Hirdetés
Hirdetés

Jön Irma, szakad a narancslé, jól húz az OTP

Eidenpenz József, 2017. szeptember 06., 18:49

A részvénypiacokat továbbra is nyomasztja az Észak-Koreai feszültség, az USA-ban újabb hurrikán is fenyeget, alaposan megdrágult az olaj. Európában az erős euró és a holnapi EKB-ülés intette óvatosságra a befektetőket. A BUX index emelkedett, főleg az OTP-nek köszönhetően, a forint viszont kissé gyengült.

Bár az emelkedés győzött, nem tökéletes a hangulat a részvénypiacokon, a koreai feszültséget ma is folyton felemlegették. Észak-Koreában pár nap múlva nemzeti ünnep lesz, ami lehet, hogy újabb rakétázással jár majd. Európában a holnapi EKB-ülés és az erős euró zavarhatja a befektetőket. Az energiaszektor és a bankszektor azonban pluszba húzta az amerikai indexeket, ami délutánra Európát is szépen visszakanalazta a mínuszból.

Az S&P 500 index este hat körül már csak 0,2 százalékos pluszban volt, a Nasdaq és a Dow Jones pedig lényegében nullában, azaz alig tért el pár ponttal előző napi értékétől. A német DAX 0,75 százalékos pluszban zárt, miután az autóipari részvények szépen teljesítettek, mint a 3,2 százalékkal dráguló Daimler, amelyet felminősített a Goldman Sachs. De nagyon felment a Fiat és a Renault is. A francia CAC 0,3 százalékkal ment fel, a brit FTSE 100 pedig ugyanennyivel esett.

Hirdetés

Nagyot gyengült a zloty

Itthon a BUX index 0,4 százalékos emelkedése főleg az OTP-nek volt köszönhető, a papír 0,7 százalékkal 10 450-re drágult. A Mol 0,2 százalékkal 23 625-re ment fel, a Richter mindössze 4 forinttal 6594-re. A Telekom 0,4 százalékkal 484-re drágult.

A forint gyengült, 30 fillérrel feljebb, 306,50-en van az euró. Jókorát, 0,5 százalékkal gyengült egyébként a lengyel złoty, 4,2515 lett az euróval szemben. A kanadai jegybank váratlanul megemelte a kamatot, erre drágult a kanadai dollár. A Fed egyik helyettes vezetője, Stanley Fischer pedig váratlanul lemondott. A dollár így ma is tovább esett kissé, az euró/dollár 1,1940.

Hurrikánok jönnek, mennek

Négy hetes csúcson az olaj ára, miután a Harvey hurrikán távozott, és a finomítókat újraindítják. Viszont az Irma nevű hurrikán ismét fenyegeti az USA déli részét. A WTI 49,30, a Brent 54,20, másfél százalék körüli pluszban vannak. Az Irma nagyon megrángatta a narancslét, pár nap alatt 130 dollárról 149 közelébe ugrott fel a nevű tőzsdei árfolyama, ma viszont visszaesett 141-re. (Novemberi határidő.)

Az arany, amely mostanában afféle menedékeszközként sokat drágult, ma kisebb szünetet tart, 0,1 százalékkal esik (1343 dollár). Az ezüst viszont folytatja drágulását, és 18 dollár felett forog decemberre.

Az amerikai technológiai óriásoknak, mint a Google vagy az Amazon, nem tett jót az, hogy az EU hatóságai fokozott adóztatásukon törik a fejüket. Részvényeik szerény mínuszban vannak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?