Hirdetés
Hirdetés

Ennyire bejön az új benzinkút? Nagyot megy a Mol

2017. augusztus 04., 07:47
Cimkék
Mol
, olaj
, benzin

Az első félév jobb lett a vártnál, minden szegmens jól teljesített - 2-ről 2,3 milliárd dollár fölé javították a 2017-re vonatkozó várakozásokat. A külső környezet javulása, az olajár emelkedése segíti leginkább a vállalatot, de a kiskereskedelem is csúcsra jár - ez a forgalom emelkedésének és a Fresh Cornerek kiépítésének is köszönhető.

A vártnál jobb lett az első félév - 2017 is sokkal jobban alakulhat

Minden üzleti terület növelte az eredmény-hozzájárulását, így az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 23%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A 192,7 milliárd forintos eredmény felülmúlja az elemzők által várt 177,9 milliárd forintot.

Hirdetés

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgatót:

"2017-re vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA előrejelzésünket (2 Mrd dollár fölötti várakozásról) jelentősen, 2,3 Mrd dollár fölé módosítottuk a csoport erős első féléves eredményének köszönhetően. Az eredmények egyben azt is bizonyítják, hogy a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünk és magas minőségű eszközeinknek valóban jól működnek. A 2030-as stratégiánkban lefektetett, petrolkémiai üzletág fejlesztésére irányuló átfogó átalakítási folyamat mérföldkövéhez érkeztünk, nemrégiben kulcsfontosságú licensz-szerződéseket írtunk alá kiemelt projektünk, a poliol projekt kapcsán. A MOL 2030 stratégiánk fokozatos megvalósítása ugyanolyan fontos számunkra, mint meglévő eszközeink maximális megtérülésének biztosítása."

A vezérigazgató által említett 1 milliárdos poliol-beruházásról itt írtunk bővebben >>

Közel 2 ezer milliárd forintos árbevétel fél év alatt

Az értékesítés nettó árbevétele 1008,4 milliárd forint volt április-júniusban, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi bázist. Az első hat hónapban a vállalat 1963,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) és a fogyasztói szolgáltatások üzletágak rekord eredményt értek el az első fél évben, miközben a kutatás-termelés (upstream) is növelte hozzájárulását a vállalatcsoport pénzügyi eredményeihez - olvasható a jelentésben.

Így teljesítettek az üzletágak

Az Upstream üzletág EBITDA-ja az első félévben 45%-ot javult év/év alapon, elsősorban a magasabb átlagos realizált szénhidrogénár következtében. Ennek hátterében a 30%-kal magasabb kőolajár és az alacsonyabb működési költségek állnak (év/év alapon a kitermelési egységköltség 6%-kal csökkent). A szegmens eredményét tovább javította, hogy a másodiknegyedév folyamán egy korábban Egyiptomban leírásra került 5,6 milliárd forintos követelés a kiegyenlítést követően visszaírásra került.
A Downstream üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja újra rekord szintet ért el az első félévsorán, és 186 Mrd Ft-ig szárnyalt, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakánál. Az emelkedéskizárólagos hajtómotorja a finomítás és kereskedelem szegmens volt, amit erősebb finomítói marginok,valamint az eszközök rendelkezésre állásának javulása támogatott. Ezzel párhuzamosan a petrolkémiahozzájárulása 20%-kal esett vissza év/év alapon, a szűkülő, bár még mindig kedvező árrések következtében.
A Gáz Midstream szegmens EBITDA-ja az első félévben növekedett, és félév végére 31 milliárd forintot ért el, ami 12%-kal magasabb év/év alapon, és elsősorban a lényegesen nagyobb volumennek és a magasabb kapacitásdíjaknak köszönhető.

Upstream

2017 első félévében az Upstream üzletág beruházásai 36 Mrd forintot tettek ki, ami jelentősen alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Jelentős beruházások voltak Magyarországon (36%), Horvátországban (29%) és az Északi-tengeri Régióban (28%).

Az Upstream szegmens főbb működési eredményei
Az Upstream szegmens főbb működési eredményei

Az Upstream szegmens termelése valamelyest csökkent (-4% év/év alapon, -2% negyedév/negyedév alapon), amielsősorban az alacsonyabb egyesült királysági termeléssel magyarázható.A KKE régióban számos lépést kezdeményeztek a termelési célok elérésének érdekében, beleértve kútmunkálatot, repesztést, termelésoptimalizálást, valamint az újonnan megszerzett kutatási koncessziók potenciáljának feltárását.

Downstream

A Downstream üzletág első hat hónapjának újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 186 Mrd forintos szintet ért el– ami ismét rekord – 13 Mrd forinttal meghaladva az előző év azonos időszakának eredményét. A kiemelkedőeredmény hátterében az alábbi tényezők állnak:

(+) A Feldolgozás és Kereskedelem teljesítménye rekordszintet ért el. Az üzletág profitált a 0,8 dollár/hordómértékben növekedő komplex finomítói árrés változásból, amely így 6,5 dollár/hordót tett ki. A nagykereskedelmi árrés pozitív irányú változása és a 3%-kal bővülő értékesítés szintén támogatta a rekordszintű eredmény elérését.

(-) A Petrolkémia újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 18 Mrd forinttal lett alacsonyabb, így 73 Mrd forint lett.Az integrált petrolkémiai árrés 117 EUR/t mértékben esett a 2016 első félévében látott iparági ciklus csúcshoz képest.Továbbá a EUR 3%-os gyengülése a dollárhoz képest szintén negatívan hatott.

Fogyasztói szolgáltatások

A kiskereskedelem EBITDA hozzájárulása az első félévben 18%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A kimagasló teljesítményt elsősorban a közép-kelet-európai motorüzemanyag fogyasztás emelkedéséből eredő erőteljes értékesítés növekedés és az üzemanyag árrés további tágulása eredményezte. A nyereségesség emelkedést ezen felül támogatta a korábbi inorganikus növekedés, valamint a „Fresh Corner” koncepció kiépítésének folytatása a negyedév során, ami a nem- üzemanyag típusú értékesítés további növekedését hozta. A magyarországi és romániai kötelező minimálbérek megemelése azonban negatívan hatott az eredményre a negyedévben. A munkáltatói járulékok ezzel párhuzamos csökkenése nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a magasabb működési költségeket, melyek a hálózat egyharmadát érintő bérnövekedésből eredtek.

A Fresh Cornerek folyamatos bővítésével kapcsolatos stratégiai beruházások a teljes CAPEX több mint kétharmadát tették ki a negyedév során.

A legjobban egyébként Magyarország teljesített: 21 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi értékesítés az első félévben a tavalyi első félévhez képest.

Kiskereskedelmi értékesítés
Kiskereskedelmi értékesítés

Gáz midstream

A szegmens első féléves EBITDA hozzájárulása az előző évhez képest 12%-ot nőtt és 30,8 Mrd forintot ért el.

A hazai szállításból származó árbevétel 2017 első félévében 14%-kal volt magasabb, amit a szállított mennyiség1 4%-os növekedése okozott. A hideg időjárás kedvező hatása jelentősebb volt, mint a tarifacsökkentésből eredő negatív hatás. A szállításból származó bevételek 2017 első félévében azonos szintet értek el mint egy évvel korábban, mivel a megnövekedett szállítási mennyiség kompenzálta az alacsonyabb tranzitárak negatív hatását.

2017 első félévében a működési költségek közel 4%-kal haladták meg a 2016-os szintet, mivel a szállító rendszer saját gázfelhasználásának a költsége a szállított mennyiség növekedésével arányosan emelkedett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?