5p
A Concorde Csoport kétnapos befektetői meetup rendezvényt tart, melynek megnyitóján a Concorde Értékpapír alapító-elnöke, a jegybank ügyvezetője és a tőzsde vezérigazgatója foglalta össze, mit szeretnének tenni, hogy a hazai tőkepiac jelentősége megnövekedjen.

Nem ezt vártuk, de van még remény

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. egyik alapítója és elnöke elmondta, hogy nagy csodát várt már 1988-tól úgy a gazdaság, mint a tőkepiac fejlődésében, de ebből leginkább egy nagy hullámzás lett, persze ebben azért voltak igen sikeres időszakok is, de az utolsó pár év gyengére sikeredett. Most talán más lesz a helyzet, miután az MNB elszántan belevágott a tőkepiac fellendítésébe.

A jegybank céljai

Virág Barnabás, a jegybank ügyvezetője szerint az MNB azért szánta rá magát a tőzsde megvásárlására, hogy 3-5 éves távon egy jól működő tőzsde, hatékony tőkepiac épüljön ki. Jegybanki szempontból ez különösen lényeges, hisz szeretnék a gazdaság finanszírozásának szerkezetét megváltoztatni.

A 2008-as válság változást hozott, előtte az volt a vélemény, hogy a középtávú növekedést a reálgazdaság határozza meg, és mindegy, hogy a tőkepiac, vagy a bankok finanszíroznak. Azóta az a vélemény, hogy egy diverzifikáltabb pénzügyi szervezet nagyobb növekedést hozhat, mint egy szimpla banki finanszírozási modell (ezt már 200 éve a platánfa alatt felismerték New Yorkban, talán ezért is lett nagy Amerika).

Az élénkítő monetáris politika a kamatozó eszközök hozamát lejjebb szorítja, így a részvények vonzóbbá válnak, a vállatok értéke növekszik, nagyobb a beruházási szándék, könnyebb pénzt bevonni. Így több a beruházás, magasabb  a növekedés. Ha a háztartásoknak jelentős részvényvagyonuk van, az emelkedő árak növelik a vásárlóerőt (már ha realizálnak is).

FED és EKB

Ezt a politikát követte az amerikai FED is, és fel is hajtotta a részvényárakat, olcsóbb lett a vállalati finanszírozás. Az eurózónában viszont, ahol elsősorban banki típusú a finanszírozás, az EKB próbálta az állampapírhozamokat letolni és a bankok hitelezési hajlandóságát növelni, és így a hitelaktivitáson keresztül növelni a gazdasági aktivitást.

A két politika hasonló eredménnyel járt, de a GDP-ben eltérés van: míg az eurózóna  csak elérte a válság előtti szintet, az amerikai 10 százalékkal meg is haladta. A fogyasztásban még nagyobb az eltérés: 12 százalék.

A válság alapja pont a bankszektor volt, ezen belül is a jelzálogpiac, így a bankszektorra alapozva nehezebb volt elindulni a válságkezelésben, ezért az európai lemaradás.

A tőkepiac szerepének növelése

Ami a hazai tőkepiacot illeti, a részvényberuházás igen alacsony, közvetlenül 2 százalék a háztartásoknál, de alapokon keresztül is viszonylag kicsi. A cél ennek az aránynak a növelése, finanszírozási szempontból viszont a vállatok nem nagyon jutottak pénzhez a tőzsdén, a források a jegybanktól ill. az európai támogatásokból érkeztek.

Ezek ki fognak futni ill. csökkenni, ezért óhatatlanul más finanszírozási formákra lesz szükség. A magyar gazdaságnak piaci alapú finanszírozásra kell átállni, ebben persze a bankszektornak, hitelpiacnak is nagy szerepe lesz, de szeretnék növelni a tőkepiac szerepét is. A lényeg, hogy 35 éves távon a tőzsde komoly alternatívát nyújthasson a banki finanszírozással szemben.

A KKV szektor időközben lemaradt, termelékenysége jóval gyengébb, mint nagyvállalatainké. Ilyen folyamat máshol is előfordul, de nálunk különösen erős. Ha a kkv-k tőzsdére lépnek, az egy lehetőség ennek a helyzetnek a javítására.

Hogy nézne ki a tőzsdei élénkítés?

Végh Richárd, a tőzsde vezérigazgatója elmondta, hogy a BÉT elfogadott egy öt éves stratégiát, ezen belül az idei az építkezés éve. A világban az a trend alakult ki, hogy a tőzsdék egyesülnek, globalizáció zajlik, de az MNB szerint nálunk csak egy lokális tőkepiac tudja megvalósítani a tőkepiac felfejlesztését. Mind az egyéni, mind az intézményi befektetők hajlanak a helyi befektetésre, ezt a megerősödött helyi tőzsde jól ki tudná használni.

A kibocsátó számára az erős hazai befektetői bázis és elemzői lefedettség lehet vonzó, nem is beszélve az indextaggá válás lehetőségéről, amely megnöveli a keresletet az adott cégek papírjaira az index-alapok vásárlásain keresztül. A jobb hazai papírok ráadásul nemzetközi indexekbe is bekerülhetnek.

Új kibocsátások

A fő feladat az új kibocsátások megszervezése, ha ezek megjelennek, akkor a befektetők is rámozdulnak a piacra. Ezért ez a fő stratégia: jó cégeket vonzani a tőzsdére. Ehhez aktív kormányzati támogatás is kell, amiről tárgyalások folynak. Néhány gyakorlati akadály is van, pl. jelenleg a tőzsdére vezetés szabályai bonyolultak, ezen egyszerűsíteni szeretnének.

Fontos lenne az állami cégek tőzsdei megjelenése, ehhez politikai elkötelezettség is szükséges. A tőzsde struktúrája is változna: a standard és prémium kategória megfelelő, a jelenlegi T kategória nem jó, ez át lenne alakítva egy nem szabályozott piaccá, multilaterális kereskedelmi platformmá, ahol kisebb transzparencia követelményekkel foroghatnának a papírok. Lenne még egy zártkörű piac is, ahol a zártkörű tőkeemeléseket lehet lebonyolítani.

Tőzsdei előszoba, botránycégek kizárása

Mindemellett átalakítanák az úgynevezett tőzsdei előszobát, vagyis a tőzsde segítséget nyújtana a még nem tőzsdeérett, de a remények szerint azzá váló cégeknek. A tőzsde hírnevének is javulnia kell, erősebb befektető-védelem kell, és a kibocsátók erősebb szűrése, hogy az ún. botránycégeket ill. a notórius szabályszegőket kiszűrjék. Akár még a tőzsdéről való törlés is szóba kerülhet a szabályokat be nem tartó, nem tájékoztató cégeknél.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG