Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a forint és a BUX, teljes a káosz Trump körül

Eidenpenz József, 2017. augusztus 23., 19:11

A politika szólt közbe megint, Trump újabb meglepetéseket okozott és ezzel gyengülésre kárhoztatta a tőzsdeindexeket. A BUX viszont újabb rekordot állított be, nem is egy papírnak köszönhetően. A forint éves csúcsára érkezett, 303 alatt van az euró.

A politikai kockázatok nyomasztják a piacokat a Bloomberg és több más hírforrás szerint is, Donald Trump elnök ismét bizonytalanságot hintett el. Trump lényegében a kormányzat leállításával fenyegetőzik, ha nem fogadják el költségvetési terveit, például a mexikói határra építendő fal forrásait. A NAFTA észak-amerikai kereskedelmi megállapodás jövőjét is újra kétségbe vonta.

Ennek nyomán az ócaán mindkét partján lejtmenetbe kapcsoltak a tőzsdék, ha csak szerényen is. A vártnál jobb lett a német beszerzési menedzserindex, de ez keveset használt. A német DAX 0,5, a francia CAC 0,3 százalékkal esett, a brit FTSE 100 stagnált, de az angol font gyengülése mellett. Persze megint a Brexit és a brit miniszterelnöknő körüli viták miatt.

Hirdetés

Itt az új BUX-csúcs

A BUX index újabb harmad százalékkal 37 753 forintra emelkedett, ami természetesen újabb történelmi csúcs. Négyből három részvényünk drágult, a Mol és a Richter 0,7 százalékkal (23 550, illetve 6660), az OTP 0,1 százalékkal 10 345-re. A Telekom egy százalékkal csúszott lejjebb (479-re). A korábbi emelkedések után ma öt százalékkal esett az Appeninn, a kisebb és közepes cégek BUMIX indexének viselkedéséről itt írtunk.

Mario Draghi EKB-elnök beszédében védte az EKB politikáját, erősödött az euró és gyengült a dollár, bár nem kiugró mértékben. A forint éves csúcson is járt, az euró 302,20-ig esett, de este 302,90 környékére kúszott vissza. Az olaj az újabb amerikai készletadatok nyomán emelkedett, mert bár rossz adat jött a kőolajra, jó adat a benzinre. Egy százalékos drágulás után a WTI 48,30, a Brent 52,40. Az arany kissé emelkedik vélhetően a gyengülő dollár miatt.

Telefoncégekről beszélnek

Az amerikai indexek (S&P 500, Nasdaq, Dow) 0,3 százalékos mínuszban járnak. A Samsungnak nagy napjai jönnek, végre bemutatja a Galaxy Note 8-at a 7-es típus tavalyi nagy leégése után. Az Apple körül sokat pletykálnak, állítólag szeptember 12-én mutatják be az 512 gigabájtos iPhone 8-at. Az Apple stagnál, a Samsung egy százalékkal emelkedett reggel Koreában.

100 milliárd dollár friss vásárlóerő

A Whole Foods részvényesei beleegyeztek az Amazon általi felvásárlásba (13,7 milliárd dollárért). A Fiat a Maserati és az Alfa Romeo leválasztását vizsgálja, a részvény közel hat százalékos pluszban van.

A Concorde Értékpapír blogja szerint 100 milliárd dollárt költhet el részvényekre a norvég állami vagyonalap, miután tíz százalékponttal, 60-ról 70 százalékra növeli a részvények súlyát a portfólióban a következő hónapokban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Már több mint 400 ezer rohingyát üldöztek el hazájukból, Mianmarból - a törésvonal a vallások között látszik, de a háttérben komoly üzleti érdekek, olajlelőhelyek is állnak. Az ügy érdekessége, hogy az ország civil vezetője egy olyan ember, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki - nem csoda, hogy a Nyugat hallgat. Külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük a háttérről.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?