5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Megoszlanak a vélemények, hogy jó-e a hazai tőzsde ún. nemzeti tulajdonba kerülése, és hogy mit tehet az új tulajdonos a tőzsde felvirágoztatásáért, egyáltalán mennyire lehetséges ez még, amikor bárki bármilyen befektetési terméket elér világszerte.

A boldog békeidők

Amikor megalakult a Budapesti Értéktőzsde 1990-ben, úgy tűnt, hogy minden úgy lesz, mint régen, az előző kapitalista rendszerben: tőzsdepalota, sürgölődő brókerek, befektetők és spekulánsok, nagy élet, nagy forgalom, óriási fellendülések és összeomlások, vagyonok keletkezése és eltűnése, miközben a tőzsdei forrásbevonás által virágoznak a jó cégek és így a gazdaság.

Az első 10 évben ez nagyjából meg is valósult: ugyan nem a Szabadság téri méltó tőzsdepalotában, hisz ott akkor még a királyi televízió székelt (ma elhagyottan árválkodik az épület), hanem a Vörösmarty tér és a Váci utca sarkán, ugyancsak jó helyen és ugyancsak impozáns épületben, megfelelő teremmel és látogatótérrel.

A felhőbe szállt

Jött a sok részvény, volt forgalom, érdeklődés, izgalmak, hosszok, besszek, minden úgy, ahogy a régi szép időkben. De a technikai fejlődés közbeszólt, az ember képes volt megalkotni a számítógépek olyan összekapcsolt hálózatát, amely összeköt a világon mindenkit mindenkivel. Addig a hazai cégek és befektetők csak a Vörösmarty térre mehettek, és ott jól is érezték magukat. Aztán mutatkozott az első jel: egyszer csak eltűntek a brókerek, immár irodáikban kereskedtek.

Furcsa lett a félig üres terem, de a határidős szekció, a „buxolók” még egy ideig harsányan kereskedtek, aztán ez a szekció is átkerült a sokkalta hatékonyabb rendszerbe. A tőzsdeterem kiürült, be is zárták, az intézmény lényegében a felhőbe költözött. Oda a pezsgés, oda a hangulat. Egy darabig a brókercégek befektetői klubjaiban, erre a célra kialakított termeiben folyt tovább az élet, de egy idő után az ottaniak nem generálták elég forgalmat, nem érte meg fenntartani a kis közösségi tereket.

Kinyílt a világ

Az igazi gond viszont csak ezután következett: a számítógépeken és drótokon a befektetők innentől kezdve ugyanúgy elérhetik a Nasdaqot vagy a DAX-komponenseket, a kínai startupokat vagy az olajat, aranyat, vagyis milliószor annyi lehetőségük van, mint a BÉT-en volt. És persze a kárpótlásijegy-cserék és a privatizációk lezárulta után óhatatlanul csendesebb lett a hazai börze, így keresni kezdtek mellette-helyette más befektetési lehetőségeket, Apple-t, Teslát, Baidut, kinek mi tetszik.

A BÉT közben osztrák kezekbe került, miután azt hitték, az a megoldás, ha egy tulajdonosnál van a sok kis tőzsde, majd hatékonyabb lesz. De nem ez történt. A megoldás nem ez lesz, ugyanis egyszerűen nincs már szükség a sok kis tőzsdére. A technikai fejlődés túllépett rajtuk, idővel meg fognak szűnni, marad pár nagy intézmény.

Kötvénybörze

Ebben a helyzetben az, hogy az MNB visszavásárolta a BÉT-et, tulajdonképpen annak megmentését, vagy legalábbis életének meghosszabbítását jelenti. A komoly magáncégek ugyanis eleve már a legnagyobb piacokra mennek (lásd Wizzair Londonban), viszont egyrészt a magyar államnak van pár cége, melyekből kisebbségi részesedéseket a tőzsdére vihet, másrészt némi befolyása lehet a keresleti oldalra is. Így a tőzsde, legalábbis egy darabig, még a magyar tőkepiac része maradhat.

Nézzük ezek után, mik az új tulaj konkrét lehetőségei? A legkézenfekvőbb a jelenleg teljesen vagy majdnem teljesen állami tulajdonban lévő cégek kisebbségi hányadának tőzsdére vitele. Ezek általában stabil, a szakzsargonban fejőstehénnek minősülő cégek, melyek, ha osztalékot fizetnek, a kötvények alternatíváiként jelenhetnek meg. Ezáltal tulajdonképpen nem egy klasszikus részvénytőzsde fejlődne ki, hanem egy kvázi-kötvénypiac, amire viszont nagyon is szükség lenne a Quaestor kötvények gyászos korszaka után.

Részvények

Az új börze emellett bátoríthat is új magáncégeket a tőzsdére lépésre, de azt látni kell, hogy ennek a lehetőségei limitáltak, mivel egyszerűen kevés olyan cég van, amelyik egyáltalán szóba jöhet, amelyik tőzsdeképes lehet, és van is számára értelme a jelenlétnek. A Prezi-szerű, világszerte sikeres magyar vállalkozások legfeljebb patriotizmusból mennének a BÉT-re, ha tőzsdére akarnának menni, ők is inkább a Nasdaqon éreznék jól magukat, hisz a hasonló cégek ott vannak.

Csak azért pedig fölösleges cégeket bevezetni, hogy ott legyenek, ha nem tőzsdeérettek, ezt a jegybank alelnöke is hangsúlyozta. Ma is rengeteg részvény van a hátsó sorban, melyeknek semmi keresnivalójuk nem lenne a börzén. Viszont azért pár lehetőség akadna, mint pl. a most elszaladt Waberer’s vagy Duna House.

A kereslet

Az állam a keresleti oldalt is növelheti valamelyest, egyrészt bizonyos szervezeteket szabályozói eszközökkel is a börzére terelhet (inkább kedvezményekkel, mint sem valamiféle kötelező befektetéssel), másrészt átterelhet sok olyan kisbefektetőt, akik jelenleg államkötvényt tartanak, és bíznak az állami ajánlásban. Persze ha van hozam, legyen az árfolyamemelkedés vagy osztalék, nem kell semmilyen ösztönzés vagy reklám, akkor zúdul a pénz.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG