Hirdetés
Hirdetés

Idén jöhet a 2-essel kezdődő forintárfolyam?

Fellegi Tamás, 2018. január 02., 13:25

Évek óta 3-assal kezdődik a forint euróhoz képesti árfolyama, amit tulajdonképpen semmi sem indokol, a hazai valuta alulértékelt. A cseh korona és a lengyel zloty megindult felfelé, vajon követi-e őket a forint is? A hosszú távú kamatszintünk már alacsony, az infláció is egészséges: nem szólnak már komoly érvek az erősödés ellen.

Euró/forint. Szép évkezdet
Euró/forint. Szép évkezdet

Az évet heves erősödéssel kezdi a forint: 309,20-at kell adni egy euróért, miközben szilveszter előtt ez az érték 310,80 körül volt. Ez az árfolyam ugyanakkor megfelel az elmúlt pár évben megszokottnak: lényegében a 300 és 320 közti sáv határozza meg az árfolyamot 2014 eleje óta, azaz négy éve. Előtte leértékelődés történt, de ez az akkor gazdasági feltételeknek megfelelt: zajlott a devizahitelek forintra váltása, úgy az államadósság szintjén, mint a svájci frankban felvett lakáshiteleknél, így miután sok devizát kellett megvásárolni, logikus volt a csökkenő árfolyam.

Euró/forint, 5 év. 2013-ban még leértékelődött, azóta a 300-320-as sávban mozog.

Euró/forint, 5 év. 2013-ban még leértékelődött, azóta a 300-320-as sávban mozog.

Hirdetés

Fordult a világ

Azóta azonban sok víz lefolyt a Dunán: a korábbi nagyarányú munkanélküliségnek nyoma sem maradt, sőt a gazdaságot égető munkaerőhiány kínozza. Jól megy a gazdaság, sok munkahely képződött azóta, így ha zárt lenne az európai munkaerőpiac, akkor se nagyon lennének foglalkoztatási gondok. Mivel azonban az Európai Unióban 2011 óta korlátlan a munkavállalás szabadsága a magyar munkaerőnek, a rendkívül nagy bérkülönbségek miatt a munkaerő tömegesen a jobban fizető országokba vándorolt. Ezt a folyamat nyilván csak akkor csökken, esetleg fordul meg, ha a hazai bérek felzárkóznak a célországok béreihez, amennyire azt a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi.

Az árfolyam szerepe

Ebben nagyon sokat számít a forintárfolyam, hisz gyengébb forint mellett egy adott hazai bér euróban kevesebb, erősebb forint mellett értelemszerűen több. Miután az átlagos árszínvonal is jóval alacsonyabb, mint a magasabb bérű országokban, nyilvánvaló, hogy a forint alulértékelt, akárcsak a többi régiós valuta (nem egyenlő mértékben: a cseh korona sokkal kevésbé, mint a forint).

A munkabérek nagy ütemben nőnek forintban, de olyan mélyről indultak, olyan nagy különbséget kell áthidalni, ami csak hosszabb idő alatt lehetséges, addig pedig marad a munkaerőhiány, ez pedig gátolja a gazdasági növekedést. Ha azonban a forint erősödhetne, a béremelésen felül is felértékelődnének euróban a magyar jövedelmek, és ez sokat segíthetne a bérfelzárkózásban, miközben jelenlegi exporttöbbletünk lehetővé teszi ezt a folyamatot.

Lemaradtunk

Ugyanez a folyamat látványosan megindult a cseh korona esetében, amelyet tavalyig a deflációs félelmek miatt nem engedtek felértékelődni, májusban azonban szabadon engedték az árfolyamot. Az akkor 27-el szemben már csak 25,55 koronát kell adni egy euróért, ami 5-6 százalékos felértékelődés. A lengyel zloty is erősödni kezdett tavaly: az év eleji eurónkénti 4,40-el szemben most már csak 4,17 az árfolyam.

A forint így kissé lemaradt a két említett devizához képest, kérdés, hogy idén bepótolja-e ezt a lemaradást. Eddig a rendkívül laza monetáris politika a forinterősödés ellen hatott, és ugyan idén nem valószínű, hogy sor kerülne monetáris szigorításra (kamatemelésre), vélhetőleg már további lazítás sem lesz, hisz a jegybank elérte célját: a hosszú lejáratú, 10 éves állampapírhozam közel 2 százalékosra csökkent az egy évvel ezelőtti 3,30-ról. Ha csak a korona és a zloty tavalyi útját akarná bejárni a forint, akkor az év folyamán 300 alatti, vagyis 2-essel kezdődő árfolyamnak kéne kialakulni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)