Hirdetés
Hirdetés

Elszalasztott lehetőségek a Molnál - rekord a benzinkutakon

Gáspár András, 2017. november 03., 08:18
Cimkék
Mol
, gyorsjelentés
, olajár

Saját bevallása szerint sem tudta teljes mértékben kihasználni a kedvező külső környezet adta lehetőségeket a Mol, a harmadik negyedéves eredmény így kissé csalódást kelt - a megemelt éves terv azonban így sincs veszélyben, az első háromnegyed év egyben vizsgálva 12 százalékkal erősebb volt a tavalyinál. A benzinkutakon rekordot döntött a társaság, bejelentettek egy új downstream-programot.

150 milliárd forint már csalódás?

A Mol-csoport közzétette III. negyedévi eredményeit, amelyet a befektetők nagy optimizmussal vártak: tegnap a tőzsdén a Mol-részvények emelkedése is közrejátszott abban, hogy 40 ezer pont fölött új történelmi csúcsra jutott a BUX index. Lehet, hogy ma egy ugyanekkora korrekció néz ki a részvényárnak: nem lett rossz az eredmény, de a várakozásokat nem sikerült hoznia a társaságnak, kisebb csalódást okozhatnak a számok.

Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA ugyanis 150 milliárd forint lett, ami valamivel gyengébb a várakozásoknál: az elemzők 172,8 milliárd forintra számítottak.

Hirdetés

Mi az az EBITDA?

Az üzleti eredményesség mutatója, angolul az earnings before interest, taxes, depreciation and amortization rövidítése, magyarul kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény.

Ez az eredmény gyengébb az előző negyedév és az előző év harmadik negyedévének EBITDA-jához képest is, azonban ha az első három negyedévet együtt vizsgáljuk, azt látjuk: az eredmény 12%-kal magasabb, mint a tavalyi, és eléri az 520,8 milliárd forintot. Az eredmény összességében összhangban van a megemelt 2017 évi célkitűzéssel, amit 2,3 milliárd dollárban állapított meg a Mol.

Így jött össze az eredmény

A társaság célja továbbra is az, hogy erős cash flow-t termeljen valamennyi üzleti szegmensben - írják.

Kutatás-termelés: +5,08%

Az Kutatás-Termelés speciális tételek nélküli EBITDA-ja elérte a 49,1 milliárd forintot (188 millió dollár) a III. negyedévben, az átlagos napi termelés pedig elérte a 105.000 hordó olajegyenértéket. Az első kilenc hónap során az EBITDA több mint 30%-kal nőtt a 2016 I-III. negyedévi eredményhez képest. A szegmens továbbra is erős szabad cash flow-t termelt 2017 folyamán, ami minden egyes termelt hordóra vetítve átlagosan 15 dollár volt. Ezt az eredményt átlagos 52 dollár/hordó Brent ár mellett érte el. A szegmens speciális tételek nélküli EBITDA-ja forintban 5,08 százalékkal magasabb volt a harmadik negyedévben, mint tavaly ilyenkor.

Downstream (finomítás és kereskedelem): -15,64%

A Downstream üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja alacsonyabb, 70,5 milliárd forintos (271 millió dolláros) összeggel zárta a negyedévet, mivel mind a petrolkémia, mind a finomítás hozzájárulása csökkent az alacsonyabb nagykereskedelmi árrések, alacsonyabb saját előállítású termék értékesítés és a rendkívüli eseti tételek miatt. A Downstream hozzájárulása az első kilenc hónaphoz változatlan, azaz 256,9 milliárd forint (923 millió dollár) szinten alakult. A harmadik negyedév tiszta EBITDA-ja 15,64 százalékkal alacsonyabb az előző év harmadik negyedéves eredményénél ebben a szegmensben.

Fogyasztói szolgáltatások: +10,74%, rekord EBITDA

A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens folytatta meggyőző növekedését és rekord magas 34,5 milliárd forint (132 millió dollár) negyedéves EBITDA-t produkált a tavalyi 112 millió dollárral szemben, mivel mind az üzemanyag, mind pedig a nem-üzemanyag bevétel tovább emelkedett. Forintban számolva a negyedév tiszta EBITDA-ja 10,74 százalékkal haladja meg a tavalyi harmadik negyedévit.

Jelentős mérföldkő: új downstream-program indul

A csoport beindította az új DS 2022 Downstream programot, amely egy jelentős mérföldkő a MOL 2030 stratégia megvalósításának útján. A program három pillérre épül: stratégiai átalakítási projektek, hatékonysági kezdeményezések, valamint javuló vevői elégedettség, biztonság és a dolgozók bevonása annak érdekében, hogy a Mol-csoport 2030 stratégia víziójának megfelelően a Mol legyen a munkavállalók, a fogyasztók és a befektetők első számú választása. A program ismét egy 500 millió dollár nagyságú EBITDA-javulás elérését célozza meg, a korábbi New Downstream Program (2012-2014) és a Next Downstream Program (2015-2017) célkitűzéseihez hasonlóan.

Elszalasztott pár lehetőséget a társaság

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a közlemény szerint így értékelte az eredményeket: „Az első kilenc hónapot követően jól állunk a megemelt 2,3 milliárd dolláros újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA cél és a MOL2030 stratégia elérésében. Folytatjuk az erős szabad cash flow termelést, annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben nem sikerült teljes mértékben kihasználni a külső környezet adta lehetőségeket. Stratégiai célkitűzéseink elérése érdekében elindítottuk a Downstream 2022 (DS2022) kezdeményezést, amely a hatékonyság, átalakítás és növekedés programja, és amely további 500 millió dollár EBITDA-t eredményez 2022-ig jelentős, több mint 2 milliárd dolláros beruházásokkal együtt. Töretlen lendülettel folytatjuk az üzletág kiemelt beruházását, a poliol projektet, miután sikerült biztosítanunk az összes technológiai licenszet és műszaki tervezési és kivitelezési erőforrást.”

Felhőkarcolót építenek

A társaság nemrég bejelentette: új székházat építenek a fővárosban, a Kopaszi-gáton, a Mol Campus a régió legmodernebb, legkorszerűbb és leginnovatívabb irodaháza lesz >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?