Hirdetés
Hirdetés

Dübörög az OTP, összeomlott a Snapchat

Fellegi Tamás, 2017. május 12., 10:35

Erős negyedévet tud maga mögött az OTP, ami elsősorban a kockázati költségek visszaesésének köszönhető. A befektetők örülnek, a papír 2 százalékot emelkedik. A Mol is felfelé halad, a forint erősödik, a cseh korona is jól tartja magát. A Snap a mélybe hullott, teljes joggal.

A tavaly év első negyedévéhez képest a számviteli eredmény 50, a korrigált eredmény 40 százalékkal 52,86 milliárd forintra nőtt az OTP-nél. A bevételek ugyan kissé visszaestek, de a költségek jelentősen csökkentek, különösen a kockázati költségek. Ezúttal az orosz bank is érdemi nyereséget, 7,6 milliárd forintos adózott eredményt hozott. Az egész éves növekedés persze nem lesz ilyen jelentős, az eredménynövekedés leginkább azért ilyen lett ilyen magas, mert tavalyi első negyedév viszonylag gyenge volt.

Erős a hitelezés: a lakáshitelek folyósítása itthon 47, a személyi hiteleké 70 százalékkal nőtt, és hasonló a tendencia Romániában és Bulgáriában is. A magas gazdasági növekedést fenntarthatónak ítéli a bank a régióban, ugyanakkor a bank árbevétele nem tud növekedni, mert a volumen növekedése közben a hitelmarzs folyamatosan csökken (az újonnan folyósított hitelek kamata jóval alacsonyabb).

Hirdetés

Ez vélhetően mindaddig így lesz, amíg a monetáris politika extrém laza marad itthon (ez pedig feltehetőleg addig lesz így, amíg az eurózónában is), így a bővülő kihelyezések ellenére egyelőre nincs tere a további jelentős árbevétel növekedésnek. Így a részvény értékelésekor egy magas eredménnyel rendelkező, de a közeljövőben mérsékelten növekvő cégről van szó.

A részvény ára ennek nagyjából megfelel, P/E értékét tekintve nem drága a papír az európai bankok között. Míg a korábbi eredménnyel és a 9000 forint körüli árfolyammal még az egyik legdrágább európai bank volt, most erről már szó sincs, az árazás reálisnak mondható. Ezt értékelik is a befektetők: a papír ma 2 százalékot emelkedik 8415 forintig. A Mol is emelkedik 0,7 százalékkal, 22 480 forintig.

SNAP
SNAP

Amerikában a Snapchatet üzemeltető Snap esett az igen rossz negyedéves eredmény után, mégpedig akkorát, hogy szinte észre sem lehet venni első ránézésre a grafikonon, olyan mélyen van a gyertya a jobb alsó sarokban. Óriási forgalom mellett zajlott mindez, így feltehetőleg a nagyra nőtt shortállomány kényelmes zárási lehetőséghez jutott, zsebre tehették a nyereséget.

A forint folytatta az erősödést, 310-hez közelít eurónként, a cseh korona is tartja erejét 26,55 körül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?