Hirdetés
Hirdetés

Inzultus az Opimus közgyűlésen – bíróságon az ügy

2017. május 13., 08:42

Nem engedte be éves közgyűlésére a Tebész (Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége) képviselőjét az Opimus, a társaság szerint hangoskodás is támadt az ügy kapcsán. Mindkét fél nyilatkozik, mindenesetre megnézzük, az OTP közgyűlésén hogy vehetnek részt a részvényesek.

A HVG-nek adott nyilatkozatában közölte a Tebész, hogy képviselőjét nem engedték be az Opimus közgyűlésére, miután előre nem regisztrált a szervezet. A Tebész megtámadja a közgyűlés összes határozatát, keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre. A társaság szerint a közgyűlés lebonyolítása a törvénynek mindenben megfelelt, a BÉT honlapján megjelentetett közleményükben fejtik ki véleményüket.

Részvénykönyv

A részvénytársaságok közgyűléseinek lényege, hogy ott minden részvényes részt vehessen, részvényesi jogait gyakorolhassa, a szavazati joggal rendelkező részvények tulajdonosai szavazhassanak. Ugyanakkor a részvényeseket azonosítani kell, erre a célra a részvénytársaságok részvénykönyvet vezetnek, amelyben számon tartják részvényeseiket, és ez képezi a közgyűlési azonosítás alapját.

Hirdetés

A részvénykönyvbe a sokáig a részvényesnek kellett bejelentkezni, de ha ezt megtette, általában további teendő nélkül megjelenhetett a közgyűlésen, ahol a regisztráció során beazonosították, adatait összevetették a részvénykönyvben lévőkkel. Két évvel ezelőtt, a brókerbotrányok után a KELER (Központi Elszámolóház) már név szerint nyilvántartja a részvényeseket, így az ottani adatok alapján elvégezhető a részvényesi megfeleltetés.

Így csinálja a legnagyobb

Megnéztük, mi a gyakorlat az OTP-nél, amely a tőzsde legnagyobb forgalmú részvénye, így mérvadó lehet, hogyan bonyolítja a társaság a közgyűlést, és hogy azonosítja a részvényeseket. A társaság közgyűlési meghívója szerint a részvényesi megfeleltetést maga az OTP intézi a KELER-nél: a közgyűlés előtt két nappal lekérik a részvényesi listát, és onnantól kezdve az kerül a részvénykönyvbe, amelyben a közgyűlés végéig nem is lehet változtatást eszközölni.

Így a tényleges részvényesek listája naprakész, a részvényes, ha megjelenik a közgyűlésen, beazonosításra kerül. Ami lényeges: ha megismétlik a közgyűlést, mert nem határozatképes, a folyamat újraindul, vagyis újabb részvényesi megfeleltetésre kerül sor a KELER segítségével, így a továbbiakban nincs jelentősége az első, sikertelen közgyűlés előtti állapotnak (ezt a Tebész kifogásolta az Opimus esetében, a szervezet szerint eleve csak az vehetett részt a megismételt közgyűlésen, aki az eredetire is regisztrált).

Részvényesbarát megoldás

Az Opimus elismerte, hogy a KELER-el való részvényesi megfeleltetés helyett ők a részvényesektől kértek tulajdonosi igazolást, a törvény szerint a társaság dönthet, hogy melyik módszert választja, és a társaság alapszabálya az utóbbit írja elő. A tulajdonosi igazolás bemutatására és így a közgyűlésen való részvételi szándék jelzésére a társaság határidőt adott meg. Aki az adott időpontig ezt nem tette meg, nem vehetett részt a közgyűlésen. Kétségkívül azáltal, hogy a KELER nyilvántartja a részvényeseket, fölösleges és értelmetlen procedúrának tűnik a részvényeseket külön igazolásért küldeni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem sok, az igaz, de cserébe fontosak: szó lesz a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről, és megtudjuk, hogyan teljesített az ipar az elmúlt hónapban. A gazdáknak is érkeznek fontos hírek, kiderül, mennyire volt eredményes az idei aratás, de arról is érkezik jelentés, hogy hogyan teljesített a kormányzati szektor az elmúlt negyedévben. Makronaptár.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?