Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, gyengül a török líra

Fellegi Tamás, 2017. július 05., 10:15

Kismértékben erősödik a forint, a hazai tőzsdét pedig immár ki tudja hányadik napja az Opimus és a Konzum tartja lázban, elképesztő forgalom és nagy árfolyam ingadozások mellett, de holnap már jön az új papír, a Waberer’s. A nagyok közül az OTP emelkedik. Erős a cseh korona, esik a török líra.

A világ tőzsdéi mérsékelten mozognak, a tegnapi amerikai ünnep miatt visszahúzódtak a befektetők. A BÉT-en az aktivitást ismét a két mánia-papír, az Opimus és a Konzum mutatja, megint óriási forgalommal.

Konzum. A szaggatott vonal jelzi, amikor napon belül az árfolyamlimit miatt nincs kereskedés
Konzum. A szaggatott vonal jelzi, amikor napon belül az árfolyamlimit miatt nincs kereskedés

A forgalmi listát az Opimus vezeti ma is, forgalma már bő fél óra után egymilliárd forint fölött van. Ára először 206 forintig szaladt fel, ami 14 százalékos erősödés, de onnan visszaesett 187 forintig. A Konzum 12 százalékos emelkedéssel, 1580 forinton volt a kereskedés elején, majd visszaesett 1500 forint alá, utána újra 1600-ra ugrott.

Hirdetés

A papírokban heves volatilitás észlelhető, ami teljesen érthető, hisz ilyen féktelen emelkedés után, ráadásul időnként a napi elmozdulási limittől akadályozva, időszerű, hogy sokan realizálják az árfolyamnyereséget, miközben mások még azon gondolkoznak, érdemes-e még beszállni a papírokba. Nem kizárt, hogy ma forgalmi rekordot fog dönteni  a két papír.

A blue chipek közül az OTP emelkedik, persze a tőle megszokott és elvárható keretek között: bő egy százalékkal van feljebb 9210 forinton.

A hazai valuta 307,80 az eurónként, ami a pár nappal ezelőtti 310-es árfolyamhoz szép erősödés, de a június közepi 305,50-hez képest még elmaradás. Persze ezek nem olyan nagy mozgások, 1-1 százalékról van szó, azonban a forint árfolyama már régóta viszonylag kis sávban mozog, így a mozgások mértéke ezen belül ítélhető meg.

Euró/forint
Euró/forint

A cseh korona helyzete más: ott eurónként 27 koronánál a jegybank limitet húzott, hogy ne erősödjön tovább, majd ezt pár hónapja elengedte. A vélemények megoszlottak arról, hogy mi lesz az árfolyammal, hisz nagyon sokan spekuláltak a korona erősödésére, de eddig bejött nekik: az árfolyam kisebb hullámzásokkal erősödött, már csak 26,10-et kell adni az euróért.

Euró/török líra
Euró/török líra

A török líránál ellentétes folyamat zajlik: eurónként ismét 4 líra fölött van az árfolyam. Míg a cseh korona esetében a felértékelődés fundamentálisan indokolt (a forintnál is az lenne), a török valuta esetében a viszonylag magas infláció és a fizetési mérleg helyzete miatt indokolt a leértékelődés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?