Hirdetés
Hirdetés

Gyengül a svájci frank, csúcson a Tesla

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 19., 10:36

A tőzsdék megpihentek a nagy rali után, de a Tesla újra a magasban, nagy a bizalom a cég iránt. A BÉT-en a Mol emelkedik, az OTP esik. A méretes hegymenet után kissé korrigált az angol font, a svájci frank viszont újra gyengül. Stabilan 50 dollár felett az olajár, a forint gyenge, az arany piaca megnyugodott a nagy esés után.

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

A svájci frank a júliusban nagyot gyengült, 1,15-ig az euróval szemben, ott azonban kisebb korrekció következett. Most újra az 1,15 az árfolyam, és nem tartjuk kizártnak, hogy jön a következő gyengülési hullám, amikor is egy euró mér 1,20 frankot érhet, annyit, mint 2015 januárja 15. előtt, amikor a svájci jegybank nem tudta, illetve nem akarta tovább tartani ezt a szintet az erősödési nyomás miatt.

Euró/svájci frank, 5 hónap
Euró/svájci frank, 5 hónap

Az elmúlt hetekben nagyot pattanó angol font kissé korrigált az euróhoz képest, 1,137-ről 1,128-ig jött vissza. A forint továbbra is gyenge, 309,50 körül van az eurónként.

Hirdetés

Tegnap Amerika nagy ralival nyitott és új csúcsot ért el, de a kereskedés végére kissé megtört a lendület. Ugyanakkor csúcsra ért a Tesla napközben 390 dolláron, majd 385-ön zárt. A legfőbb ok az lehet, hogy az elmúlt hetekben megint nőtt a short állomány közel 30 millió darab részvényre, vagyis újra sokan kétségbe vonják, hogy az autógyár teljesíteni tudja vállalásait.

Tesla
Tesla

A shortosok így megint túl sokan vannak, és miután minden esés hamar elakad, zárni kezdenek, ezzel felhajtva az árat. A cégnél közben nincs sok változás: a nevadai akkumulátorgyár felfutása jól halad, és a Model 3 gyártása is a terveknek megfelelően indul.

Európában több napi emelkedés után most alig mozdulnak az indexek, a BUX sem tér el a tegnapi zárástól. Nyitáskor felugrott a napok óta jól teljesítő Richter, de visszatért 6805 forintra. A Mol emelkedik bő fél százalékot 24 450 forintig, az OTP viszont gyengül 0,3 százalékkal 10 360 forintig.

Az olajár stabilan tartja magát 50 dollár fölött: a WTI 50,60 dolláron, a Brent 55,70-en. Az arany a nagy esés után megpihent, 1312 dollárt ér unciánként.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Biztosan ezrek kapnak majd karácsonyra autóba szerelhető fedélzeti kamerát: a daschcamek egyre olcsóbbak, közben egyre jobb minőségű képet és szolgáltatásokat nyújtanak. Amellett, hogy az orosz közúti videók kifogyhatatlan humorforrást jelentenek az internet népének, a menetkövető kamerák használata már önmagában komoly jogi kérdéseket vet fel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?