Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, szállnak a pulykák

2017. július 15., 11:19

A hét folyamán nőtt a hazai valuta értéke, a tőzsdén pedig az Opimus és a Konzum foglalkoztatta leginkább a résztvevőket, de a BIF is beállt a szárnyalók közé.

A hét elején 308 forintot ért az euró, most viszont már csak 306-ot kell adni érte, ennél idén még nemigen volt erősebb a hazai fizetőeszköz.

Euró/forint a héten.
Euró/forint a héten. Friss árfolyamok >>>

A tőzsdét forgalom szempontjából teljesen eluralta a két cég, amelyben Mészáros Lőrinc meghatározó tulajdonnal rendelkezik, a forgalom közel felét adták. A Konzum 2000 forint körül nyitotta a hetet, onnan szerda délelőttre 3200 forint közelébe ugrott, majd tegnapra 1799 forintra esett vissza.

Hirdetés

Klasszikus befektetői őrület zajlott a papírban, hétfőn és kedden megakasztotta a kereskedést a 20 százalékos limit, ellenben szerdán több milliárdos forgalom mellett mindenki megvehette a papírt, aki eddig úgy érezte, hogy lemaradt. Úgy tűnik, ezzel el is fogytak a vevők, másnap már lefelé akadt el a 20 százalékos limiten a papír, tegnap pedig egész nap ez történt, alig volt kötés.

Az Opimus egy fokkal szelídebben viselkedett, noha 15 százalék a kereskedési limit, elakadás csak csütörtökön volt, lefelé. Miután az Opmius, noha hatalmasat emelkedett a hónapok óta tartó őrület során, ez mégis jóval elmaradt a Konzum szárnyalásától, a lelkes vevők egyre inkább átvándoroltak a Konzum piacára. Az Opimus 190 forinton kezdte a hetet, a Konzummal szemben már kedden tetőzött 235 forinton, onnan lefordult, de a kedd reggeli 144 forintos mélypont után újra felkapaszkodott 182 forintig.

A két Mészáros-papírhoz a héten csatlakozott a Schmidt Mária családjának többségi tulajdonában lévő BIF is: a múlt héten még 600 forintot érő papír a héten minden nap kimerítette felfelé a 20 százalékos limitet, kereskedni alig lehetett vele, 1740 forint lett a pénteki ár. Erre a folyamatra mondják, hogy szállnak a pulykák, vagyis a spekulánsok ráugranak a korábban jelentéktelennek tűnő részvényekre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Egy friss felmérés szerint hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában. A két nem telefonhasználat terén sem csak ezekben különbözik egymástól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?