Hirdetés
Hirdetés

Jó nap a BÉT-en: izmozik a forint, szárnyal a Richter

2017. augusztus 14., 11:01

A múlt heti háborús hangulat után megnyugodni látszanak a tőzsdék, Nyugat-Európa és Budapest is kisebb emelkedésben indított. Szép eredményekről számolt be a Waberer’s, a nap hősének egyelőre a Richter mutatkozik. A forint ismét a 303-as szintet kóstolgatja az euróval szemben, de erősödni tudtunk a dollárral és a svájci frankkal szemben is.

Bejött az elemzők számítása, a Budapesti Értéktőzsdén napsütéssel indult a hét, köszönhetően annak, hogy a hétvégén nem romlott tovább a koreai konfliktus miatti nemzetközi hangulat. A pénteki kereskedés hőse az OTP volt, a bluechipek közül egyedül ennek az árában látható némi korrekció, gyakorlatilag változatlanul kereskedtek a bankpapírral a nyitást követő első órában. A Concorde Értékpapír elemzője, Móró Tamás ugyanakkor arra számít, hogy ma még meghaladhatják a pénteken elért 10 ezer forintot, így érdemes figyelni a papírt. Örülhetnek ugyanakkor a Mol és a Magyar Telekom befektetői, mindkét papír fél százalék körüli pluszban járt a nyitás után.

Szépen kapaszkodik a gyógyszerpapír - a legfrissebb árfolyamokért kattints ide! >>>
Szépen kapaszkodik a gyógyszerpapír - a legfrissebb árfolyamokért kattints ide! >>>

A reggel hőse egyértelműen a Richter, a gyógyszerrészvények 2 százalék feletti pluszban jártak a nyitást követően. Az elmúlt hetekben az amerikai gyógyszerszektor helyzete miatt gyengélkedett az árfolyam, mostanra azonban, úgy tűnik, megenyhültek a nemzetközi piacokon, emiatt ralizhat az árfolyam. A Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX gyakorlatilag változatlanul, 36 812,55 ponton indította a kereskedést. Nyugat-Európában szintén megnyugodtak a kedélyek, a főbb részvényindexek fél-egy százalék körüli pluszban nyitották a hetet.

Hirdetés

Szépen futott a Waberer’s

Ma reggel tette közzé az első féléves jelentését a Waberer’s International Nyrt. A cég árbevétele az első félévben 313 millió euróra növekedett, ez 13,3 százalékkal haladta meg az előző év első félévi árbevételét. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 0,37 euróról 0,48 euróra, 29,2 százalékkal emelkedett, miközben a rendszeres EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) 40,4 millió euróra nőtt 2017 első felében. Ez 3,7 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest.

A közvetlen bérköltség, juttatások járulékok éves szinten 15 százalékkal 47 millió euróra nőttek 2017 első felében, mivel a gépkocsivezetők száma és a kilométerenkénti költség is nőtt. A bruttó adósságszámok éves szinten ugyan enyhe növekedést mutattak a flotta intenzív növekedése miatt, a nettó tőkeáttételi arány azonban változatlan, 2,9-szeres maradt, a rendszeres EBITDA növekedése mellett.

Megint a 303-at kóstolgatja a forint

A pánikhangulat a múlt héten a forint szárnyalását is letörte, ez most feltámadni látszik a hétfői nyitásban, reggel a péntek esti 304,83 forintról 304,59-re erősödött a forint az euróval szemben, ám a nyitást követő percekben már a 303-as szintet is megjárta a magyar deviza, lelkesen szurkolunk, hogy tovább küzdje az árfolyamot lefelé. A dollár árfolyama 258,10 forintról 257,85 forintra, a svájci franké pedig 268,35 forintról 267,11 forintra változott a hétfői kereskedésben.

A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n.>>>
A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n.>>>

Az árupiacon mindkét olajfajta ára enyhe csökkenést mutatott a reggeli órákban, az amerikai WTI típusú olajért így 48,64 dollárt, míg az északi tengeri Brentért 51,85 dollárt kellett adni hordónként. A megnyugvó piacok nem kedveznek az arany árának, a nemesfém ára fél százalékkal 1287 dollárra csökkent unciánként. A platina azonban még ennél is nagyobb, másfél százalékos pofont kapott, ezért 975,80 dollárt kellett fizetni hétfő reggel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel Theresa May csapdájába eshet

Merkel Theresa May csapdájába eshet

Nagyon félrecsúszott Angela Merkel negyedik ciklusának kormányalakítási kísérlete, miután tegnap reggel összeomlottak a koalíciós tárgyalások, majd később azt nyilatkozta a kancellár, hogy inkább új választások jöjjenek, mint hogy kisebbségből kormányozzon. Ez kísértetiesen emlékeztet a brit miniszterelnök meggondolására, aki végül ráfázott az előrehozott választásokra.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?