Hirdetés
Hirdetés

Európa legjobbjai vagyunk - bivalyerős a forint

Gáspár András, 2017. augusztus 04., 10:41
Cimkék
forint
, Mol
, tőzsde
, deviza
, BUX

Miközben Európában gyengén indul a nap, a BUX hasít, elsősorban a Molnak köszönhetően. A dollár tovább gyengélkedik, a forint még mindig nagyon jól tartja magát.

Budapest jobban teljesít - hasít a Mol

Csütörtökön a főbb amerikai indexek közül a Dow Jones tudott csak erősödni, a 0,1 százalékos plusz is elég volt az új történelmi csúcshoz. Az ázsiai piacok vegyesen zártak hajnalban, a legfontosabb indexek közül a japán Nikkei 0,4 százalékot esett, a kínai vezető index 0,1 százalékot csökkent.

Budapest ma a legjobb hely Európában - a tőzsdeindexek közül legalábbis a BUX emelkedik a legnagyobb mértékben pénteken délelőtt. Ez elsősorban a Molnak köszönhető: remek első féléves gyorsjelentést tett közzé a társaság hajnalban, javították a teljes évre vonatkozó kilátásokat is - itt írtunk róla részletesebben.

Hirdetés

A kereskedés első órájában közel két százalékos emelkedésig jutott az olajpapír. Lényegesen kisebb forgalomban, de erősödik az OTP és a Richter is 0,2-0,3 százalékot, a Magyar Telekomot tegnapi záróára alatt jegyzik délelőtt. A Mészáros-papírok forgalomban megint előzik a legkisebb bluechipet, ma délelőtt éppen az esés van soron, az Opimus 2,5 százalékkal ér kevesebbet a csütörtökinál, a Konzum pedig 0,1 százalékkal - ezeknél a kalandor-papíroknál persze akár napon belül is történhetnek óriási fordulatok.

Az állás 10 óra után - friss árfolyamok >>
Az állás 10 óra után - friss árfolyamok >>

A BUX 0,6 százalékos pluszban van 10 órakor, ezzel a legjobb európai index - a lengyelek is tudnak minket követni fél százalékos erősödéssel.

Nyugat-Európában gyengén indult a nap, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 is 0,1 százalék körüli csökkenésben volt egy órával a kereskedés kezdete után. A háttérben főként a meglehetősen vegyesen sikerült európai vállalati gyorsjelentések állnak, amelyek közül a Swiss Re gyenge eredményét emelik ki leginkább a szakértők - a kereskedés első órájában 3,5 százalékos mínuszban járt a svájci viszontbiztosító árfolyama. A Royal Bank of Scotland viszont hasít - tíz éve nem volt nyereséges a bank, most viszont az első féléves eredmény rendkívül biztató lett, közel 4 százalékos emelkedésnél járnak a részvények.

Bivalyerős a forint, 256 forint alatt a dollár

A devizapiacon a dollár továbbra is 15 havi mélyponton van fő valutakosarával szemben, az euróval szemben pedig két és fél éves mélyponton jár a zöldhasú.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A forint továbbra is jó erőben van, bőven 304 alatt jegyzik az eurót - a dolláral szemben még látványosabb a magyar deviza erősödése, már 256 forintot sem kell adni egy dollárért a bankközin.

A régióból érdemes még kiemelni a cseh koronát: a cseh jegybank kisebb meglepetést okozott az alapkamat 0,25%-ra emelésével, a korona erősdésnek is indult az euróval szemben. 9 éve nem volt szigorítás Csehországban, most a régióban elsőként léptek.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Esik az olaj, stabil az arany

Az olaj ára csökken pénteken - az OPEC növekvő kitermelésről adott hírt, ahogy Amerikában is valamivel több nyersanyag került felszínre. A mai 0,1 százalékos csökkenéssel együtt a heti árcsökkenés már 1,5 százaléknál jár. Az arany stabilan tartja nagyjából 7 hetes csúcsot jelentő 1268 dollár körüli unciánkénti árát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?