Hirdetés
Hirdetés

Indul a kriptodeviza-kereskedés szabályozása Dél-Koreában

Fellegi Tamás, 2018. január 23., 16:36

Dél-Korea eddig csak ígérte, de most itt a konkrét lépés a kriptodevizák szabályozása ügyében: betiltják a névtelen tőzsdei számlákon való kriptodeviza kereskedést. A cél az, hogy a pénzmosást és a bűnözés finanszírozását lehetetlenné tegyék, márpedig jelenleg ez a kriptodevizák egyetlen fundamentális felhasználási módja.

Az intézkedés január 30-ától érvényes, és jól mutatja, hogy a különböző országok hatóságai, ha lassan is, de reagálnak arra a kihívásra, amit a kriptodevizáknak nevezett instrumentumok jelentenek. Nem véletlen, hogy Dél-Korea az elsők között van: a háziasszonyoktól a taxisofőrökig mindenki rohant részt venni az őrületben, minden figyelmeztetés ellenére, miszerint a kockázatok igen nehezen felmérhetőek.

A szabály

A dél-koreai elnöki hivatal azt közölte, hogy a teljes kereskedési tilalom csak egy opció, ami felmerült, de egyelőre nem döntöttek mellette. Általában a teljes tilalom felesleges szokott lenni, ők is úgy gondolják, hogy elég, ha a láthatatlanság és névtelenség megszűnik, és ezzel lehetetlenné válik a bűnözők helyzete. Ettől persze még a lakosság fújhat lufit, ami csak akkor okoz gondot, ha végül túl sokat vesztenek, és ennek már gazdasági kockázata is lehet.

Hirdetés

Nézzük ezek után, hogy is néz ki a konkrét szabály. Aki kriptodevizával kereskedik, nem képezhet letétet, vagyis nem utalhat pénzt valamely kriptodeviza tőzsdén lévő számlájára, pontosabban virtuális pénztárcájába, ha az ahhoz tartozó név nem egyezik a bankszámlához tartozó névvel. Az ügyfeleknek kötelező lesz azonosítani magukat a kriptodeviza-tőzsdéken, és az adatoknak meg kell egyezni bankszámláik adataival.

Védelem a befektetőnek

Ez az intézkedés az átlagos kriptodeviza befektetőnek inkább védelmet jelent, mint hátrányt, hisz így kisebb a kockázata, hogy lenyúlják az értékeit a kriptodeviza tőzsdéken, ami eddig elég gyakran megtörtént, hisz azok is teljesen szabályozatlan vállalkozások voltak. A kriptodevizás pénzmosás viszont ezzel valószínűleg megszűnik Dél-Koreában, és a bűnözők máshol folytatják a tevékenységet. Ugyanakkor egyre több ország fontolgatja a szabályozást, és ha végül bevezetnek hasonló intézkedéseket, összességében visszaesik a kriptodevizák ilyen célú felhasználása, és ez adott esetben jelentősen csökkentheti a keresletet.

Elvesznek a fundamentumok

A névtelenség volt eddig a kriptodevizák legfőbb vonzereje, hisz a pénzmosás miatt a hagyományos bankszektorban már megszűntek a névtelen számlák, nem volt hová menekülni. A másik komoly érv, ami a bitcoin mellett szólt, miszerint véges mennyiség van belőle, azzal dőlt meg, hogy bitcoinból valóban nincs sok, de más kriptodevizákból igen: bárhányat létre lehet hozni, így végülis elinflálódik a kriptodevizák összessége, ami persze nem zárja ki, hogy egyik vagy másik értékes maradjon.

Árfolyamhatás

A kriptodevizák többsége ma esik, nehéz megállapítani, hogy mennyi lehet ebből a koreai szabályozás szerepe, mivel egy ideje már eső trend, vagy legalábbis kiadós korrekció uralkodik a piacon. A bitcoin ára 10 ezer dollár körül mozog, miközben korábban 20 ezren tetőzött, a többi nagyobb kriptodeviza 10-20 százalék közti esésben van a coinmarketcap.com adatai szerint, de kisebbek, köztük a vicces nevűek, egész szélsőséges mozgásokat mutatnak: előfordulnak 80 százalékos mínuszok és ugyanakkora pluszok is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)