Hirdetés
Hirdetés

Gyengélkedik az OTP, nem ok nélkül

Fellegi Tamás, 2017. november 29., 10:52

A világ tőzsdéin, különösen Amerikában, teljesen megvadultak a vevők, az időtlen idők óta tartó emelkedő trend begyorsulni látszik. A hazai tőzsdén nem ez a helyzet, az OTP esik, vélhetően a hozamcsökkenés hatására. A Richter is gyengélkedik, a Telekom és az Opus viszont emelkednek.

Az amerikai tőzsdéken most már több mint egy éve, Donald Trump megválasztása óta zajlik az egyébként már 8 és fél éves emelkedő trendnek egy különleges, korrekciók nélküli szakasza. Miután nyilvánvaló, hogy ezt semmilyen rossz hír nem tudja megakasztani, a short pozícióban lévők és a részvényekkel még nem rendelkezők rohannak venni, különösen, amikor látják, hogy az újabb észak-koreai rakétakísérletre sem ad el senki.

S&P 500
S&P 500

Az S&P 500 index egy hatalmas ugrással, a grafikonon látható szép hosszú fehér gyertyával 2627 pontig szaladt fel eleve csúcsról, ez a formáció még az utóbbi egy évben is szokatlan. Vélhetően eljutottunk a teljes őrülethez, amikor már a túlnyomó többség úgy véli, hogy nincs más út, csak felfelé.

Hirdetés

Különösen vadul megy az Amazon, amely már egy hónapja rendkívül túlvett, itt azért gyanítjuk, hogy sokan shortolhatják a papírt, abból kiindulva, hogy a cég ugyan nagy árbevétellel rendelkezik, de a nyeresége igen alacsony a részvényárhoz képest. Ez ilyenkor azonban senkit nem izgat, ahogy a Teslánál sem, minden megmagyaráznak a jövőbenis lehetséges óriási profittal.

Amazon
Amazon

Európa is emelkedik ma, ha nem is olyan vadul, mint tegnap Amerika. A DAX fél százalékkal van feljebb 13 130 ponton, Párizs 0,3 százalékkal 5400 ponton. Stagnál viszont a BUX, igaz, a lengyel index is mérsékelt esést mutat.

A hazai börzén leginkább az OTP tűnik gyengének, de ennek oka lehet a közelmúltban lezajlott erős hozamcsökkenés, valamint az MNB azon célkitűzése, hogy a hitelkamatok hosszabb távon is alacsonyak maradjanak. Ezáltal a bankok kamatrése óhatatlanul csökken, így az elérhető profit is zsugorodik, ami az OTP esetében már komolyabb tétel lehet. A papír ma 10 070 forinton forog 0,7 százalék mínuszban.

A Mol kismértékben esik 3110 forintig, a Richter 0,6 százalékkal csökken 6940 forintig, a Telekom emelkedik 470 forintig (mintha mostanában mindig ide térne vissza), végül a lényegében nagypapírrá avanzsált Opus (értéke 200 milliárd forint) 2 százalékot emelkedik 750 forintig.

A devizapiacok ma viszonylag békések, de itt említjük a sokkal inkább erősen spekulatív és meghatározhatatlan befektetési eszközként, mint devizaként értékelt bitcoint: ott a pilótajáték-szerű a láz a csúcsára hágott, 10 ezer dollárt adnak érte.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?