Hirdetés
Hirdetés

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Fellegi Tamás, 2017. november 23., 10:31

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Tegnap úgy tűnt, hogy a török líra húzza le a forintot, de az újabb és újabb monetáris lazítási lépések inkább indokolják a hazai valuta gyengélkedését. Az újabb, tervezett lazítás ugyanakkor már épp arra készíti fel a piacot, hogy előbb-utóbb jön a kamatemelés, hisz pont ettől akarják megvédeni a lakáshiteleseket azzal, hogy szeretnék a hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hiteleket támogatni.

10 éves magyar állampapír hozama.
10 éves magyar állampapír hozama.

A 10 éves magyar kötvényhozam mindenesetre tovább esett, más csak 2,22 százalék, szemben az amerikai 2,32-vel, ez önmagában is forintgyengítő tényező. A jelenlegi 313,50-es eurónkénti árfolyam mindenesetre meglehetősen szerény, valutánk rendkívüli mértékben alulértékelt.

Hirdetés

A török líra szinte naponta kerül új mélypontra, azaz eurónként minden nap többet kell adni belőle, ma 4,66-ot. Ez azonban érthető, hisz a török gazdasági és politikai helyzet nem teszi vonzóvá a lírát és az abban történő befektetéseket, hiába magas a török kamatszint, ráadásul az infláció sem csekély.

Nagyot javult az euró a dollárhoz képest tegnap óta, 1,1740-ről 1,1840-ig ugrott fel. Úgy tűnik, az euró most már olyan stabil, hogy az időnként az eurózóna országaiban jelentkező kisebb-nagyobb válságok (katalán kérdés, német kormányalakítás bizonytalansága) már nem tudják érdemben megviselni.

Euró/dollár
Euró/dollár

Ázsiában a tőzsdék szerény mértékben mozdultak, a kínai piac viszont nagyot esett: a Sanghaj Kompozit index 2,3 százalékkal került lejjebb 3350 pontig. Európában nagyjából fél százalék körüli esés mutatkozik, a DAX folytatja tegnapi gyengélkedését, 0,6 százalékkal van lejjebb, 12 940 ponton.

A tegnapi szép rali után ma a hazai börze kis mértékben korrigál: a Mol 1,25 százalékot gyengül 3240 forintig, az OTP vviszont a kezdeti esés után magához tért, sőt pluszba került, 10 380 forinton kereskednek vele. A Richter kis gyengülés után 7010 forintot ér, a BUX 0,3 százalékkal van lejjebb 40 030 ponton.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?