Hirdetés
Hirdetés

Iszonyatos forgalom és hullámvasút Mészáros Lőrinc cégeiben

2017. július 05., 14:10

A napok, de most már inkább hetek óta tartó őrület, amely az Opimus és a Konzum piacát jellemzi, ma soha nem látott forgalomban és elképesztő ármozgásban csúcsosodik ki.

Az Opimusból kora délutánig több mint 2 milliárd, a Konzumból 1,2 milliárd forint értékben zajlottak kötések a tőzsdén, ilyen számokat pedig az OTP-n, a Molon és a Richteren kívül más papír ritkán szokott produkálni. A két, Mészáros Lőrinc és a vele összehangoltan eljáró személyek többségi tulajdonában lévő cég, melyekben így értelemszerűen viszonylag kicsi a közkézhányad, vagyis a szabadon forgó részvények mennyisége, feltehetően annyi befektetőt és rövid távú kereskedőt vonzott, ami elég a milliárdos forgalomhoz.

Konzum árfolyama napon belül
Konzum árfolyama napon belül Friss árfolyamok >>>

Közben az árfolyam alakulás is igen szélsőséges: az előző napokban limit mértékben emelkedő papírok ma ismét a lehető legmagasabb áron kezdtek, majd hatalmas ingadozás alakult ki, volt olyan időszak, amikor mínusz 10 százalékban is jártak. Az Opimus legmagasabb értéke így 208, legalacsonyabb ára pedig 162 forint volt napon belül, a Konzum teteje 1686, alja 1203 forint volt. Így a papírok olyan mozgásokat végeztek csak ma, ami normális esetten egy-egy részvénynél egy egész trendnek felel meg.

Hirdetés

Hasonló jellegű őrületet 10 éve láttunk a BÉT-en, amikor egymás után találták meg a befektetők a kis- és közepes cégeket (Rába, Fotex), és hasonló emelkedés, majd nagy áringadozásuk következtek bennük, majd mikor véget ért a mánia, a mélybe hullottak. Ilyen mértéket viszont még akkor se láttunk: itt 2-3 hónap alatt 10-15-szörös emelkedésről van szó, és persze még azt sem tudjuk, hogy mi lesz a vége: kipukkad a lufi, vagy a magasban maradnak a papírok valamilyen, később kiderülő ok miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?