5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Százszámra vannak vállalkozások, amelyek robotokra és mesterséges intelligenciára szakosodnak. Már lehetséges csak ezek részvényeibe befektetni.

Lassan a csapból is a robotok folynak: az ember nélküli marskutatástól a vezető nélküli gépkocsik tesztjéig, a drónoktól a 3D-s nyomtatásig, a Csernobili Erőmű bontásától a vezető nélküli négyes metróig, a kínai humanoid robotoktól a műtétet végző miniatűr sebészekig. A Deere traktorgyártó is vezető nélküli traktorokat tervez. Szinte észre sem vettük, és a telefonunk már egy ideje fel tudja olvasni nekünk a híreket.

A jelenségnek komoly társadalmi vonatkozásai is lesznek, a munkaerő-piac teljesen felborulhat, egyes szakértők szerint állandósulhat a tartósan magas munkanélküliség. Most azonban inkább arra keressük a választ, hogyan lehet a robotikai boomból kisbefektetőként profitálni.

A robot becsengetett

Alig másfél éve, 2013. december közepén az amerikai Nasdaq technológiai tőzsdén az volt a szenzáció, hogy a Robo ETF nevű, a robotikára szakosodott tőzsdén kereskedett alap értékpapírjainak bevezetése alkalmából a tőzsde szimbolikus csengőjét stílszerűen egy robot nyomta meg. Pontosabban az Universal Robots cég UR5-ös jelzésű robotja, annak karszerű nyúlványa, az eseményt ma is meg lehet tekinteni a Youtube-on. (A csúcspont 9 perc 20 másodperc körül kezdődik.)

 

De megérte-e vajon ebbe az alapba fektetni? Egyelőre nem. A Nasdaq interaktív grafikonrajzolója szerint a Robo ETF tőzsdei bevezetése óta mindössze három százalékkal drágult, míg az irányadó Nasdaq Composite technológiai index 25 százalékkal ment fel. Közben elég nagy volt a volatilitás, az index is, az ETF is többször emelkedett vagy süllyedt tíz százalék körüli mértékben rövid idő alatt. A Robo ETF egyébként ma már közel száz részvényt tartalmaz, a cégek kevesebb mint a fele működik az USA-ban, a többi külföldön.

 

Az ETF-nek már európai követője is van, ami adózási szempontból sokkal jobb a magyar befektetők számára.

Minek a Google-nek robothadsereg?

Ám lehet, hogy lassan nem is lehet majd megkülönböztetni a robotikát a normál technológiai cégektől, sőt a hagyományos iparvállalatokat sem a futurisztikus vállalkozásoktól. Vezető nélküli kamiont tesztel a Daimler, drónokkal szállítaná ki csomagjait az Amazon, robotikai és mesterségesintelligencia-vállalkozások egész sorát vásárolja fel a Google (miközben már régóta vezető nélküli autót fejleszt).

Már 2014 elején azt pedzegették a sajtóban, miért vásárol fel egy egész robothadsereget, pontosabban seregnyi robotikai vállalkozást a Google. Azóta a helyzet csak fokozódott, tavaly nyáron és ősszel újabb hasonló akvizíciókat hajtott végre. Közben felvett több élvonalbeli robotikai szakembert és humanoid robot-prototípusokat is vásárolt egy koreai egyetemtől. Sokan gondolják, hogy a kereső-oldalakon már régen túlnőtt informatikai óriás valamilyen újabb nagy dobásra készül.

Nyomulnak a kínaiak

De a kínaiak sem akarnak lemaradni a versenyben. Erre utal, hogy a robotikára szakosodott Robohub oldal szerint csak áprilisban négy robotikai tranzakciót hajtott végre az ázsiai nagyhatalom: A kínai Ninebot megvette saját konkurensét, a Segwayt, mindketten kétkerekű (egymás mellett levő kerekű) elektromos helyváltoztató eszközöket gyártanak. Egy másik cég egy orosz technológiai cégben szerez részesedést, egy harmadik pedig egy brit mélytengerirobot-gyártóban. A negyedik hír szerint a kínai DJI dróngyártó már egymilliárd dolláros bevételt vár erre az évre.

Kevesebb ember=kevesebb hiba és kevesebb költség

„A robotok egyre gyorsuló ütemben kilépnek a gyárkapukon a mindennapi életbe…” „szinte minden szektor a robotika felé fordul” – írja az Investopedia.com. Miért is? Hogy kiküszöböljék az emberi hibákat, csökkentsék a költségeket és növeljék a hatékonyságot. A robotikai ipar bevétele a 2010-es 15 milliárd dollárról 2025-re várhatóan 67 milliárd dollárra nő, ami évi kilenc százalékos növekedést jelent.

A cikk készítésénél minél többet olvastunk, annál több szempont merült fel, annál szerteágazóbb lett a kérdés. A robotika lassan behálózza az egész gazdaságot és emberi életet.

Robotika+egészségügy=profit?

A robotikai részvényeknek tehát nagy jövőt jósolnak. Az egészségüggyel kapcsolatos részvényeknek is nagy jövőt jósolnak, például a gazdag nyugati társadalmak elöregedése miatt. Akkor milyen lesz vajon az egészségügyi robotokat gyártó társaságok jövője? Egy erről szóló régebbi, 2014. április eleji cikk három ilyet sorolt fel. Nézzük, azóta hogyan teljesítettek.

Az Intuitive Surgical (ISRG) részvénye az utóbbi egy évben 40 százalékkal ment fel – igaz, két év alatt viszont alig haladt valamit a Nasdaq-on. A cég a laparoszkópiának nevezett kíméletes, üvegszálas modern műtéti eljárással foglalkozik, amelyet egy-két helyen már Magyarországon is alkalmaznak szűk körben, például prosztata-műtétnél.

Kérsz egy vázat fémből?

A háztartási robotokat és automata vagyonvédelmi rendszereket gyártó iRobot (IRBT) egy és két év alatt is esett kissé, de a cég sok éve működik, és óriási hegyeket-völgyeket járt meg az árfolyama. Érdemes megnézni az árfolyamot öt évre is.

Egészen futurisztikus, akció-sci-fikbe illő témája van az Ekso Bionics (EKSO) társaságnak: az emberi erőt, állóképességet növelő mesterséges külső vázakat (angolul exoskeleton) fejleszt. Ennek sokféle felhasználási területe közül a mozgáskorlátozottak járását lehetővé tevő változat látszik jelenleg is működni a honlapjuk alapján. Kár, hogy a cég nagyon kicsi, és a tőzsdén is szuperkockázatosnak látszik, az utóbbi egy évben esett is 37 százalékot az árfolyama.

Vasember-rajongóknak

Ahogy a cikk is írja: ez egy igen magas kockázatú üzletág, bár a Vasember-rajongóknak megérheti „egy kevéske őrült pénzt beletenni” a sci-fik való világbeli vállalkozásába. Bár a nyereség is nagy lehet, ha valamelyik cégnek sikerül betörnie a világ élvonalába, és jól jövedelmező tömegterméket előállítani.

Külső vázzal ismét jár valaki egy német kórházban (Fotó: Ekso Bionics, Youtube)
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17505 17365 17550 +0,81% 17490 17510 1 358 145 830 HUF 2024-04-25 10:19:32
MOL 3010 2968 3014 +0,47% 3010 3012 332 907 938 HUF 2024-04-25 10:20:58
MTELEKOM 917 903 917 -2,65% 916 917 320 464 873 HUF 2024-04-25 10:21:19
RICHTER 9170 9030 9195 +0,77% 9165 9170 389 012 255 HUF 2024-04-25 10:21:07
OPUS 397 396 399 +0,13% 397 398 6 953 623 HUF 2024-04-25 10:21:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint ma reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG