Hirdetés
Hirdetés

Ez lesz Trump következő nagy csatája, valósággal robbant ma az OTP

Eidenpenz József, 2017. március 16., 18:54

Ritkán látott mértékű ugrást mutatott be ma az OTP, a részvény 3,6 százalékkal drágult. Az európai tőzsdéket a holland választás deríthette főleg jobb kedvre, de az amerikai kamatemelés is kedvezett a részvénypiacoknak. Az USA-ban viszont már leült a lelkesedés, már Trump-ra figyelnek, az olaj is újra szenved. A forint megint erősebb lett.

A szerda esti amerikai kamatemelés a részvényárak szép emelkedését és a dollár gyengülését hozta, ma is hasonló a kép. „Galamblelkű kamatemelésnek” nevezték a Fed lépését, mert a Fed hozta ugyan az elvárt kamatszintet, de más téren túl engedékeny volt. (Ez látszólag ellentmondás, mert galamboknak az alacsony kamat, héjáknak a magas kamat híveit szokás nevezni.)

Hirdetés

Már régóta nem az volt ugyanis a kérdés, hogy emel-e most kamatot a Fed, hanem inkább az, hogy az idén még mennyit emel. A hivatalos verzió három, sokan azonban már a négy felé kacsintgattak, amellett érveltek.

Holland turbó

Most viszont ehhez képest túl visszafogottnak bizonyult a Fed, nem adott ilyen jelzést, ami az idei háromnál többre utalt volna. Ezzel magyarázható, hogy a piacok úgy viselkedtek, mintha elmaradt volna egy kamatemelés, vagy a vártnál kisebb lett volna. (A részvényeknek rendszerint jót tesz az alacsonyabb kamat, a dollárt gyengíti, a kötvényeket erősíti.)

Az európai tőzsdék a kormányon levő jobboldali liberális párt vártnál jobb és a szélsőségesek vártnál rosszabb viselkedésének örülhettek ma. A német, francia, brit indexek 0,6-0,7 százalékkal mentek fel, a német DAX ezzel éves maximuma közelében tartózkodott. A holland és belga index is hasonló, fél százalékos emelkedést ért el, az olasz, spanyol mutatók közel két százalékkal lőttek ki.

A 309 forinthoz közelít az euró

Hasonlóan szépen viselkedett a BUX is, a magyar index 1,3 százalékkal menetelt, ismét vissza 33 ezer pont fölé. A nagy nyertes, egyes dél-európai bankrészvényekhez hasonlóan az OTP volt, 3,6 százalékkal 8705-ig száguldott. A Mol 0,2 százalékkal 20 975 forintra, a Richter 0,4 százalékkal 6570-re emelkedett, a Telekom 0,8 százalékkal 491-re esett.

Az Opimus majdnem a lehetséges maximummal (15 százalék) esett, a Konzum nyolccal emelkedett, miután egy vételi ajánlatot jelentettek be az Opimus részvényeire. Az euró forintárfolyama újabb hatvan fillérrel került lejjebb, 309,40 környékére.

Trump következő csatája

A vezető amerikai indexek kevéssel este hat után 0,1-0,2 százalékos mínuszban voltak. A hírek szerint a következő műsorszám az USA-ban most az lesz, hogy Donald Trump kiadáscsökkentést próbál elérni az amerikai költségvetés több területén. Ez ahhoz kell, hogy finanszírozza költséges terveit, mint a katonai költségvetés drasztikus megemelése vagy a Mexikó határára építendő gigantikus fal.

A KBC Equitas azt írta, Szerbiában terjeszkedne a Mol a Bloomberg szerint, ahol a jelenlegi 20 százalékos részesedésüket 25 százalékra növelnék. A Molra tegnap jött egy Berenberg-elemzés, 23 200 forintos célár mellett vételre javasolják a részvényeket, ez 11 százalékkal haladja meg a keddi záróárat. A Sberbank elemzője pedig az OTP részvényével kapcsolatban lett optimistább, célárát a korábbi 7 700 forintról 9 100 forintra emelte. Az ajánlás tartás maradt. A célár a 8403 forintos keddi záróárhoz képest ez 8 százalékos felértékelődési potenciált jelentett (ennek majdnem felét már be is hozta ma a részvény).

Boldoggá tették az aranytulajdonosokat

Az olaj ára a nagy zuhanások után szerdán jócskán visszapattant egy újabb készletadat nyomán. Ma a nap elején még szintén pluszban volt, de estére újra 0,4 százalékos mínuszban jár, a WTI 48,60, a WTI 51,60 dollár. Az arany is megindult felfelé az USA-kamatdöntés visszhangja miatt, az ezüst viszont épp süllyed.

Ez a központi bankok hete, sok más jegybank is a Fed-ülés utánra időzítette ülését, nem véletlenül. Sokaknak nem mindegy a dollárkamat, mert dollárban vannak eladósodva, vagy mert fenn kell tartaniuk kötvényeik kamatfelárát a dollárhoz képest.

Jegybank jegybank hátán

A svájci jegybank nem változtatott ma kondícióin és kommunikációján, továbbra is túlértékeltnek tartják a frankot és vastag mínuszban hagyták a kamatot. Változatlanul hagyta alapkamatát és a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét a Bank of England is.

Nem változtattak Japánban sem. Kínában viszont szerény, 10 bázispontos kamatemelést hajtottak végre, valószínűleg a tőkekiáramlás fékezése és a jüan stabilizálása érdekében. Ez volt a harmadik emelés az utóbbi három hónapban az Investing.com szerint.

Ahol ma működött az unortodoxia

A török jegybank úgy látszik, a januárban már bevált receptet alkalmazza, akkor sikerült a zuhanó lírát kissé unortodox eszközzel stabilizálni. Ennek lényege, hogy az alapkamathoz ugyan nem nyúlnak, de egy hosszabb távú kamatot megemelnek, és afelé próbálják terelni a piaci szereplőket.

Így az overnight és az egy hetes kamat változatlan maradt (9,25/7,25, illetve 8,0 százalékon), az úgynevezett késői likviditási ablak (Late Liquidity Window) kamata viszont 11-ről 11,75 százalékra emelkedett. Ez a lírát 1,5 százalékkal erősítette egyetlen nap alatt, a török kötvények hozamai pedig estek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Sosem látott figyelem irányult a Balatonra ezen a nyáron. Sikeres volt az év az üdülőrégió számára, ahol tovább nőtt a vendégforgalom, és bővült a fejlesztések, programok száma is. Egyre több magyar család engedheti meg magának, hogy a Balatonnál nyaraljon.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?