7p
Miközben a tőzsdén jegyzett ingatlanfejlesztő, hasznosító társaságoknak - közöttük a BIF Nyrt-nek is - jelentős adóelőnye származik abból, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakul, a formaváltás a magánbefektetők számára is magasabb osztalékfizetéssel járhat. A tőzsdei társaságok előnye a hagyományos ingatlanbefektetési formákkal – ingatlanalapokkal – szemben, hogy likviditásukat nem saját maguk, hanem a tőzsdei jelenlét biztosítja, tehát portfóliójukban nem szükséges alacsony kamatozású eszközöket – például Államkötvényeket – tartaniuk. Így akár évi 5-10 százalékos hozamot is elérhetnek.

Ugyanakkor a SZIT státusz a cég számára olyan kötelezettséget jelent, hogy az eredményének 90 százalékát osztalékként ki is kell fizetni a befektetői részére.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-t (BIF) 1994-ben alapították, tőzsdei bevezetésére pedig lassan húsz éve, 1998. januárjában került sor. A szigorú tőzsdei szabályozásnak köszönhetően folyamatosan transzparensen működik. A társaság üzletpolitikája konzervatív, alapja a meglevő ingatlanok folyamatos működtetése. Fő tevékenységi köre a cég saját tulajdonában lévő, elsősorban Budapest kitűnő lokációiban, valamilyen tömegközlekedési csomópont közvetlen közelében elhelyezkedő irodaházainak hasznosítása, de található a portfóliójában több fővárosi és vidéki hotel és belvárosi parkolóház is. Az elmúlt két évtizedben több jelentős ingatlanfejlesztést is megvalósított a társaság, a BIF fejlesztette az Üllői úton lévő, jelenleg az FHB Bank székházaként működő irodaházat, a pesti Duna parton a vegyes funkciójú iroda-lakóépület társasházként működő Castrum házat vagy a budai, kitűnő elhelyezkedésű lakóparkot a Pasa-parkot. Az utóbbi pár évben a BIF fejlesztési tevékenységét a budai oldalra koncentrálja, ahol is 3. kerületben, a Testvérhegy és Hármashatárhegy között lévő 35 hektáros komplett zöldövezeti városrész fejlesztését végzi. 2017-es év végére befejeződött a terület komplett közművesítése, első ütemben 85 db építési telek került átadásra, a második ütem 90%-ban értékesített telkeinek átadása pedig jelenleg zajlik.

A társaság mind jövedelemtermelő ingatlan portfólióját, mind fejlesztési tevékenységét folyamatosan bővíti, elsőre napi aktualitású példa a december elején megvásárolt, a Belváros közepén, a Vigadó téren található – korábbiakban a K&H Bank székházaként működő – irodaépület megvásárlása, utóbbira pedig a Harsánylejtő 3. ütemében fejlesztés alatt álló 80 lakásos exkluzív lakópark.

A fenti fejlesztéseken túl további két hasonló, Budapest emblematikus épületei közé tartozó épület megvásárlásán dolgoznak jelenleg is – mondta el a Budapesti Értéktőzsde és a Privátbankár.hu BÉT Akadémia nevű rendezvényén Sajgál Gábor vezérigazgató.

Sajgál Gábor, a BIF vezérigazgatója a Privátbankár.hu és a Budapesti Értéktőzsde közös rendezvényén. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

A társaság működése és további fejlődése még sok tartalékot rejt, a hitelállományuk az ingatlanvagyon értékéhez képest mérsékelt, így eladósodottságuk az ingatlanpiacon szokásoshoz piaci átlaghoz képest kimondottan alacsony.

A SZIT-ek jelentette újdonságokról, működésük feltételeiről és a hazai ingatlanpiac helyzetéről  itt olvashatsz részletesen >>

A jelenlegi magyarországi piaci környezet az ingatlanfejlesztő, hasznosító cégek számára abszolút kedvezőnek mondható, a környező országokban jelentősen magasabbak az árak és bérleti díjak, alacsonyabbak az ingatlanpiaci hozamelvárások. Magyarországon a politikai helyzet már jó ideje stabil, ami szintén bátorítja a külföldi befektetőket.

Jelentős befektetések és megtakarítások vannak a hazai ingatlanalapokban, ami jelzi, hogy az ingatlanokban egyaránt bíznak az intézményi és magán befektetők is. Egy tőzsdei ingatlanhasznosító cég, mint a BIF részvényeinek megvásárlása diverzifikálni tudja a befektetők ingatlan-jellegű portfólióját és csökkentheti a befektetők kockázatait – hangzott el.

Bejelentkezett SZIT-nek

A BIF 2017. október 20-án bejelentkezett a SZIT adózás alá, aminek jelentős adózási előnyei vannak. (SZIT-ek: szabályozott ingatlanbefektetési társaságok.) A SZIT-eknek nem kell társasági adót és iparűzési adót fizetni, ezáltal jövedelmezőségük jelentősen emelkedik. Ezek mellett az eredményének 90 százalékát osztalékként kell kiosztania, ami jó hír lehet a befektetők számára.

A SZIT-társaságoknak 25 százalékos közkézhányaddal (free float) kell rendelkeznie (a részvények negyedének kisbefektetőknél kell lennie). A társaság a SZIT összes feltételrendszerének teljesítéséig, melynek végső határideje 2018. december 31 SZIT előtársaságként (SZIE) működik, azonban ez alatt az átmeneti, előtársasági időszak alatt is élvezi a SZIT adózás előnyeit.  A BIF a nyilvántartásba vétel óta elmúlt időszakban teljesítette a SZIT-ekkel szemben támasztott szinte valamennyi követelményt, jelenleg a törvény által előírt közkézhányadot szeretnék megteremteni. Ez kitűnő alkalom a tőkebevonásra és a további akvizíciókhoz és fejlesztésekhez szükséges önerő megszerzéséhez, ugyanakkor lehetőség a tőzsdei intézményi és magánbefektetők részére, hogy egy az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a működésük elmúlt mintegy 20 éve során minden más befektetési formánál jobban teljesítő – húsz év alatt átlagosan évi 7 százalékos hozam – befektetési lehetőséggel színesítsék és diverzifikálják portfóliójukat. A cég részvényeinek kockázata a vezérigazgató szerint alacsony, működése transzparens, ezért és vonzó lehet a befektetők számára.

Alacsony hozamú ingatlanalapok?

Felmerülhet a jogos kérdés, hogy miért ne a piacon már jó ideje meglévő, a befektetők és megtakarításaiknak helyet keresők számára jól ismert és számos helyen hozzáférhető ingatlan alapokba fektessenek be továbbra is.

A vezérigazgató saját bevallása szerint nagyon szereti az ingatlanalapokkal összehasonlítani a cégét. Az ingatlanalapoknak jelentős tőkeállománnyal kell rendelkezniük az értékpapírok likviditásának biztosítására, mi általában nagy államkötvény állományt jelent.

Sajgál Gábor, a BIF vezérigazgatója a Privátbankár.hu és a Budapesti Értéktőzsde közös rendezvényén. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Ha egy portfólióban a befektetések fele hat-hét százalékos hozamú ingatlanokban van, a másik fele pedig állampapírokban vagy egyéb relatíve kis kockázatú, de alacsony hozamú befektetési formában, akkor az átlagosan csak 2-3 százalékos hozamot fog biztosítani – mondta a vezérigazgató. Ez egyébként jól megfigyelhető szinte az összes hazai ingatlan alapnál. Egy tőzsdei ingatlantársaságnál azonban nincs ilyen likviditás biztosítási kötelezettség, a hozam évi 5-10 százalék között is mozoghat az ingatlanok kategóriájától függően.

A BIF 5-10 százalék közötti értéket vár

Tehát az ingatlanalapoknál jelentősen magasabb, a vezérigazgató szerint akár 2-3-szoros is lehet az tőzsdén jegyzett ingatlancégek hozama, főleg, ha azok még SZIT státussal is rendelkeznek. A tőzsdei szabályozás és transzparens működés miatt azonban a kockázat nem két-háromszoros, hanem gyakorlatilag az alapokénál alig valamivel magasabb lesz. Ezért arra biztatja a befektetőket, hogy fontolják meg ezt a lehetőséget. A BIF saját befektetéseire a hozamelképzelésük alapvetően ennek a sávnak a közepén található.

Hogyan lehet úgy növekedni, hogy az eredmény 90 százalékát kifizetik osztalékként? – kérdezték a cégtől. A vezérigazgató tájékoztatása szerint egyrészről a társaság saját részvény állománya jelentős tartalékot jelent erre a célra illetve vizsgálják annak lehetőségét is, hogy befektetői igény szerint az osztalékot új kibocsátású részvényekben fizetik ki, mivel a BIF-et alapvetően osztalékpapírnak szánják a tőzsdén.

Eladnák a saját részvényeket

Jó hír az ezen ingatlanbefektetési forma után érdeklődők számára, hogy szabályozásnak való történő törvényi megfelelés érdekében az előírt közkézhányad biztosítását a társaság a jelenleg a tulajdonában lévő négymillió-nyolcszázhatvannégyezer darab saját részvényéből történő értékesítéssel szeretné elérni.

A cég jelenleg úgynevezett SZIT előtársaság, 2018 december végéig kell minden szabálynak megfelelni, így a közkézhányadra vonatkozó előírásoknak is – mondta el Sajgál Gábor.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16805 16630 16890 +1,23% 16805 16815 2 363 393 130 HUF 2024-03-28 16:32:38
MOL 2976 2938 2980 +1,92% 2976 2978 860 974 236 HUF 2024-03-28 16:33:01
MTELEKOM 898 890 900 +0,90% 898 899 139 997 810 HUF 2024-03-28 16:32:30
RICHTER 9340 9280 9375 +0,81% 9305 9350 1 379 717 900 HUF 2024-03-28 16:33:56
OPUS 399 397 403 -0,50% 399 399 11 183 970 HUF 2024-03-28 16:13:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru Jó estéje lesz, ha meglátja, mi a helyzet a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 19:12
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG