Hirdetés
Hirdetés

Ekkora baj azért nincs: túl nagy lett a pánik a Richter miatt

2017. december 04., 13:15

Tény, hogy a Richter egyik legfontosabb gyógyszerénél indult vizsgálat, de a piaci pánik eltúlzottnak tűnik.

Hatalmas eséssel reagált ma reggel a Richter árfolyama arra a hírre, hogy az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) vizsgálatot kezdeményezett az Esmya kapcsán, mivel négy páciensnél, akiket a készítménnyel kezeltek, súlyos májkárosodás lépett fel. Itt írtunk bővebben a háttérről >> Az Erste Befektetési Zrt. azonban úgy látja, hogy a piac túlreagálja a hírt, így ismét a részvények vételét javasolják.

Miért nem olyan rossz a hír, mint amilyennek tűnik?

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyógyszer négy éve a piacon van, s a vizsgálatok (független vizsgálatokat is beleértve) nem találtak hasonló problémát. A készítmény hatóanyaga pedig mint fogamzásgátló szer még régebb óta piacon van. A Richter tájékoztatása szerint Európa-szerte mintegy 670 ezer betegnél alkalmazták már a gyógyszert, és a klinikai vizsgálatok során nem derült fény arra, hogy májkárosodást okozna az Esmya. Így az is elképzelhető, hogy a májkárosodást valójában más váltotta ki, például más gyógyszerek egyidejű használata, vagy vírusfertőzés.

A vizsgálat során azt fogják vizsgálni, hogy a májkárosodás összefüggésbe hozható-e az Esmya alkalmazásával. A vizsgálat eredménye március elejére várható. A mostani vizsgálat ellenére a készítmény továbbra is forgalomban marad, így a Richter továbbra is értékesítheti azt - emlékeztet az Equilor.

Hirdetés

Túlreagálták?

A hír első megjelenése óta a Richter árfolyama 350 forintot csökkent, ami annak felel meg, mintha 52%-os valószínűséggel a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg. Ez az Erste elemzői szerint túlzott piaci reakció, ezért vételre javasolják a részvényeket. Könnyedén előfordulhat, hogy a márciusban záruló vizsgálat abszolút semmilyen összefüggést nem fog találni a készítmény alkalmazása és a jelentett 4 megbetegedés között, ebben az esetben pedig csak a következő néhány hónap értékesítéseire hathat negatívan a bejelentés. Előfordulhat, hogy ha találnak is összefüggést a gyógyszer és a megbetegedések között, akkor is megkötésekkel ugyan, de forgalomban maradhat a készítmény - írja az Erste.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?