Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a londoni tőzsde és a Nasdaq, lekonyult a BUX index

Eidenpenz József, 2017. május 16., 18:36
Cimkék
tőzsdezárás
, BUX

Felemás tőzsdenap volt, a briteknél zuhant a font és száguldottak a részvényárak, a Nasdaq is csúcson van, másutt inkább stagnálás vagy enyhe esés volt jellemző. A BUX index egész nap lefelé csorgott és a forint is alább adott hétfői erejéből.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang

Az amerikai politikai bizonytalansággal, az elnök Oroszországnak adott információi körül kitört háborúsággal magyarázták a dollár gyengülését és az amerikai részvénypiac gyengeségét kedden. A dollár 0,9 százalékkal gyengült, 1,1070 dollár fölé drágult az euró, aminek nem örültek az európai exportőrök. Kijött egy ZEW európai gazdasági hangulatindex, ami több éves csúcson van ugyan Németországban, ám elmaradt a várakozásoktól (a várt 22 helyett csak 20,6 pont lett).

Az európai indexek eléggé bizonytalanok voltak, a német DAX mindössze pár ponttal ugyan, de esett. Afrancia index 0,2 százalékkal süllyedt, a brit 0,9 százalékkal emelkedett, főleg a brit kamatpályára vonatkozó várakozások miatt. A brit infláció ugyanis magas lett, a font nagyot esett az euróhoz képest, az FTSE 100 tőzsdeindex pedig történetében először végzett 7500 pont felett.

Hirdetés

A BUX index a jó, sőt kitűnő hazai GDP-adat ellenére egész nap lefelé csorgott, legnagyobb mértékben a Richter esett, 2,2 százalékkal 6814 forintra. A Telekom 1,5 százalékkal 465-re süllyedt, a Mol 1,1 százalékkal 22 550-re, az OTP 0,3 százalékkal 8475-re. A forint, amely hétfőn erős volt és 309 alatt is járt az árfolyam, most 309,70-re ment az euróval szemben, 80 fillérrel feljebb.

Az amerikai indexek este hat után nem sokkal vegyesen teljesítettek, a Nasdaq csúcson volt 0,2 százalékos plusszal. A Dow Jones pár pontos, minimális emelkedést, a Dow Jones ugyanilyen jelentéktelen csökkenést könyvelhetett el.

Az olaj a hétfői nagy emelkedés után, amit az OPEC kitermelés-korlátozási tervei váltottak ki, ma szerény pluszban járt, ami a nap folyamán még mérséklődött is. Estére lényegében el is tűnt az emelkedés, a WTI 48,80, a Brent 51,80 dollár volt. Erősödtek a nemesfémek, minden bizonnyal a gyengébb dollár miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most tényleg rohanjunk téli gumit venni? Elszállnak az árak?

Most tényleg rohanjunk téli gumit venni? Elszállnak az árak?

Most kell megvenni a téli gumit, a következő szezonra ugyanis 17-20 százalékkal emelkednek majd az árak, mert az alapanyagok nagyon megdrágultak - mondta olvasónknak a gumiszervíz jólértesült alkalmazottja épp akkor, amikor a szezon elején a nyári gumikat szerelte fel olvasónk autójára. Vajon egy ügyes kereskedői trükkről van szó vagy tényleg nyáron kell téli gumit vennünk?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?