Hirdetés
Hirdetés

Ez lesz Trump következő nagy csatája, valósággal robbant ma az OTP

Eidenpenz József, 2017. március 16., 18:54

Ritkán látott mértékű ugrást mutatott be ma az OTP, a részvény 3,6 százalékkal drágult. Az európai tőzsdéket a holland választás deríthette főleg jobb kedvre, de az amerikai kamatemelés is kedvezett a részvénypiacoknak. Az USA-ban viszont már leült a lelkesedés, már Trump-ra figyelnek, az olaj is újra szenved. A forint megint erősebb lett.

A szerda esti amerikai kamatemelés a részvényárak szép emelkedését és a dollár gyengülését hozta, ma is hasonló a kép. „Galamblelkű kamatemelésnek” nevezték a Fed lépését, mert a Fed hozta ugyan az elvárt kamatszintet, de más téren túl engedékeny volt. (Ez látszólag ellentmondás, mert galamboknak az alacsony kamat, héjáknak a magas kamat híveit szokás nevezni.)

Hirdetés

Már régóta nem az volt ugyanis a kérdés, hogy emel-e most kamatot a Fed, hanem inkább az, hogy az idén még mennyit emel. A hivatalos verzió három, sokan azonban már a négy felé kacsintgattak, amellett érveltek.

Holland turbó

Most viszont ehhez képest túl visszafogottnak bizonyult a Fed, nem adott ilyen jelzést, ami az idei háromnál többre utalt volna. Ezzel magyarázható, hogy a piacok úgy viselkedtek, mintha elmaradt volna egy kamatemelés, vagy a vártnál kisebb lett volna. (A részvényeknek rendszerint jót tesz az alacsonyabb kamat, a dollárt gyengíti, a kötvényeket erősíti.)

Az európai tőzsdék a kormányon levő jobboldali liberális párt vártnál jobb és a szélsőségesek vártnál rosszabb viselkedésének örülhettek ma. A német, francia, brit indexek 0,6-0,7 százalékkal mentek fel, a német DAX ezzel éves maximuma közelében tartózkodott. A holland és belga index is hasonló, fél százalékos emelkedést ért el, az olasz, spanyol mutatók közel két százalékkal lőttek ki.

A 309 forinthoz közelít az euró

Hasonlóan szépen viselkedett a BUX is, a magyar index 1,3 százalékkal menetelt, ismét vissza 33 ezer pont fölé. A nagy nyertes, egyes dél-európai bankrészvényekhez hasonlóan az OTP volt, 3,6 százalékkal 8705-ig száguldott. A Mol 0,2 százalékkal 20 975 forintra, a Richter 0,4 százalékkal 6570-re emelkedett, a Telekom 0,8 százalékkal 491-re esett.

Az Opimus majdnem a lehetséges maximummal (15 százalék) esett, a Konzum nyolccal emelkedett, miután egy vételi ajánlatot jelentettek be az Opimus részvényeire. Az euró forintárfolyama újabb hatvan fillérrel került lejjebb, 309,40 környékére.

Trump következő csatája

A vezető amerikai indexek kevéssel este hat után 0,1-0,2 százalékos mínuszban voltak. A hírek szerint a következő műsorszám az USA-ban most az lesz, hogy Donald Trump kiadáscsökkentést próbál elérni az amerikai költségvetés több területén. Ez ahhoz kell, hogy finanszírozza költséges terveit, mint a katonai költségvetés drasztikus megemelése vagy a Mexikó határára építendő gigantikus fal.

A KBC Equitas azt írta, Szerbiában terjeszkedne a Mol a Bloomberg szerint, ahol a jelenlegi 20 százalékos részesedésüket 25 százalékra növelnék. A Molra tegnap jött egy Berenberg-elemzés, 23 200 forintos célár mellett vételre javasolják a részvényeket, ez 11 százalékkal haladja meg a keddi záróárat. A Sberbank elemzője pedig az OTP részvényével kapcsolatban lett optimistább, célárát a korábbi 7 700 forintról 9 100 forintra emelte. Az ajánlás tartás maradt. A célár a 8403 forintos keddi záróárhoz képest ez 8 százalékos felértékelődési potenciált jelentett (ennek majdnem felét már be is hozta ma a részvény).

Boldoggá tették az aranytulajdonosokat

Az olaj ára a nagy zuhanások után szerdán jócskán visszapattant egy újabb készletadat nyomán. Ma a nap elején még szintén pluszban volt, de estére újra 0,4 százalékos mínuszban jár, a WTI 48,60, a WTI 51,60 dollár. Az arany is megindult felfelé az USA-kamatdöntés visszhangja miatt, az ezüst viszont épp süllyed.

Ez a központi bankok hete, sok más jegybank is a Fed-ülés utánra időzítette ülését, nem véletlenül. Sokaknak nem mindegy a dollárkamat, mert dollárban vannak eladósodva, vagy mert fenn kell tartaniuk kötvényeik kamatfelárát a dollárhoz képest.

Jegybank jegybank hátán

A svájci jegybank nem változtatott ma kondícióin és kommunikációján, továbbra is túlértékeltnek tartják a frankot és vastag mínuszban hagyták a kamatot. Változatlanul hagyta alapkamatát és a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét a Bank of England is.

Nem változtattak Japánban sem. Kínában viszont szerény, 10 bázispontos kamatemelést hajtottak végre, valószínűleg a tőkekiáramlás fékezése és a jüan stabilizálása érdekében. Ez volt a harmadik emelés az utóbbi három hónapban az Investing.com szerint.

Ahol ma működött az unortodoxia

A török jegybank úgy látszik, a januárban már bevált receptet alkalmazza, akkor sikerült a zuhanó lírát kissé unortodox eszközzel stabilizálni. Ennek lényege, hogy az alapkamathoz ugyan nem nyúlnak, de egy hosszabb távú kamatot megemelnek, és afelé próbálják terelni a piaci szereplőket.

Így az overnight és az egy hetes kamat változatlan maradt (9,25/7,25, illetve 8,0 százalékon), az úgynevezett késői likviditási ablak (Late Liquidity Window) kamata viszont 11-ről 11,75 százalékra emelkedett. Ez a lírát 1,5 százalékkal erősítette egyetlen nap alatt, a török kötvények hozamai pedig estek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Senki nem gazdagodott úgy, mint Mészáros Lőrinc

Senki nem gazdagodott úgy, mint Mészáros Lőrinc

Hét új szereplővel bővült A 100 leggazdagabb listája 2017-ben. A rangsort idén is Csányi Sándor vezeti, de a dobogó közelében már Mészáros Lőrinc is megtalálható. A felcsúti polgármester egyetlen egy év alatt 25 helyet ugrott előre a gazdagrangsorban. A listán szereplők összvagyona idén megközelítette a 3380 milliárd forintot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?