Hirdetés
Hirdetés

Gyenge maradt a dollár, túléltük az összeomlást

Fellegi Tamás, 2018. január 31., 10:50

Továbbra is erős az euró a dollárral szemben, de ennek meg is van az oka: igen szép kereskedelmi többlete van az eurózónának Amerikával szemben. Tegnap először este nagyot a tőzsdék több mint egy éve, de ma megnyugodtak a kedélyek. A hazai kispapírok gyengélkednek, akárcsak a kriptovaluták.

Egy év alatt igen sokat erősödött az euró a dollárhoz képest, több mint 15 százalékot. A davosi világgazdasági fórumon szó esett a túlzott dollárgyengülésről, de az amerikai fél vélhetően nem bánja ezt, mivel igen komoly kereskedelmi hiánya van az Európai Unióval szemben. Az Unió egészét tekintve 150 milliárd dollár körüli volt a hiány az elmúlt években, ezen belül az eurózónával szemben 100 milliárd.

Euró/dollár, egy év
Euró/dollár, egy év

Ez erős fundamentális indok a dollárgyengülésre, ennek hatása az idei kereskedelmi adatokban fog érvényesülni. Mindenesetre nem volt érdemi a korrekció, amely a davosi, az árfolyammal kapcsolatos felszólalásokat követte, az euró 1,245 a dollárhoz képest, alig kevesebb, mint a 3 éves csúcs.

Hirdetés

A tőzsdéken tegnap igen rossz volt a hangulat, ugyanakkor törvényszerű volt különösen az amerikai piacokon, hogy több hónapos szakadatlan emelkedés során, melynek során az indexek és egyes részvények erősen túlvettek lettek, jöjjön egy korrekció. Az indexesések 1 százalékos mértéke nem mondható soknak, ma pedig az is szerepet játszhat, hogy az igen erős hónap utolsó napja van, és sok intézményi szereplőnek jól mutat egy erős hónapzárás.

S&P 500. Esés réssel, megszűnt a túlvettség
S&P 500. Esés réssel, megszűnt a túlvettség

Európában a főbb indexek emelkednek, a DAX fél százalékkal van feljebb 13 260 ponton, a francia CAC-40 0,4 százalékkal erősödik 5500 pontig. A BUX is magához tért: 0,4 százalékkal van feljebb mint a tegnapi zárás, 40 100 ponton.

Az OTP közel egy százalékkal erősödik 11 530 forintig, a Mol 0,7 százalékkal emelkedik 3060 forintig, a Richter és a Telekom alig mozdulnak.

A kisebb papírok közül jónéhány gyengélkedik: az Appeninn 6 százalékot esik 580 forintig, a CIG 4 százalékot 443 forintig, a Futuraqua 6 százalékot 66 forintig, a Konzum 5 százalékot 2745 forintig, az Opus 5 százalékkal 570 forintig, a Pannergy 5 százalékkal 760 forintig, a Nordtelekom 3 százalékkal 56 forintig.

Gyengélkednek a kriptodevizák: a bitcoin 10 ezer dolláron van, ami már többször bizonyult támasznak, döntő kérdés, hogy megtartja-e ez a szint, ami már eleve 50 százalékos esés a csúcshoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)