Hirdetés
Hirdetés

Hirtelen kilőtt a forint - délután elég meredek dolgok történhetnek

Gáspár András, 2017. szeptember 01., 10:53
Cimkék
forint
, EKB
, tőzsde
, deviza
, dollár
, olaj
, Fed
, euró

Európában jó hangulatban tőzsdéznek a befektetők, Budapest viszont ma sereghajtó lett, nem sok minden emelkedik a Mészáros-érdekeltségeken kívül. Az euró csendben gyengül, a forint viszont egész nagy lendületet vett délelőtt - aztán hogy a délutáni izgalmak mennyire borítják fel a menetrendet, az fél három után pár perccel kiderül.

Budapest megmorcosodott az iskolakezdésre

Meglehetősen pocsékul indult a nap a Budapesti Értéktőzsdén: a nyitás után fél órával Európa sereghajtója volt a BUX index. Tegnap nagyot ment Mol, ma viszont visszaadja a nyereséget - 1 százalék körüli veszteségben forgott a nyitás után, az OTP és a Richter fél százalékot csökkent, hasonlóan a Magyar Telekomhoz. Később az európai jó hangulat valamelyest javított a helyzeten, a BUX vesztesége 1 óra elteltével már csak fél százalékos volt, de ezzel még mindig a leggyengébben teljesítő börze a budapesti Európában.

Az állás 10 óra után - friss árfolyamok >>
Az állás 10 óra után - friss árfolyamok >>

Jól indult viszont a nap a Mészáros Lőrinchez köthető cégeknek: az új szerzemény Appeninn valamint az Opimus másfél százalék körüli pluszban jár, de a Konzum erősödése is majdnem eléri az 1 százalékot, ami különösen ebben a hangulatban szép teljesítmény.

Hirdetés

Délután igazi tűzijáték jöhet - ezeket a számokat figyeld!

Európában ennél jobb a helyzet, a szeptember egyelőre jól indul, három hónapnyi veszteség után talán most összejön némi plusz a hónap végére. A frankfurti DAX, a londoni FTSE100 egyarán fél százalék körüli erősödést mutatott a kereskedés elején, a párizsi CAC40 ennél valamivel még erősebben kezdett.
A piacokon az igazi izgalmak délután várhatóak: magyar idő szerint 14:30-kor teszik közzé az Egyesült Államokban a legfontosabb havi munkaerőpiaci adatokat. A nonfarm payroll, azaz a mezőgazdaságon kívüli szektorokban foglalkoztatottak száma mellett a munkanélküliségi rátáról is friss adatokat adnak ki - ezek pedig nagyon fontos indikátorok lehetnek a Fed havi kamatdöntése előtt, így komolyabban is megmozgathatják a piacokat.

Az előzetes várakozások szerint a júliusi 209 ezer fős növekedés után augusztusban 180 ezer új munkahelyről érkezhet jelentés ma délután. Az átlagos keresetek a várakozások szerint 0,2 százalékkal nőhettek. Ha a tényadatok ezektől komolyabban eltérnek, akkor érdemes bekötni az öveket és felkészülni a hullámvasútra. Főleg a kereseteket érdemes figyelni: ha a bérek a foglalkoztatottak számával együtt komolyan növekednek, az azonnal a részvényárak és az amerikai kötvényhozamok emelkedéséhez és a dollár erősödéséhez vezethetnek a Reutersnek nyilatkozó szakértő szerint.

Meddig tűrik az erős eurót? Meglódult a forint

Az euró egyébként kissé gyengül pénteken, megy a találgatás arról, hogy meddig engedi erősödni az eurót az EKB - jövő héten ülnek össze a döntéshozók, ahol ez lesz a téma. A piacon úgy számolnak, továbbra sem fog változtatni a laza monetáris politikán az EKB - hiába szól ellene most már egyre több dolog. Az EUR/USD 1,180-1,1890 körül jár, meglátjuk, a délutáni adatok mennyire rúgják fel a bilit.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A forint egész héten gyengült az euróval szemben, ma viszont meglódult a magyar deviza: az euró jegyzése 306,50 körüli szintről két lépcsőben 305 forint környékére bucskázott.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Az olaj és az arany ára is ereszkedik a hegymenet után

Az Egyesült Államokban pusztító Harvey hurrikán az olajárat is alaposan megrángatta, mivel épp az olajipar szempontjából fontos területeket is érint - az amerikai finomítói kapacitás negyedét vágta le a hálózatról. Emiatt komolyabb emelkedés volt csütörtökön, különösen a WTI olajfajta drágult, ma ebből ad vissza valamennyit az árfolyam.

Az arany hasonló pályát jár be: tegnap jelentősebb drágulást láttunk, ma lassan csorog lefelé a dollárban mért jegyzés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?