Hirdetés
Hirdetés

Európa legjobbjai vagyunk - bivalyerős a forint

Gáspár András, 2017. augusztus 04., 10:41
Cimkék
forint
, Mol
, tőzsde
, deviza
, BUX

Miközben Európában gyengén indul a nap, a BUX hasít, elsősorban a Molnak köszönhetően. A dollár tovább gyengélkedik, a forint még mindig nagyon jól tartja magát.

Budapest jobban teljesít - hasít a Mol

Csütörtökön a főbb amerikai indexek közül a Dow Jones tudott csak erősödni, a 0,1 százalékos plusz is elég volt az új történelmi csúcshoz. Az ázsiai piacok vegyesen zártak hajnalban, a legfontosabb indexek közül a japán Nikkei 0,4 százalékot esett, a kínai vezető index 0,1 százalékot csökkent.

Budapest ma a legjobb hely Európában - a tőzsdeindexek közül legalábbis a BUX emelkedik a legnagyobb mértékben pénteken délelőtt. Ez elsősorban a Molnak köszönhető: remek első féléves gyorsjelentést tett közzé a társaság hajnalban, javították a teljes évre vonatkozó kilátásokat is - itt írtunk róla részletesebben.

Hirdetés

A kereskedés első órájában közel két százalékos emelkedésig jutott az olajpapír. Lényegesen kisebb forgalomban, de erősödik az OTP és a Richter is 0,2-0,3 százalékot, a Magyar Telekomot tegnapi záróára alatt jegyzik délelőtt. A Mészáros-papírok forgalomban megint előzik a legkisebb bluechipet, ma délelőtt éppen az esés van soron, az Opimus 2,5 százalékkal ér kevesebbet a csütörtökinál, a Konzum pedig 0,1 százalékkal - ezeknél a kalandor-papíroknál persze akár napon belül is történhetnek óriási fordulatok.

Az állás 10 óra után - friss árfolyamok >>
Az állás 10 óra után - friss árfolyamok >>

A BUX 0,6 százalékos pluszban van 10 órakor, ezzel a legjobb európai index - a lengyelek is tudnak minket követni fél százalékos erősödéssel.

Nyugat-Európában gyengén indult a nap, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 is 0,1 százalék körüli csökkenésben volt egy órával a kereskedés kezdete után. A háttérben főként a meglehetősen vegyesen sikerült európai vállalati gyorsjelentések állnak, amelyek közül a Swiss Re gyenge eredményét emelik ki leginkább a szakértők - a kereskedés első órájában 3,5 százalékos mínuszban járt a svájci viszontbiztosító árfolyama. A Royal Bank of Scotland viszont hasít - tíz éve nem volt nyereséges a bank, most viszont az első féléves eredmény rendkívül biztató lett, közel 4 százalékos emelkedésnél járnak a részvények.

Bivalyerős a forint, 256 forint alatt a dollár

A devizapiacon a dollár továbbra is 15 havi mélyponton van fő valutakosarával szemben, az euróval szemben pedig két és fél éves mélyponton jár a zöldhasú.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A forint továbbra is jó erőben van, bőven 304 alatt jegyzik az eurót - a dolláral szemben még látványosabb a magyar deviza erősödése, már 256 forintot sem kell adni egy dollárért a bankközin.

A régióból érdemes még kiemelni a cseh koronát: a cseh jegybank kisebb meglepetést okozott az alapkamat 0,25%-ra emelésével, a korona erősdésnek is indult az euróval szemben. 9 éve nem volt szigorítás Csehországban, most a régióban elsőként léptek.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Esik az olaj, stabil az arany

Az olaj ára csökken pénteken - az OPEC növekvő kitermelésről adott hírt, ahogy Amerikában is valamivel több nyersanyag került felszínre. A mai 0,1 százalékos csökkenéssel együtt a heti árcsökkenés már 1,5 százaléknál jár. Az arany stabilan tartja nagyjából 7 hetes csúcsot jelentő 1268 dollár körüli unciánkénti árát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?