Hirdetés
Hirdetés

Hiába a forgalomnövekedés: valami nagyon elromlott Budapesten

2017. október 01., 10:02

Jelentősen nőtt a forgalom az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, ám még ennek ellenére is csökkent a BUX értéke. Számos esemény mozgatta a tőzsdéket az elmúlt héten, a kurd politikai feszültség mellett Trump adócsökkentési terve is érdemben befolyásolta az árfolyamokat. Emelkedni csak a Magyar Telekom tudott, a Moltól meglepetés érkezett, jövő héten a Groupama hozhat döntést – nem fogunk unatkozni.

A héten a részvénypiac forgalma 67,6 milliárd forintot tett ki, szemben az előző heti rekordalacsony, 36,7 milliárddal. Ám még ez sem volt elég ahhoz, hogy a BUX emelkedő pályán maradjon, a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe végül 37 290,65 ponton, 2,33 százalékos csökkenéssel fejezte be a hetet.

Ráadásul a forint is megsínylette a hetet, a magyar deviza tartósan 310 fölé emelkedett, ezt az elemzők a Magyar Nemzeti Banknak a múlt héten bejelentett lazító intézkedéseivel, valamint a decemberben esedékes Fed-kametemelés esélyeinek növekedésével magyarázzák. Az Equilor Befektetési Zrt. úgy látja, hogy vásárolni majd a 307-es szint körül lesz érdemes az uniós valutából, kérdés ugyanakkor, hogy ezt mikor érheti el ismét erejében a forint.

Hirdetés

Nem volt eseménytelen a hét

Unatkozni biztosan nem unatkoztak a világpiacon, így Budapesten sem, több esemény ráadásul spekulációk egész láncolatát indította el. A Mol papírjait egyebek mellett felaprózták a hét elején, ezzel az 1000 forintos törzsrészvények értéke a nyolcadára, 125 forintra csökkent, ezekkel az új papírokkal kedden lehetett először kereskedni. A Mol esetében nem érkezett további érdemi hír, ugyanakkor a befektetők latolgatni kezdték, hogy végül a Kurdisztán körüli feszültség, vagy esetleg maga a részvényfelaprózódás felelős-e az olajpapír gyenge teljesítményéért, ami így végül kereken 3000 forinton zárta a hetet.

Kedden az OTP kapott egy méretesebb pofont, a részvény árfolyama 4,6 százalékkal zuhant le 9710-re, de volt még lejjebb, 9630-on is. A magyar nagybank ugyan aznap nem jelentett be semmit, de tudni lehet, hogy az elkövetkező napokban – várhatóan a jövő hét elején – a Groupama Biztosítónál lejár egy moratórium a részvényei egy részének eladásával kapcsolatban. A bankrészvény a hét végére sem  tértek magukhoz, így az OTP végül 2,94 százalékos csökkenés után 9895 forinton  zárt pénteken.

Csak a Magyar Telekom tartja magát?

A Magyar Telekom a héten saját részvényeket vett a javadalmazási politikáján alapuló ösztönzési rendszer céljából, aminek úgy tűnik a befektetők is örültek, a távközlési papír szerény 0,21 százalékos emelkedésben – de a bluechipek közül egyedüliként – végül 480 forinton zárt.

A Richternél az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) közleménye húzta le az árfolyamot, az FDA ugyanis visszautasította a vállalat leadott dokumentációját azzal kapcsolatban, hogy ki lehet-e terjeszteni a Vraylan alkalmazását a skizofréniával kapcsolatba hozható negatív tünetegyüttesek kezelésére. Emiatt a gyógyszerpapírok árfolyama 3,55 százalékkal csökkentek egy hét alatt, pénteken 6550 forinton zárt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?