Hirdetés
Hirdetés

Irgalmatlan tolongás Mészáros Lőrinc ajtaja előtt

2017. november 07., 10:39

Mindenki Opust és Appeninnt akar venni, a pszichózis kiteljesedett, de a fránya napi limit miatt marad a sorban állás. Konzum egy darabig kapható volt, ugyancsak 15 százalékkal magasabban. Időközben drámai fordulat történt, előkerültek az eladók, óriási a forgalom, cikkünk frissült.

Teljesen felfordult a BÉT, Mészáros Lőrinc jelenléte három cégben teljesen lenyűgözi a befektetőket, megőrülnek érte, ezeket a papírokat akarják venni, nem számít, hogy mit érhetnek. Ritka példáját láthatjuk az őrületnek, amikor a csodavárás nem egy szektorhoz, iparághoz vagy általában a gazdasági kilátásokhoz, hanem egy személyhez kötődik.

Opus, 10 nap. Teljes elmebaj
Opus, 10 nap. Teljes elmebaj

A papírok közül az Opus immár 6. napja áll a kereskedési limiten 15 százalék pluszban 805 forinton, ott közel 1 milliárd forintnyi vevő tolong. Ezen az áron 250 milliárd forint a cég kapitalizációja, majdnem háromszor többet ér, mint a Waberer’s, és több mint feleannyit mint a Telekom, ami teljesen irreális.

Hirdetés

Az Appeninn 1173 forinton ugyanilyen állapotban, 50 milliárdos kapitalizációja ugyancsak teljesen irreális. A Konzum forgott szépen az első órában, de kezd az is elakadni, útban az a fránya 15 százalék. Érthetetlen, ilyen pszichózisban mi szükség van a 15 százalékra, miért nem hagyják, hogy az őrület egy nap alatt lefusson.

A befektetők jobb híján több kispapírt is megtéptek limittel, vagy ahhoz közeli mértékben, a nagyokkal senki nem foglalkozik, a forgalmi listán elbújnak a három Mészáros-papír mögött a tőzsde adatai szerint.

Ilyen extrém, túlfeszített helyzetben könnyen megfordulhat a pszichológia, és előfordulhat, hogy ugyanezt fogjuk lefelé látni, és akkor is akadályozni fogja a limit a piac kiegyenlítődését.

A világban csendesen emelkednek a tőzsdék, ma egy éve, hogy Donald Trump megválasztásakor elindult a sokéves emelkedő trendnek egy különösen masszív, érdemi korrekció nélküli szakasza. Ekkor rugaszkodott el az S&P 500 index a 200 napos mozgóátlagról, és azóta is stabilan felette van.

S&P 500. Egy éve szárnyal korrekció nélkül
S&P 500. Egy éve szárnyal korrekció nélkül

Magasban az olajár: a WTI 57,40 dollár, míg a Brent 64,10, ezek a legmagasabb értékek azóta, hogy 2014-2015-ben a mélybe esett az ár a korábbi 100 dollár fölötti szintekről. Erős a dollár: egy euróért csak 15,90-et kell adni belőle.

Brent olaj
Brent olaj

Frissítés:

Drámai fordulat következett a kereskedésben: hirtelen kitömték mindhárom papírból a rengeteg várakozó vevőt, és 15 százalék pluszból 15 százalék mínuszba kerültek a papírok, majd visszajöttek a tegnapi záróárak környékére. Mindez hatalmas forgalommal zajlik: a három papírból egyenként több, mint 2 milliárd forintnyi forgott, azaz összesen 6 milliárd fölött jár a forgalmuk. Hosszú még a nap, izgatottan várjuk a további fejleményeket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?