Hirdetés
Hirdetés

Elengedték ma az árfolyamot, mégsem jött devizaválság, mint a franknál

Eidenpenz József, 2017. április 06., 19:18

A cseh korona ismét szabadon lebeghet, de ez egyelőre még csak kis változást jelentett az árban, nyoma sincs olyan durva ugrásoknak, mint annak idején a svájci franknál. A forint viszont gyengült. A jegybankokra figyelt ma a világ, a részvénypiacok szépen emelkedtek, itthon megint az OTP ment legjobban.

Nem panaszkodhatnak a befektetők, bőven vannak események a tőzsdék körül, e héten a jegybankok és Donald Trump elnök is foglalkoztatják őket. Az amerikai és kínai vezetők ma esti találkozójára figyelnek ma a piacok. Tegnap este lelombozta a kedélyeket – és lenyomta a részvényárakat – a Fed szigorú (héja) jegyzőkönyve, ma viszont az EKB-nál inkább enyhe (galamb) hangok hallatszottak. Mario Draghi elnök szerint nincs szükség a tervezett pályától való eltérésre.

Tegnap a Fed mérlegfőösszegének várható csökkentése, tehát a pénzmennyiség amerikai visszafogása törte meg csúnyán a részvényárfolyamok lendületét az USA-ban. Ma Európában az okozott optimizmust, hogy az EKB várhatóan sokáig kitart még a kötvényvásárlások és az alacsony kamat mellett. Az első hír ugyanis kevesebb tőkét jelenthet a tőkepiacokon, így a részvénypiacok számára, a második pedig többet. (A Fed-ről az Erste Befektetési írt.)

Hirdetés

Így az európai tőzsdék többsége szépen emelkedett, a Stoxx 50 index 0,6 százalékkal ment fel. A német tőzsde fő indexe 0,1, a francia 0,6 százalékkal ment fel, a brit viszont 0,4 százalékkal esett. Az USA-ban az S&P 500 index, a Nasdaq és a Dow Jones egyaránt 0,2 százalékos pluszban van. A dollár kissé erősödött.

Budapesten az index 0,5 százalékkal emelkedett, a húzópapír ma is, mint tegnap, az OTP volt. A bankrészvény 1,7 százalékkal 8340 forintra drágult. A Mol 0,7 százalékkal 20 600-ra, a Telekom 0,2 százalékkal 486-ra erősödött. A Richter, amely előző nap történelmi csúcson járt, most 1,3 százalékkal esett vissza, 6742 forintra.

A cseh korona 2013 vége óta tartó rögzítését ma végre feloldotta a cseh jegybank, csak pár nappal a március végi határidő után. Korábban azért fixálták minimum 27 koronában az euró árfolyamát, hogy a korona ne menjen ez alá, azaz ne erősödjön túlságosan, ami rossz lett volna a cseh exportőrök számára. A feloldás egyelőre szerény, 1,5 százalékos erősödést okozott 26,65 euróig.

Korábban rengeteg spekulációs tőke áramlott cseh koronába, sokan koronát vettek devizáért, több tízmilliárddal nőtt Csehország devizatartaléka. Kérdés, mikor, kinek tudják majd eladni ezek a spekulánsok e hatalmas mennyiségű koronájukat. Itt kicsit a fordítottja történt annak, mint annak idején a svájci franknál: akkor senki sem várt változást, most mindenki tudta, hogy bekövetkezik, és felkészülhetett rá. Vélhetően ezért is eléggé nyugodt a korona piaca, de a jegybank is lehet, hogy folyamatosan beavatkozik.

A többi közép-európai deviza eltérően mozgott, a forint kissé gyengült, az euró 30 fillérrel 310,60-ra emelkedett. A złoty lényegében nem változott, a román lej kissé erősödött, a török líra valamelyest gyengült.

A kőolaj ára a tegnapi amerikai készletadatok után, amelyek először némi esést hoztak, ismét emelkedésnek indult, és egy százalék körüli pluszban van. A WTI 51,70, a Brent 54,90 dollár.

Orosz segítség húzza a Richtert a KBC Equitas szerint, a részvény remekül teljesített az utóbbi hetekben, új csúcsokra jutott. „Bár a 2016-os számok óta nem érkeztek komolyabb hírek, a rubel erősödése nagyon jól jön a cégnek, amiből az első negyedéves számok kapcsán is profitálhat majd a vállalat” - írják. „Kereskedési ötletükön” (vételi javaslatukon) így 35 százalékos plusz után sem változtatnak. A cég szerint a részvény fair értéke 7000 forint.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?

Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?

Leminősítés, megroppant bankrendszer és a politikai centrum megrendülése. Olaszország örvénybe került és legnépszerűbb politikai pártja valóban radikális gazdasági és külpolitikai kurzusváltást javasol. Hogyan érintené ez az ország NATO-tagságát?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?