Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a londoni tőzsde és a Nasdaq, lekonyult a BUX index

Eidenpenz József, 2017. május 16., 18:36
Cimkék
tőzsdezárás
, BUX

Felemás tőzsdenap volt, a briteknél zuhant a font és száguldottak a részvényárak, a Nasdaq is csúcson van, másutt inkább stagnálás vagy enyhe esés volt jellemző. A BUX index egész nap lefelé csorgott és a forint is alább adott hétfői erejéből.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang

Az amerikai politikai bizonytalansággal, az elnök Oroszországnak adott információi körül kitört háborúsággal magyarázták a dollár gyengülését és az amerikai részvénypiac gyengeségét kedden. A dollár 0,9 százalékkal gyengült, 1,1070 dollár fölé drágult az euró, aminek nem örültek az európai exportőrök. Kijött egy ZEW európai gazdasági hangulatindex, ami több éves csúcson van ugyan Németországban, ám elmaradt a várakozásoktól (a várt 22 helyett csak 20,6 pont lett).

Az európai indexek eléggé bizonytalanok voltak, a német DAX mindössze pár ponttal ugyan, de esett. Afrancia index 0,2 százalékkal süllyedt, a brit 0,9 százalékkal emelkedett, főleg a brit kamatpályára vonatkozó várakozások miatt. A brit infláció ugyanis magas lett, a font nagyot esett az euróhoz képest, az FTSE 100 tőzsdeindex pedig történetében először végzett 7500 pont felett.

Hirdetés

A BUX index a jó, sőt kitűnő hazai GDP-adat ellenére egész nap lefelé csorgott, legnagyobb mértékben a Richter esett, 2,2 százalékkal 6814 forintra. A Telekom 1,5 százalékkal 465-re süllyedt, a Mol 1,1 százalékkal 22 550-re, az OTP 0,3 százalékkal 8475-re. A forint, amely hétfőn erős volt és 309 alatt is járt az árfolyam, most 309,70-re ment az euróval szemben, 80 fillérrel feljebb.

Az amerikai indexek este hat után nem sokkal vegyesen teljesítettek, a Nasdaq csúcson volt 0,2 százalékos plusszal. A Dow Jones pár pontos, minimális emelkedést, a Dow Jones ugyanilyen jelentéktelen csökkenést könyvelhetett el.

Az olaj a hétfői nagy emelkedés után, amit az OPEC kitermelés-korlátozási tervei váltottak ki, ma szerény pluszban járt, ami a nap folyamán még mérséklődött is. Estére lényegében el is tűnt az emelkedés, a WTI 48,80, a Brent 51,80 dollár volt. Erősödtek a nemesfémek, minden bizonnyal a gyengébb dollár miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?