Hirdetés
Hirdetés

Felkapták Mészáros Lőrinc mostanában elhanyagolt cégét

2017. október 17., 10:55

Miközben a korábban imádott Konzum lenyugodott, folyamatosan emelkedik a sokáig stagnáló Opus. A harmadik csodapapír, az Appeninn is emelkedik, a nagyok közül viszont az OTP, a Mol és a Telekom ma csökkennek. Az olajárat még a kurd-iraki konfliktus emeli, bár ha a most kialakult status quo megmarad, lesz olaj bőven.

A Mészáros Lőrinc által részben felvásárolt tőzsdei cégek mind a sokszorosukra emelkedtek, de egy idő után eltérés mutatkozott a viselkedésükben. Míg a Konzum lett az abszolút favorit, az akkor még Opimust, most már Opust kezdték elhanyagolni, lemaradó lett, így 200 forint körül meg is pihent az árfolyam.

Opus
Opus

Mostanában azonban felkapták, az október emelkedést hozott neki, 200 környékéről immár 270 forint fölé emelkedett. Ez már igen komoly szint, legalábbis ha a tőzsdei kapitalizációt nézzük: az a 80 milliárd forintot közelíti.

Hirdetés

A nagyok közül a Mol 0,66 százalékot esik 3165 forintig, kétség kívül igen sokat ment az elmúlt napokban. Az OTP 0,4 százalékkal van lejjebb 10 615 forinton, a Telekom is ennyit gyengül 478 forintig. A BUX kereken 39 ezer pont, ami 0,3 százalék csökkenés.

Az európai piacok mérsékelten, 1-2 tizedszázalékkal csökkennek, de így is az eddigi csúcsok közelében vannak. Amerika is, Európa is gyakorlatilag megállt az örökös tetőkön (Európában legalábbis a komolyabb piacok, mint a német és a francia), ilyet a piac emberemlékezet óta nem produkált. A csúcsok közelében heves ingadozások szoktak zajlani, ennek most nyoma sincs.

Az olajár még egy kicsit emelkedett, a WTI 52, a Brent 58 dollár lett azt követően, hogy az iraki csapatok megszállták Kirkuk városát és annak olajban gazdag vidékét, a kurdok pedig minden ellenállás nélkül átadták a területet, ami némileg érthetetlen.

Ha minden így marad, a megszerzett olajmezők kitermelése becsatornázódik az iraki kitermelésbe és exportba, és akkor lesz bőven kínálat, a piac talán még attól tart, hogy a kurdok megpróbálják visszaszerezni a területet, jönnek a harcok, az olaj pedig elapad.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?