gyengülő dollár miatt.

Telefoncégekről beszélnek

Az amerikai indexek (S&P 500, Nasdaq, Dow) 0,3 százalékos mínuszban járnak. A Samsungnak nagy napjai jönnek, végre bemutatja a Galaxy Note 8-at a 7-es típus tavalyi nagy leégése után. Az Apple körül sokat pletykálnak, állítólag szeptember 12-én mutatják be az 512 gigabájtos iPhone 8-at. Az Apple stagnál, a Samsung egy százalékkal emelkedett reggel Koreában.

100 milliárd dollár friss vásárlóerő

A Whole Foods részvényesei beleegyeztek az Amazon általi felvásárlásba (13,7 milliárd dollárért). A Fiat a Maserati és az Alfa Romeo leválasztását vizsgálja, a részvény közel hat százalékos pluszban van.

A Concorde Értékpapír blogja szerint 100 milliárd dollárt költhet el részvényekre a norvég állami vagyonalap, miután tíz százalékponttal, 60-ról 70 százalékra növeli a részvények súlyát a portfólióban a következő hónapokban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?