Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas Mol-kitörésnek indult, OTP lett belőle, 314 felett az euró

Eidenpenz József, 2017. április 20., 18:55

Feléledtek a vevők a részvénypiacokon, különösen a francia és amerikai részvényeket vásárolták. Itthon a BUX is szépen teljesített, hol a Mol, hol az OTP vitte a prímet. Az euró/forint viszont áttörte a határt, 314 fölé ment. A cseh korona gyengült, elérte az árfolyamküszöb előtti szintet.

A Mol egyik pakisztáni kútja. Fotó: mol.hu
A Mol egyik pakisztáni kútja. Fotó: mol.hu

A BUX index jól szerepelt csütörtökön, 0,8 százalékkal ment fel, ami főleg két nag cégnek köszönhető. A Mol inkább a nap elején, az OTP a nap végén emelkedett erőteljesen, mindkettő volt plusz két százalék körül is. Végül az OTP 1,5 százalékkal 8265 forintra, a Mol 1,2 százalékkal 21 350-re ment fel. A Richter 0,2 százalékkal süllyedt 6871-re, a Telekom 487 forinton stagnált. A Graphisoft Park közgyűlésén megszavazták a 78 forintos osztalékot, a részvény ára nem változott érdemben.

Az Erste Befektetési kommentárja szerint a Mol 7,14 százalékos tulajdonosa, az Oman Oil át kívánja rendezni olajipari portfólióját, és nem elképzelhetetlen, hogy a Mol-részesedéstől is megválna.

Hirdetés

„Brutális Mol-kitörés”

A KBC Equitas még a reggeli nagy Mol-emelkedés környékén „brutális Mol-kitörésről” írt. Szerintük „az elmúlt hónapokban az árfolyamra nehezedő, a CEZ-részesedés sorsával kapcsolatos kockázat eltűnt, így a Mol is a január óta nagyot emelkedő régiós szektortársak után eredhet”. A brókercég fundamentálisan alulértékeltnek tartja a részvényt, amit a technikai kép csak megerősít, ezért vételi ötletet fogalmaznak meg. A reális értéket 22 740 forintra teszik, a célár 23 000.

A forint árfolyama ma megint gyengült, ezúttal az euró áttörte a 314 forintos határt, ennél húsz fillérrel magasabban is volt. Este 313,90 volt az ára, kissé feljebb a tegnap estinél. A cseh korona, amelynél április elején eltörölték a 27 euró/koronás árfolyamküszöböt, ma újra elérte ezt a szintet, tovább gyengült. Úgy látszik, sok, koronaerősödésre játszó spekuláns feladja, és eladja a devizát.

Francia optimizmus

A nemzetközi porondon feléledt az optimizmus, pedig a geopolitikai kockázatok, a koreai atomfenyegetőzés vagy a vasárnapi franciaországi választás ugyanúgy a levegőben van. A német DAX index ugyan lényegében stagnált 12 000 pont felett egy picivel, a brit sem nagyon mozdult a zárásban, de a francia részvényeket nagyon vették, másfél százalékkal ment fel az index. A vezető amerikai indexek pedig 0,7-0,9 százalékos pluszban vannak kevéssel este hat után.

Jön az acélvám?

A tőzsdéket a gyorsjelentések mozgatják főleg (például eBay, American Express, Philipp Morris, Verizon), ezen kívül a philadelphiai Fed feldolgozóipari indexe a vártnál magasabb lett, és a munkanélküliek számáról is jött egy kedvező szám.

A német ThyssenKrupp 1,7 százalékos esése húzta le főleg a DAX indexet, az amerikaiak által az acélra kivetendő szankciók lehetősége miatt. Amerikában szinte minden szektor felfelé ment, de különösen az autógyárak, a légitársaságok és a bankok. Az EU-ban is főleg az autóipar és a bankszektor volt a húzóágazat.

Az olaj tegnap este nagyot esett, majdnem négy százalékot, ma nehezen találja az irányt, de általában szerény pluszban van. A WTI 50,90, a Brent 53,10. Az arany stagnált, az ezüst esik, száguld viszont a palládium.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Ma tartotta éves közgyűlését a Richter, 106 forintot fizetnek részvényenként az előző évi 72 forint után. A papír ma az OTP-vel együtt esett, a Mol emelkedett. A Konzum és az Opimus esetében ma véget ért az őrület: az égben nyitottak, de jól megtömték a vevőket napközben. Amerikai ma is emelkedik, a forint gyengült.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?