Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a londoni tőzsde és a Nasdaq, lekonyult a BUX index

Eidenpenz József, 2017. május 16., 18:36
Cimkék
tőzsdezárás
, BUX

Felemás tőzsdenap volt, a briteknél zuhant a font és száguldottak a részvényárak, a Nasdaq is csúcson van, másutt inkább stagnálás vagy enyhe esés volt jellemző. A BUX index egész nap lefelé csorgott és a forint is alább adott hétfői erejéből.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang

Az amerikai politikai bizonytalansággal, az elnök Oroszországnak adott információi körül kitört háborúsággal magyarázták a dollár gyengülését és az amerikai részvénypiac gyengeségét kedden. A dollár 0,9 százalékkal gyengült, 1,1070 dollár fölé drágult az euró, aminek nem örültek az európai exportőrök. Kijött egy ZEW európai gazdasági hangulatindex, ami több éves csúcson van ugyan Németországban, ám elmaradt a várakozásoktól (a várt 22 helyett csak 20,6 pont lett).

Az európai indexek eléggé bizonytalanok voltak, a német DAX mindössze pár ponttal ugyan, de esett. Afrancia index 0,2 százalékkal süllyedt, a brit 0,9 százalékkal emelkedett, főleg a brit kamatpályára vonatkozó várakozások miatt. A brit infláció ugyanis magas lett, a font nagyot esett az euróhoz képest, az FTSE 100 tőzsdeindex pedig történetében először végzett 7500 pont felett.

Hirdetés

A BUX index a jó, sőt kitűnő hazai GDP-adat ellenére egész nap lefelé csorgott, legnagyobb mértékben a Richter esett, 2,2 százalékkal 6814 forintra. A Telekom 1,5 százalékkal 465-re süllyedt, a Mol 1,1 százalékkal 22 550-re, az OTP 0,3 százalékkal 8475-re. A forint, amely hétfőn erős volt és 309 alatt is járt az árfolyam, most 309,70-re ment az euróval szemben, 80 fillérrel feljebb.

Az amerikai indexek este hat után nem sokkal vegyesen teljesítettek, a Nasdaq csúcson volt 0,2 százalékos plusszal. A Dow Jones pár pontos, minimális emelkedést, a Dow Jones ugyanilyen jelentéktelen csökkenést könyvelhetett el.

Az olaj a hétfői nagy emelkedés után, amit az OPEC kitermelés-korlátozási tervei váltottak ki, ma szerény pluszban járt, ami a nap folyamán még mérséklődött is. Estére lényegében el is tűnt az emelkedés, a WTI 48,80, a Brent 51,80 dollár volt. Erősödtek a nemesfémek, minden bizonnyal a gyengébb dollár miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

A német választások előtt a DAX index nem ment sehová, a többi európai tőzsdeindex kissé emelkedett. Rosszabb a helyzet Amerikában, sok minden esik. A BUX kissé javult, az euró/forint hiába próbálja áttörni a 310-es szintet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?