Hirdetés
Hirdetés

Esik az angol font, szállnak a pulykák a BÉT-en

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 16., 10:32

Addig emlegettük az euró-font paritást, amíg most már a nagy befektetési bankok is rákaptak az ötletre. A cseh korona újra erősödik, az olajár emelkedésnek indult, az európai tőzsdék szárnyalnak. Nálunk a hátsó sort szaggatják a befektetők, Appeninnt, Enefit, CIG Pannóniát vesznek lelkesen.

Szakadatlan az angol font gyengülése, amit a brit EU-kilépést övező teljes bizonytalanság tökéletesen indokol is. Ugyanakkor a font mindig is túlértékelt volt az euró bevezetése óta, hisz a brit árszínvonal nominálisan nagyjából megegyezik az eurózóna fejlettebb országaiéval, így vásárlóerő paritás alapján mindig is a két deviza közti paritás lett volna indokolt.

Angol font/euró, 20 év. 2002-től nézzük, azóta van tényleges euró
Angol font/euró, 20 év. 1999 óta van euró

Az angol fontnak azonban végig volt az euróval szemben valamiféle különlegesség jellege, ez csak 2007-2008-ban szűnt meg egy időre, akkor a font majdnem le is nézett a paritásra. utána jött a válság, majd az euró válsága, ekkor a font menedékvaluta lett. A tavalyi népszavazással aztán eljött az igazság, megindult a lejtmenet, átmenetileg be is nézett 1,1 euró alá a font, de onnan visszapattant 1,2-ig.

Hirdetés

Most, hogy a kilépés időpontja közeledik, megállapodás viszont semmire sincs, a font újra 1,1 euró alá ereszkedett, erre most már a nagyobb befektetési bankok is elkezdték emlegetni, hogy a paritás lenne a megfelelő árfolyam. Ez az Angliában dolgozó honfitársainkat is érinti, már amennyiben jövedelmük egy részét itthon költik el, hisz miután a forint az euróhoz van „tapadva”, minden más valutának az euróhoz képesti mozgását hűen leköveti, így most a forint is felértékelődik a fonthoz képest.

Angol font/forint, 10 év
Angol font/forint, 10 év

Újra erősödni kezdett a cseh korona, 26,05 az euróhoz képest. Az olajár is feltápászkodott a korábbi esés után: a WTI 48, a Brent 51 dollár körül van.

Az európai tőzsdék ma emelkednek, a német és a francia index közel egy százalékkal van följebb, a DAX 12 280 pont a francia CAC 40 pedig 5183 pont.

A hazai börzén a nagyok ma meg sem moccannak, ellenben a kisebbek között kitört az őrület. Az Appeninnt már napok óta szaggatják a befektetők, és miután a napi kereskedési limit mindig az útba kerül, ez felerősíti a pszichológiai hatást, másnap még dühödtebben esnek neki a papíroknak. Most 380 forinton forog a papír, 11 százalék pluszban.

Ma az Enefi is csatlakozott, el is van akadva a 20 százalékos limiten, 277 forinton. A CIG Pannónia is megindult, bár ez nem annyira kis papír, és indok is van: a cég közgyűlést hív össze, ahol alaptőke leszállításról, részvény átminősítésről is szó lesz, hogy ennek mi lesz a tényleges hatása, azt még nehéz eldönteni, a mostani hangulatban mindenesetre örömmel reagált a piac, 8,5 százalékkal van feljebb a papír 280 forinton.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

A dolgozó fiatalok majdnem fele, 44 százaléka érzi úgy, megbecsülik a munkahelyén, ez pedig új rekord. 36 százalékuk pedig előrelépési lehetőséget is lát - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatalok 67 százaléka arra számít, hogy a nettó fizetésük emelkedni fog, a külföldi munkavállalást pedig 27 százalékuk venné fontolóra.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)