Hirdetés
Hirdetés

Jöhet még jókora meglepetés a koronánál, ma a Molt vették legjobban

Eidenpenz József, 2017. április 07., 18:34

Reggel pocsék volt a hangulat az amerikai rakétatámadás hírére, a délutáni amerikai munkaerő-piaci adat után azonban magukhoz tértek a részvények. A BUX kissé emelkedett, az euró/forint újra 310 alá süllyedt. A cseh korona továbbra is nyugodt, de még elszakadhat a cérna a befektetőknél.

Két nagy hír mozgatta ma a piacokat, az egyik a Szíria elleni amerikai rakétatámadás volt, a másik a kora délután közzétett hivatalos amerikai munkaerő-piaci statisztika. Az Asszad-rezsim légibázisa elleni cirkálórakéta-sortűz miatt először eléggé rosszul festettek az indexek, egy csúnya esés volt kibontakozóban.

Az amerikai adat vegyesnek mondható, a munkanélküliek aránya alacsonyabb lett a vártnál, de az új munkahelyek száma is elmaradt az elemzői várakozásoktól. Mindenképpen rosszabb volt a szám, mint a hét közepén közzétett nem hivatalos felmérés. Ennek ellenére a részvénypiacok az adat közzététele után szépen magukhoz tértek. A német DAX stagnált, a francia CAC 0,3, a brit FTSE 100 pedig 0,6 százalékkal ment fel. Az amerikai tőzsdék főbb indexei este hatkor minimális, pár pontos pluszban vannak.

Hirdetés

Kúszik fel a Mol

A BUX index ma nem sokat változott, este egy ezrelékes emelkedésben zárta a napot. A Mol volt a legmagasabb forgalmú hazai részvény, és a négy nagy közül ennek emelkedett leginkább az árfolyama is, 0,7 százalékkal 20 745-ig. A CEZ nemrég tartott aukciója után volt egy nagy esés és némi turbulencia, de az utóbbi napokban kitartóan kapaszkodik felfelé a részvény.

Az OTP 0,4 százalékkal 8375 forintra, a Telekom 0,6 százalékkal 489-re emelkedett. A Richter 1,1 százalékkal 6670-re esett vissza. A forint elég szépen erősödött, az euró 80 fillérrel lejjebb ment, 309,90-re. Erősödött a złoty és a román lej is.

Arany, olaj fel

Az olajat persze reggel az egekbe repítette a közel-keleti harci helyzet, volt két százalékos pluszban is, de aztán ebből jócskán visszavett. Este már csak 0,7, illetve 1,0 százalékos pluszban volt a WTI és a Brent, 52,20, illetve 55,30 dolláron. Az arany viszont, mint menedékeszköz egy százalékos emelkedést produkált.

A cseh korona, melynek tegnap eltörölte az árfolyamküszöbét az ország nemzeti bankja, ma kissé tovább erősödött (26,56 korona volt az euró este). A csehek megmutatták Svájcnak, hogyan kell jegybankot működtetni - írja mai cikkünk szerzője. A cseh korona történetéről ír az Equilor blogja is, amely leírja, mennyire másként viselkedett most a cseh pénz, mint bő két éve a svájci frank, pedig mindkét esetben eltörölték az árfolyamküszöböt.

Jöhet még meglepetés a koronánál

Akkor a frank mintegy 20 százalékkal ment fel szinte azonnal, most a korona csak mintegy két százalékkal mozdult el. A szerző azonban a spekulánsok nagy összegű, egy irányba felvett pozíciói miatt nem tart kizártnak a közeljövőben egy meglepő koronagyengülést.

A növekvő politikai feszültség negatívan hathat a piacokra az Erste Befektetési szerint. "Kicsit aggasztó az, hogy szinte bármerre nézünk, fokozott politikai feszültséget látunk, mintha puskaporos hordón ülnénk világszerte. Ez igaz a mindennapok politikájára is, akár itthon nézünk körül, akár Európában. Erről eddig nem vettek, vagy nem vesznek igazán tudomást a piacok, de nem árt az óvatosság" - írták reggel.

Rég volt már medvepiac

Az árfolyamok esésére mindig fel kell készülni a KBC Equitas blogja szerint. A cikk felsorolja a Második Világháború óta tapasztalt legnagyobb bikapiacokat, melyek átlagos hossza majdnem egy év volt, átlagosan 5,5 évente következtek be és átlagosan majdnem 30 százalékos esést hoztak. (Most már hat éve nem volt nagyobb visszaesés.) A kötvények azonban általában ilyenkor is jól teljesítettek.

Ismét gyengülő pályán van a török líra, az Equilor blogja szerint a technikai kép nem néz ki jól. Ha ez a mozgás fennmarad, további nyolc százalékkal is eshet az árfolyam.

Kiásták a csatabárdot”

Az Aegon Alapkezelő Total Return blogja szerint Amerikában véget ért Obama elnök külpolitikai „teszetoszasága”, konfliktuskerülése, bár még az sem világos, hogy az új elnök pontosan milyen külpolitikát követ majd. Ám „Kiásták a csatabárdot”, ahogy a cikk címe mondja. A szerző szerint ebben a feszült nemzetközi helyzetben nagyon rossz taktikai érzékről tett tanúbizonyságot, hogy éppen most akarja a kormány az amerikai érdekeltségű CEU-t likvidálni.

Megegyeztek a görögök a hitelezőkkel, megy a mentőcsomag következő részlete. A görög tőzsde indexe erre másfél százalékos emelkedéssel reagált.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?