Hirdetés
Hirdetés

Háború szagát hozza a szél, megőrülnek a befektetők Mészárosért

Eidenpenz József, 2017. november 06., 19:08

A BUX index ismét 40 ezer pont fölé ugrott és csak kevéssel maradt el eddigi rekordjától. Ma mindhárom Mészáros-cég 15 százalékkal szárnyalt, így vagy tud valaki valamit, vagy mindenki megbolondult. Robbant az olaj ára, drágulnak a nemesfémek, egy gyilkosság nyomán ment fel a kakaó árfolyama.

A BUX index ma 0,9 százalékos emelkedéssel 40 116 pontra ugrott, ami nem sokkal marad el a pár nappal korábbi történelmi csúcstól. A Mol 1,8, a Telekom 1,7, a Richter 0,5 százalékkal emelkedett, az OTP 0,9 százalékkal esett.

Hirdetés

Mindhárom Mészáros-cég – Konzum, Opus, Appeninn – 15-15 százalékkal emelkedett, lényeges bejelentés eközben nem érkezett. Így az a logikus magyarázat, hogy vagy valaki tud valami fontosat, ami nem publikus, vagy a befektetők túlzott illúziókba ringatják magukat. A forint gyengült, 50 fillérrel drágult az euró, 311,40-re.

Rendet vágtak a hercegek között

A héten három magyar nagyvállalat is közzéteszi a gyorsjelentését, az OTP péntek reggel, a Magyar Telekom valószínűleg szerdán este, a Richter pedig valamikor a hét vége felé, esetleg a jövő hét elején. A Mol már megvolt, vegyes reakciókat váltott ki.

Szaúd-Arábiában volt a hétvégén tisztogatás a hercegek soraiban, rakétatámadás és tömeges politikushalál, sokak szerint a Közel-Kelet nevű puskaporos hordó robbanni készül. Az olaj vélhetően emiatt drágul 2,5-3 százalékkal, a WTI már 57 dollár, a Brent 63,80. Az amerikai földgáz még inkább kilőtt, négy százalékkal 3,1 dollárra. Az arany és az ezüst is szépen felfelé tart, egy, illetve két százalék körüli mértékben.

Az emésztés hete jöhet

Esett a Twitter és a Citigroup is, miután nagy részvényesüket, a szaúdi milliárdos Alwaleed bin Talal Al Saud hereceget is letartóztatták a feudális Szaúd-Arábiában a sok más nagykutyával együtt. Ugyanakkor az amerikai részvénypiacon alapvetően jó a hangulat, főleg a Nasdaq indexe megy fel, miután a Broadcom ajánlatot tett a Qualcomm-ra.

Európában kissé szomorkás volt a tőzsdei klíma, a német, francia index 1-2 ezrelékkel csökkent, a dél-európai tőzsdék 3-4 ezreléket estek. Az emésztés hetének nevezte egy elemző ezt a hetet, mivel viszonylag kevés új hírre van kilátás, a korábbi gyorsjelentés-dömpingen viszont tényleg van mit feldolgozni. A hírek között lehet az amerikai adóreform sorsa. Jönnek még azért gyorsjelentések is, és európai beszerzési menedzserindexek.

Lépett végre a török jegybank

A kakaó ára több mint három százalékkal száguldott, miután az egyik legfőbb termelő, Elefántcsontpart egyik etnikai csoportjának fiatal vezetőjét lelőtték pénteken. Sokan attól tartanak, ez a bosszú miatt újabb gyilkosságok sorozatát szüli, a zavargások pedig akadályozzák a a kakaószállításokat.

A török líra és a többi török eszköz pénteken mélyrepülést mutatott be, mikor kiderült, Erdogan elnököt is összefüggésbe hozzák egy török-iráni pénzmosási és aranyeladási üzlettel kapcsolatban. Ma viszont a török jegybank, amely egy ideje már nem nyúlt a kamatokhoz, végre lépett valamit, 1,4 milliárd dollár értékben dollárlikviditást biztosít a bankoknak és lírát von ki a piacról. Ez után 1,5 százalékkal erősödött a líra és 2,6 százalékkal ment fel a BIST 100 tőzsdeindex.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?