7p
Az alacsony kamatoknak jó alternatívája lehet az osztalék – hallhatjuk gyakran, de mit is jelent ez, mekkora a megtérülés? Sok országban rengeteg részvénytársaság fizet szépen, nehéz a választás. Vannak stabil multik 5-7 százalékos osztalékhozammal is, ezeket érdemes lehet vásárolni. A nyugati államkötvények hozamához képest ez nagyon sok, a hazaiakhoz képest már nem annyira.

Egy ritkaság: kamatozó részvény kamat- és osztalékszelvénye (HB Westminster II., azaz
a későbbi Arago Nyrt.)
Az alacsony kamatok sok megtakarítót sújtanak, bár pont Magyarországon viszonylag jó a helyzet annak köszönhetően, hogy az állam nagyon gálánsan bánik az adófizetők pénzéből a magánbefektetőkkel. (Lásd a Prémium államkötvényeket.) A rövid távú kamatok Európában nullára vagy az alá süllyedtek, a hosszú távúak pedig – például az államkötvényeké – sok országban nem érik el a következő pár évre várható inflációt sem.

Az egyik lehetséges megoldás a részvények vásárlása, amelyek azonban trendjükben már 2009 márciusa óta emelkednek, így félő, hogy előbb-utóbb nagy korrekció lesz. Igaz, ugyanezt el lehetett mondani egy éve, két éve, három éve stb. is. (Lehet, hogy a korrekció egy sokkal magasabb szintről következik majd be, és korrekció után is drágábbak lesznek a részvények, mint most. Még az is lehet, hogy soha többé nem lesznek olyan olcsók a részvények, mint ma.)

Ezt kéne túlteljesíteni

Részvény és részvény között óriásiak a különbségek, az egyik fogódzó a papírok osztaléka. Ha ellátogat az ember különböző, osztalékokkal foglalkozó oldalakra, akkor nagyon vonzó számokat lát. Az egyik német befektetési blog által idézett alapkezelő szerint az Eurózóna részvényeinek átlagos osztalékhozama 3,5 százalék lehet az idén. (Az osztalékhozam az osztalék és az árfolyam hányadosa, ezzel a kötvényhozamokhoz lehet hasonlítani az osztalékbevételt.) Az USA-ban eközben csak 2,0 százalék körül van az osztalékhozam.

A magyar 15 éves állampapír referenciahozama elvileg 3,66 százalék, kisbefektetőknek 3,5 százalékkal kínálják. A német 15 éves állampapírok 0,6, az USA tíz éves kötvényei 2,4, a 30 éves jenki kötvények 3,0 százalékkal forognak. Elsősorban ezeket kellene az osztaléknak jelentősen túlteljesítenie.

Forint vagy deviza, nem mindegy

De mi van akkor, ha nem általában a részvények osztalékhozamát figyeljük, hanem csak a kiemelkedően jó hozamú részvényekét? A német Dividendenchecker.de oldalon a DAX indexben szereplő papírok közül a Münich Re, a Daimler, az Allianz a három első helyezett jelenleg, 4,3-4,5 százalékos osztalékhozammal. (A 2017-ben kifizetendő osztalékok alapján.)

A következő három (Deutsche Post, Lufthansa, Siemens) már csak 2,9-3,2 százalékig viszi, ami magyar szemmel már nem túl vonzó. Hiszen az öt éves inflációkövető államkötvényünk indulókamata jelenleg 4,05 százalék. (Az euró/forint árfolyam jövőbeli alakulását persze nem ismerjük.) A közepes és kis német cégeket ábrázoló MDAX és az SDAX indexek csúcspapírjai sem jobbak ilyen szempontból a nagyoknál.

Az osztalék nőhet, a fix kamat nem

A gazdaság azonban fejlődik, és jó esetben a részvényárfolyamok, illetve az osztalékok is vele növekednek, ellentétben a fix kamatú kötvények kamatával. Érdemes például megnézni a Daimlert, idén ugyan nem nőtt az osztaléka (3,25 euró maradt), korábban azonban öt év alatt 75 százalékkal emelte. (Az osztalékpolitikája szerint a nyereség 40 százalékát fizeti.)

(www.dividenden-kalender.de)

A Finanztreff.de címoldalán becsléseket ad a jövő évi osztalékra is (2017e jelzéssel), a Daimlerre például a jövő évre 3,49 eurót számoltak. Másoknál is emelkedést prognosztizálnak, így a német csúcscégek osztalékhozama jövőre a jelenlegi árfolyammal már öt százalék körül lehet.

Olajmultik és brit kockázatok

A brit részvényekre szakosodott Dividenddata szerint a két nagy brit olajgigász, a BP és a Shell osztalékhozama megközelíti az évi hét százalékot is. De még vagy tucatnyi brit vállalat osztalékhozama évi 5-6 százalék körüli, ami már vonzónak tűnik. Az FTSE 100 index átlagos osztalékhozama viszont csak 3,7 százalék.

Persze a brit állampapírok hozama is magasabb, tíz évre 1,21, 30 évre 1,86 százalék, és külföldről nézve az angol font devizakockázatával is szembe kell nézni. A Brexit körüli rengeteg bizonytalanság is nyilván nyomasztóan nehezedik az árfolyamokra. Az olajcégekhez speciális kockázatok kapcsolódnak, leginkább a nyomott olajár, bár ahogy legutóbb írtuk, az olajmultik meglepően jól teljesítettek az első negyedévben.

Több, mint gondolnád

A részvények megtérülése magasabb, mint gondolnád – írta a napokban a Bloomberg. Sokszor azért becsülik alá a részvényektől várható hozamot, mert csak az (amerikai) osztalékhozamra figyelnek, amely viszont alacsonyabb, mint máskor a történelem során szokott lenni. (A részvényeket hagyományosan kerülő magyar befektetőket ez a veszély egyelőre nem igazán fenyegeti.)

A cikk szerint 1900-ig visszatekintve az osztalékhozamok hosszú távú átlaga 4,2 százalék, a mostani pedig két százalék. Ám ehhez hozzájárult az is, hogy a nyolcvanas elején változott a szabályozás, és azóta jobban megéri a vállalatoknak sajátrészvény-visszavásárlással pénzt juttatni a tulajdonosaiknak. Azóta meredeken nőtt a visszavásárlások értéke, háttérbe szorult az osztalék. „Vedd ki a saját osztalékodat részvényeladással” – tanácsolják.

Gyanús osztalékbajnokok

Ha ezt is beleszámolják (a visszavásárlásokat és az osztalékokat összevonják), akkor a részvényesek teljes hozama 2016-ban is 5,1 százalékos volt dollárban. Fontos eleme a cikknek, hogy a visszavásárlások zöme a legnagyobb cégekre koncentrálódik, a legnagyobb 20 amerikai cég adta össze a visszaváltásokra költött összegek felét. Iparáganként is nagy a különbség, az Apple és más technológiai cégek öt év alatt 622 milliárd dollárt költöttek erre.

Az amerikai cégek csúcsosztalékai néha a két számjegyű tartományba is felkúsznak, ezek azonban inkább különleges esetek, ilyenkor a céggel általában valami baj van (lásd a keretes cikket). Az osztalékbajnokokat mindenesetre több weboldalon is át lehet tekinteni, például itt>>> és itt>>>. Jó tudni, hogy Amerikában divat a negyedévenkénti osztalékfizetés.

(Cikksorozatunk következő részeiben a magyar cégek osztalékhozamait is összegyűjtjük, valamint megnézzük, milyen befektetési alapok szakosodnak osztalékra, milyen eredménnyel.)

De mi is az az osztalékhozam?

Az osztalékhozam számítása egyszerű, az osztalékot elosztják a tőzsdei árfolyammal. Ezzel egy kötvényekhez hasonló rendszeres, fix kifizetést szimulálunk, ami persze csak a valóság leegyszerűsítése. Ha például a Magyar Telekom árfolyama 480 forint, és 25 százalék osztalékot fizet, akkor 25/480, azaz 5,2 százalék az osztalékhozam. Ha sem az osztalék, sem az árfolyam nem változna, akkor a befektetés hozama megegyezne egy 5,2 százalékos kötvényével.

De nem mindegy, melyik osztalékot osztják mely árfolyammal. Egyes weboldalakon a legutóbb kifizetett osztalékot vetítik az osztalékfizetés napján érvényes árfolyamra. Másutt dinamikusabban kezelik ezt, és a mindenkori aktuális árfolyammal számolnak. Megint másutt a következő várható osztalékkal számolnak a múltbeli helyett, legalábbis ahol ezt becsülni lehet.

Az osztalékhozam egy mechanikusan számolt mutató, amely azonban az adott vállalatról sok fontos információt homályban hagy. Egyes cégeknél például hol van osztalék, hol nincs, így a múltbeli adat keveset jelent. Másutt osztalékpolitika van, azaz az osztalékot több évre előre megtervezik, vagy a nyereség százalékában határozzák meg, így viszonylag jól becsülhető előre.

Az osztalék ritkán változatlan, az adott cég növekedése, zsugorodása, az adott iparág, makrogazdasági környezet, adózás, beruházási tervek, a tulajdonosok készpénzigénye és még sok más tényező befolyásolhatja. A magas osztalékhozam oka az is lehet, hogy az adott cég korábban jól teljesített, de nemrég romlott a helyzete, ezért esett az árfolyama. Nem szabad csak ez alapján tájékozódni.

Ezért is kockázatos csak egy–két cég kifizetéseire alapozni, érdemesebb lehet legalább pár ország tucatnyi vállalkozásában részvényt vásárolni. Vagy osztalékokra koncentráló befektetési alapot keresni, amelyekre még visszatérünk.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG