Hirdetés
Hirdetés

Eldőlt: nem a magyar autósok járnak jól az olajárral

Gáspár András, 2017. november 30., 15:34

Az OPEC és az oroszok is hajlandóak továbbra is visszafogni a kőolajtermelést, hogy stabilan tartsák, emeljék az olaj árát - a megállapodás meghosszabbításának híre önmagában emelte az árakat csütörtökön. A legnagyobb nyertesek azért az amerikaiak lehetnek, akiknek eszük ágában sincs csatlakozni a megállapodáshoz, de szépen lefölözik az ezzel elért hasznot.

Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 173. miniszteri értekezlete előtt Bécsben 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Lisi Niesner)
Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 173. miniszteri értekezlete előtt Bécsben 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Lisi Niesner)

Az OPEC tagjai megállapodtak önként vállalt termeléscsökkentésük jövő év végéig történő kiterjesztéséről. A kitermelés visszafogását eredetileg 2018 márciusáig tervezte az OPEC; az intézkedés célja az olajpiaci túlkínálat, a tartalékok szintjének csökkentése, ezzel pedig az olajárak szintjének emelése illetve stabilizálása. A találkozón még dönteni fognak arról, hogy kijelöljenek-e egy köztes időpontot, amikor ismét összeülnek és felülvizsgálhatják ezt a megállapodást.

Az oroszok egyelőre benne vannak

Amint erről is döntöttek, az OPEC minisztereihez csatlakoznak a szervezeten kívüli olajexportálók, hogy most már közösen határozzanak a termeléscsökkentés meghosszabbításáról. A szervezeten kívüliek közül Oroszország szerepe a legfontosabb, korábban nagy fegyvertény volt, hogy őket is sikerült megnyerni az ügynek.

Hirdetés

Mostanra kétségessé vált, hogy a folytatásban is részt vesznek-e: az OPEC vezetőjének, Szaúd-Arábiának ugyanis a mostaninál is magasabb olajár lenne kényelmes, miután arra készülnek, hogy tőzsdére vigyék, részben privatizálják a gigantikus állami olajvállalatot, az Aramcót - nyilván jobb árat kaphatnak érte, ha éppen drága az olaj. Az oroszoknak viszont alacsonyabb olajár is elegendő lenne az államháztartás stabilizáláshoz, ráadásul nem veszik jó néven, hogy a drágább olaj segíti az amerikai konkurenciát is.

Amerika lesz a legnagyobb nyertes: lefölözik, amit a többiek kiszenvednek

A bejelentés után a Brent olajfajta ára 1 százalékot emelkedett, 63,35 dollárba került egy hordó. Hasonlóan drágult a WTI is, a jegyzés megközelítette az 58 dollárt.

Az Egyesült Államok ugyanis nem csatlakozott az OPEC kezdeményezéséhez, annak hasznát (az emelkedő olajárat) viszont természetesen kihasználja: magasabb árszint mellett ugyanis megéri folytatni a drágább technológiával kibányászható palaolaj kitermelését. Így miközben az OPEC kibocsátása az elmúlt időben csökkent, az amerikaiak növekvő tempóban öntötték az olajat a piacra, szép hasznot húzva a magasabb olajárban. A várakozások szerint a mostani megállapodás hatására esetleg tovább emelkedő olajárakat a jövőben is kihasználják majd az amerikaiak az extraprofit behúzásához.

Egyes elemzők szerint akár meg is dőlhet az 1970-es években felállított amerikai olajkitermelési rekord: ehhez napi 10 ezer hordónyi olajat kellene a felszínre hozni, amitől már egyáltalán nem vagyunk messze, az elmúlt hetekben 9500-9600 hordó olajat termeltek az Egyesült Államokban naponta.

Az amerikai kőolajtermelés alakulása (hordó/nap). Forrás: EIA / Privátbankár.hu
Az amerikai kőolajtermelés alakulása (hordó/nap). Forrás: EIA / Privátbankár.hu

Azt is ki kell találni, hogyan hagyják abba

Oroszország és más tagállamok azt is sürgetik: vázoljanak fel egy forgatókönyvet arra, hogyan történik majd a termeléskorlátozó intézkedések visszavonása - nem lenne ugyanis szerencsés, ha átesnének a ló túloldalára, és a készletek leépítéséből átcsapnának egy olyan helyzetbe, amikor konkrétan hiány alakul ki a piacon.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?