Hirdetés
Hirdetés

Gyengül a forint, középtávon viszont erősödni fog

Fellegi Tamás, 2017. május 17., 10:40

Ma ismét 310 fölött jár a forint az euróhoz képest, az Equilor elemzője azonban középtávon erősödést vár. A lengyel zloty erős, a dollár gyenge, a BÉT-en a Richter tovább esik, az OTP emelkedik. Tovább szárnyal a Nasdaq, csúcson az Amazon és a Google. Gyengült az olajár, hosszabb távon sem valószínű, hogy jelentősen emelkedne.

Makrogazdaság, külső környezet

Az Equilor Befektetési Zrt. háttérbeszélgetés keretében mondta el, mire számít a piacokon, és a hazai makrogazdasági helyzetet illetően. A hazai helyzetet kedvezőnek tartják: a forintárfolyam nem mozdul, az államháztartási hiány 3 százalék alatt van, az államadósság csökken. Ugyanakkor túl laza a monetáris politikánk, miközben Amerikában már emelkedik a kamat, az EKB is jelzést adott a jövőre várható szigorításra, addig nálunk még lazul is, miután nem konvencionális eszközökkel kiszorítják a pénzt a jegybankból az állampapírokba.

A jegybanki alapkamat a kéthetes jegybanki kamatra vonatkozott korábban, most ez a hatás nincs, az alapkamat nem tölti be szerepét, illetve átgyűrűzik a hosszabb, 5-7 éves lejáratra. A GDP végre meglódult, ez pozitív kilátás, és Macron győzelmével megerősödött az európai optimizmus, így a külső körülmények tartósan kedvezőek lehetnek.

Hirdetés

Negatív reálkamat

2018-ban 3 százalék feletti inflációra számítanak, ami az MNB-nek sincs ellenére. Így a reálkamatok egyre inkább negatívak lesznek, a megtakarítók veszítik a pénzüket, ha bármilyen biztonságos eszközbe fektetnek. A külföldi intézményi befektetőket viszont nem érdekli az infláció, ők ettől függetlenül is megveszik az állampapírt, pláne a hosszabb lejáratot.  A forintot erősítő hatások érik, gyengülése nem várható, középtávon erősödésre számítanak 300-303 közelébe. Ha azonban a magyar monetáris politika hosszabb távon sem követi majd az európait, ismét gyengülés következhet.

Növekedés, devizák

Ami a GDP-t illeti, miután a fejlett országokban is van 2 százalék körüli növekedés, ahhoz, hogy komolyabb felzárkózás indulhasson, tartósan 4-5 százalékos növekedésre lenne szükségünk. Ezt a régióban egyelőre Románia teljesíti, zajlik is az ország dinamikus felzárkózása. A lej egyébként stabil, 4,54 körül van az euróhoz képest. A lengyel zloty kissé korrigált 4,19-ig de erősödő trendje ezzel együtt töretlen, a dollár ugyanakkor tovább gyengült, 1,11-et adnak belőle egy euróért.

Részvénypiacok

A BÉT-en ma tovább esik a Richter, egy százalék csökkenés után 6750 forintot ér. Az OTP másfél százalékkal erősödik 8610 forintig, a Konzum 4 százalékkal, 221 forintig emelkedik azt követően, hogy a cég bejelentette a 86 forintos vételi ajánlat kudarcát. A befektetők spekulálhatnak, hogy lesz-e magasabb ajánlat (ezen az áron nem tartjuk valószínűnek).

Európában ma esnek a tőzsdék, a francia CAC-40 fél százalékkal van lejjebb, 5380 pontot ér, a DAX 12 750 pont. Amerikában ismét a Nasdaq emelkedett, immár 6170 pontig, a nagyok közül a Google és az Amazon emelkedtek új csúcsra 943 illetve 966 dollárig.

Olaj

Az olaj ára kissé visszaesett, a WTI 48,24 dollár, a Brent 51,30. Tartósabb emelkedésre az Equilor sem számít, tekintettel arra, hogy a túlkínálat tartósnak ígérkezik, ugyanakkor az elektromos autók robbanásszerű terjedése néhány év múlva megindulhat, tovább csökkentve a keresletet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bukásra áll Trump kormánya? Ők okozhatják az amerikai elnök vesztét

Bukásra áll Trump kormánya? Ők okozhatják az amerikai elnök vesztét

Csúnyán elszabadultak az indulatok az Egyesült Államokban, a Charlottesville-ben történt események után Donald Trumpnak is problémái akadtak azzal, hogy késve határolódott el a szélsőségesektől. Veszélybe kerülhet az elnöki adminisztráció? Tényleg megerősödött az amerikai szélsőjobb? Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu elemzőjével beszélgettünk a témában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?