5p
A görögök várható csődje mellett az emelkedő kötvényhozamok keltenek ijedelmet a tőzsdéken, így aztán megnő a volatilitás, jöhetnek nagy esések, nagy korrekciók. Ugyanakkor érdekesen alakul a rubel, a jüan és a hrivnya sorsa, veszedelmes dolog viszont a bitcoin és az egyéb kripto-valuták.

A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor c. műsorának vendége ezúttal is Fellegi Tamás, a Priatbankar.hu elemzője volt. A téma a borús tőzsdei helyzet okai, és a nagy keleti valuták helyzete, várható mozgása, és az ún. kripto-valuták.

Görög örökzöld

A teljes interjút itt lehet meghallgatni >>>

Először az immár örökzöld görög kérdés került napirendre: a műsorvezető megkérdezte, meglepő volt-e a vasárnapi egy félidős görög-EU meccs, vagyis az, hogy 45 perc után a görögök kisétáltak a tárgyalásokról. A szakértő szerint ez már az eddigi görög taktika alapján nem igazán volt meglepő: annak ellenére, hogy lassan minden határidő letelik, a görög delegáció álláspontja nem hogy nem közeledik a hitelezőkéhez, de egyre merevebben elzárkóznak minden további reformlépés elől.

Kétségkívül a hitelezők azt követelik, hogy csökkentsék a nyugdíjakat, csakhogy a görög nyugdíjak német szinten vannak, miközben az ország gazdasága a magyar szinten tartózkodik. Ez nyilvánvalóan lehetetlen állapot, egy ilyen nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, nem várható el senkitől, hogy ezt finanszírozza.

Grexit és hozamemelkedés

Ugyanakkor az már a görögök saját döntése lehet, hogy nominálisan vágnak vissza a magas nyugdíjakból, vagy drachmát vezetnek be, ami azonnal leértékelődik, hatalmas infláció következik, és a nyugdíjak értéke így gyorsan a magyar szintre csökken, a piac hamar megoldja. Egy dolog nem megy: hogy egy ország tartósan túlköltekezik, és ezt mással fizetteti. Ezt még geopolitikai okból sem teszik meg az európai partnerek, még a hidegháborúban sem volt rá példa, hogy tartósan óriási pénzeket ajándékozzanak egy országnak.

Így tehát rosszul néz ki a görög helyzet, a befektetők pedig nagyon bíztak a megegyezésben. Így most ott a csalódás, és kiszórják papírjaikat a különböző tőzsdéken. A folyamatot erősíti, hogy folytatódik a hozamemelkedés: ráadásul nem csak Európában, hanem Amerikában is. A piac 6 év alatt hozzászokott a csökkenő kamatokhoz és hozamokhoz, nehéz lesz most visszaállni a normál viszonyokra, biztosan lesznek részvénypiaci turbulenciák.

A rubel

Egy hallgató azt kérdezte, mit tudhatunk az orosz rubelről, az ukrán hrivnyáról és a kínai jüanról, és mi várható bennük. A 3 különböző valuta erősen eltérő helyzetben van, mindegyik más szempontból érdekes. A rubel mögött egy hatalmas olajország áll, melynek gazdasága túlnyomórészt az olaj és a gáz exportjától függ. A rubel a drága olaj éveiben igen túlértékelt volt, azonban a tavalyi olajáresés és az Oroszország elleni szankciók hatására leértékelődött, és sokkal reálisabb szintre került.

A jövőben is feltehetően az olajár lesz a legdöntőbb tényező a rubel szempontjából, ugyanakkor azt már nem akarja az orosz kormány, hogy megint túlértékeltté váljon a valuta, mivel ez gátolja a termelő iparágak fejlődését. Ezért most ha nagyon izmozni akarna a rubel, eurót, dollárt vásárol a jegybank nagy tételben, és így mindjárt a tavaly megcsappant valutatartalékot is fel tudják újra tölteni. Ezek alapján már kevésbé lesz változékony a rubelárfolyam, nagy trendek nem várhatók benne.

A hrivnya és a jüan

A hrivnya helyzete egész más. Az ország a gazdasági összeomlás állapotában van, fizetésképtelenség fenyegeti, és a megnyerhetetlen háború is csak nyeli a pénzt. Így a hrivnya folyamatosan esik, de ez fundamentálisan indokolt is, belevenni egyelőre nem nagyon érdemes.

Sok valutát a magas kamat miatt vesznek, de ez többnyire nem fenntartható állapot, miután egy állam sem akarja magas kamattal tömni a világ spekulánsainak zsebét. Így általában vagy heves kamatcsökkenés, vagy/és még hevesebb leértékelődés következik be ilyenkor, ezért bánjunk óvatosan a magas kamatú valutákkal.

A kínai jüan viszont igen masszív, a világ lassan legnagyobb gazdasága, ipara áll mögötte. Ennek köszönhetően a valutára felértékelődési nyomás nehezedik, aminek ugyan a kínai kormány nem örül a lassuló gazdasági növekedés miatt, de ha az IMF idén úgy dönt, hogy tartalékvaluta lesz a jüan, akkor valószínűleg az iránta megnyilvánuló óriási bizalom és kereslet miatt erősödni fog.

Bitcoin

Végül egy hallgató megkérdezte, miért nem nagyobb az ún. kripto-valuták, mint a bitcoin szerepe. A válasz nagyon egyszerű: egy valuta attól működik, hogy áll mögötte egy állam (vagy államok összessége), amely az adott valuta mögé áru-, és szolgáltatás fedezetet helyez, pontosabban annyi valutát bocsát ki, ami nagyjából lefedi az adott terület áru-, és szolgáltatás kínálatát (ennél a dolog kicsi összetettebb, de ez a lényeg). Ami még lényeges: a kibocsátó jegybank/állam megteremti a jogi környezetét annak, hogy a valutánk alapesetben biztonságban legyen (utalások biztonsága, bankcsőd esetén OBA kártérítés stb.)

Ezzel szemben a kripto-valuta esetén valaki számítógépes jelet hoz létre egy véges matematikai sorozatból, azt valutának nevezi el, és ha szerencséje van, a befektetők rákapnak és felhajtják az árát. Azonban senki nem garantál semmit érte, a piac ítél, 0 és végtelen közt tetszés szerint mozoghat az értéke, tehát olyan, mint a legkockázatosabb befektetés (egy valuta csak akkor veszti el az értékét, ha a kibocsátó állam/jegybank elinflálja, és ez rendszerint hosszabb folyamat, van idő más valutára váltani vagy befektetni). Ami még nagyobb baj: nincs semmilyen felügyeleti szerv, ezért kizárólag a bizalomra épül a dolog. Ezzel persze sok bűnöző vissza is él, a bitcoin tőzsdék csődbe mennek, a bitcoin állományok gyakran eltűnnek.

A teljes beszélgetést a Gazdasági Rádió honlapján lehet meghallgatni >>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17330 17065 17350 +1,61% 17320 17330 2 346 963 675 HUF 2024-04-23 12:56:12
MOL 2956 2940 2990 -0,81% 2956 2958 878 540 592 HUF 2024-04-23 12:55:25
MTELEKOM 940 938 944 +0,21% 939 940 239 882 622 HUF 2024-04-23 12:55:03
RICHTER 8905 8635 8960 +2,95% 8900 8905 1 044 626 485 HUF 2024-04-23 12:56:15
OPUS 397 397 404 -0,75% 396 397 32 578 088 HUF 2024-04-23 12:56:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG