Hirdetés
Hirdetés

Felpattant az angol font és a svájci frank

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 09., 11:20

Megpihent a nagy vágta után az euró, kell egy kis korrekció. A világ tőzsdéi esnek, az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor harsány atomháborús fenyegetőzése előcsalta az eladókat. A hazai börze ütésálló, csak a Mol van lejjebb érdemben, a Richter emelkedik. Kissé gyenge a forint, drágul az arany, emelkedik a Tesla.

Miután az elmúlt hetekben óriásit ralizott a közös európai fizetőeszköz mind a dollárral, mindaz angol fonttal és a svájci frankkal szemben, úgy tűnik, most eljött a korrekció ideje. A svájci frankkal szemben 1,15-ről 1,13-ra esett vissza az euró, a font pedig 1,10-ről 1,11-re kapaszkodott az euróval szemben.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

A forint kissé gyengült, a 305-öt közelíti eurónként, az aranyár fél százalékot emelkedett 1272 dollárig, az olajár stabil: a WTI 49,30 dollár, a Brent 52.

Hirdetés

Tegnap Amerikában a kereskedés elején nagyot emelkedtek a részvények: az S&P 500 index fel is szaladt 2490 pontig, új csúcsra, majd onnan visszajött 2475 pontig. Szépen erősödött a Tesla, amely most kötvényt kell, hogy kibocsásson, hogy fedezni tudja a Model 3 gyártásának költségeit.

S&P 500, napon belül
S&P 500, napon belül

Sokan kétlik, hogy megoldja ezt a finanszírozást a cég, ezért megint shortolják a papírt, ami ismét törvényszerűen árfolyam emelkedéshez vezet. Ráadásul úgy tűnik, rendben lesz a gyártás, ha nem egy, akkor két év alatt lesz meg a félmillió autó, és ezek átlagára extrákkal mondjuk 40 ezer dollár, az összesen 20 milliárd, ebből már a gyártási költségek után is mindent ki lehet fizetni.

Ázsiában és Európában ma méretes esések tapasztalhatók, miután Trump elnök és Kim Dzsong Un fenyegetni kezdték egymást, felvázolva az atomfegyver Nagaszaki óta való első éles bevetésének lehetőségét.

Az indexek bő egy százalékot esnek, a BUX viszont alig van lejjebb negyed százalékkal, azt is jórészt a Mol közel egy százalékos gyengülése okozza, az olajcég ára 23 385 forint. Kismértékben lejjebb van az OTP is 9900 forinton, emelkedik viszont a tegnap nagyot eső Richter, 6456 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A mostani állás alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt, amely pár éve alakult, bejut a Bundestagba a közelgő általános választásokon, és így Hitler óta először lesz szélsőjobboldali párt a parlamentben. Náciknak azért nem neveznénk őket, inkább olyasmik, mint Le Pen pártja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?