Hirdetés
Hirdetés

Grillezik Matolcsyékat, megtáltosodott a forint

2017. október 18., 10:59

Csendes kereskedést jósolnak a hét közepére az elemzők, néhány makroadaton kívül csak céges gyorsjelentések várhatóak a világban. Az igazi izgalmak este érkeznek, ekkor publikálja a Fed az aktuális Bézs könyvét. A magyar piacon alig van elmozdulás, Matolcsy Györgynek azonban ma kell jelentenie a jegybank működéséről az Országgyűlés előtt – ez mozgatja a forint árfolyamát is.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Nem számítottak különösebb mozgásokra az elemzők: az Equilor elemzője, Kovács Bálint az MTI-nek tett nyilatkozatában mondta el, hogy csendes napra számít Budapesten, itt ugyanis nem várhatóak makroadatok vagy vállalati hírek. A BUX csekély növekedéssel, 38 996,76 ponton kezdte a kereskedést. A bluechipek így a tegnapi oldalazást hozzák magukkal ma is, ezt láthattuk a reggeli órákban is: az OTP és a Mol enyhe emelkedésben, míg a Richter és a Magyar Telekom enyhe csökkenéssel indította a szerdát.

A legfrissebb árfolyamokért kattints ide! >>>
A legfrissebb árfolyamokért kattints ide! >>>

A forint azonban a nyitási oldalazást követően erősödni kezdett, az árfolyam beköszönt a 307-es szint alá, miután Matolcsy György közzétette a Magyar Nemzeti Bank működésére vonatkozó legfrissebb számokat az Országgyűlés előtt. Érdekesség a Budapesti Értéktőzsdén, hogy mától prémium kategóriában kereskedhetnek a befektetők a Masterplast részvényeivel, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n.

Hirdetés
A legfrissebb árfolyamokért kattints ide! >>>
A legfrissebb árfolyamokért kattints ide! >>>

Európa csendes, újra csendes

A vegyes kezdés pozitívba fordult Nyugat-Európában, London, Frankfurt és Párizs is csekély emelkedést produkáltak a nap elején, Madridban ugyanakkor a feszültségek miatt továbbra is lefelé görbül a spanyol mutató. Európát sem sok esemény mozgatja majd, most indul a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, a nagyobb cégek közül szerdán a Reckitt Benckiser és a Carrefour teszi közzé jelentését. Emellett az EKB tagjai tartanak beszédet különböző fórumokon, az elnök, Mario Draghi és Benoît Couré igazgatósági tag lehetnek hatással az euró árfolyamára.

Az amerikai tőzsdei kereskedésre a megkezdett lakóingatlan-építések szeptemberi alakulásáról megjelenő adat, valamint a Fed szubjektív gazdasági helyzetértékelése, az európai idő szerint esti órákban megjelenő Bézs könyv lehet hatással. Az olaj árát az amerikai nyersolajkészletek múlt heti csökkenéséről közzétett adat, valamint az iraki-kurdisztáni olajmezőkön a termelés fennakadásának kockázata emelte meg, így a Brent ára 0,55 százalékkal hordónként 58,20 dollárra, a WTI nyersolajé 0,33 százalékkal 52,05 dollárra emelkedett a nyitásban.

Kína mozgatta Ázsiát

Az európai zárás előtt másfél órával a Tokió 0,30 százalék, Sanghaj 0,19 százalék nyereségben állt, Hongkong viszont 0,07 százalék, Szöul 0,11 százalék veszteséget mutatott. Az ázsiai piacok a kínai kommunista párt egyhetes kongresszusára figyelnek, ahol Hszi Csin-ping elnök megnyitó beszédében egy modern szocialista ország felépítését, a szegénység felszámolását, a stabilitás és a jólét egy új korszakának megteremtését tűzte ki célul, Káncz Csaba jegyzetét a témában itt olvashatod. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?