Hirdetés
Hirdetés

Draghi beszélt – ha pár szóból ekkora zakó lett, mi lesz, ha kamatot is emel?

Eidenpenz József, 2017. június 27., 19:23

Mario Draghi EKB-elnök beszélt, és annak ellenére, hogy a laza monetáris politika fenntartásáról is volt szó, sokan inkább annak végét értették ki belőle. A részvény- és kötvényárfolyamok ennek megfelelően estek, azoknak nem jó a magasabb kamat, az euró viszont nagyot erősödött, a forinttal szemben is. Itthon a Mol húzta le az indexet, az OTP és a Richter drágulni tudott.

Mario Draghi
Mario Draghi

Ez a jegybankelnökök napja, a mai kereskedést főleg Mario Draghi EKB-elnök beszéde és Janet Yellen Fed-elnök esti fellépésére való várakozás határozta meg. Draghi szavaiból sokan azt vélték kihallani, hogy a kötvényvásárlási program vagy a mínuszos kamatok vége már nincsen messze. Így sem a részvénypiacoknak, sem a kötvénypiacoknak nem volt jó napjuk.

A kamatemelés árnyékában az európai részvények eléggé szépen süllyedtek, a német DAX index 0,8, a francia CAC 0,7, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal esett. Csak a görög részvények mentek szemben az árral. Amerikában az S&P 500 és a Dow Jones Ipari 0,1-0,2 százalékkal süllyed csak, a Nasdaq viszont 0,7 százalékkal esik. A technológiai részvényekkel rosszul bánnak, a bankok, fogyasztással kapcsolatos cégek részvényeri emelkednek, valamint az olajcégek, egyes bányák.

Hirdetés

Nagyon esett a Mol

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal esett, ami mögött a Mol két százalékos esése, az OTP 0,3, a Richter 0,9 százalékos emelkedése áll (21 370, 9285 és 7136 forinton zártak). A Telekom egy forinttal 472-re süllyedt. Az ANY Állami Nyomda csak 62 forintot esett, kevesebbet, mint a 84 forintos osztalék, amely ma esett ki az árfolyamból.

Az euró Draghi beszéde miatt 1,3 százalékkal ment fel, 1,1311 volt a dollárárfolyama. Ekkora napi elmozdulás nem gyakori a devizapárnál, amely így szeptember óta nem látott csúcsokra ért. Az euró sok minden máshoz képest is drágább lett, így a forinttal, złotyval, török lírával szemben is. Az euró/forint 80 fillérrel 310,10-re ment fel.

Most már tényleg jön a korrekció?

A kötvénypiacon alaposan megugrottak a hozamok, az EU-ban és az USA-ban egyaránt. Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon azt írja, az EKB „mai leheletnyi jelzése után nagyot ugrottak mind Európában, mind az USA-ban a kötvényhozamok, előrevetítve egy további nagyobb mozgás lehetőségét. Nem biztos, hogy ez most következik be, de jó esélyt látok rá”.

Ha a kötvényhozamok felmennek, az korrekciót (de valószínűleg nem trendfordulót) okozna a részvényárfolyamokban, és nem tenne jót a nemesfémeknek – írja a szakember. Az alapkezelő a Fed-től is több kamatemelést vár, mint a piac.

Nem lett jó az IPO első napja

A Google a vártnál magasabb büntetést kapott az EU-tól, 2,4 milliárd eurót, így 1,6 százalékos mínuszban van. A rossz hangulatban a Vapiano étteremlánc frankfurti bemutatkozása gyengén sikerült, a részvény kissé a kibocsátási ár alá is beesett az első tőzsdenapján.

Az olaj szépen emelkedett, majdnem két százalékkal, a nemesfémek enyhe pluszban vannak. A bitcoin és az ethereum folytatta lejtmenetét, bár csökkenő intenzitással, 3-4, illetve 6-7 százalékos mínuszban vannak. Az uránbányák ETF-e (URA) 1,3 százalékos mínuszban van, erről az érdekes, de kockázatos értékpapírról délután itt írtunk részletesen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?