Hirdetés
Hirdetés

Jön Irma, szakad a narancslé, jól húz az OTP

Eidenpenz József, 2017. szeptember 06., 18:49

A részvénypiacokat továbbra is nyomasztja az Észak-Koreai feszültség, az USA-ban újabb hurrikán is fenyeget, alaposan megdrágult az olaj. Európában az erős euró és a holnapi EKB-ülés intette óvatosságra a befektetőket. A BUX index emelkedett, főleg az OTP-nek köszönhetően, a forint viszont kissé gyengült.

Bár az emelkedés győzött, nem tökéletes a hangulat a részvénypiacokon, a koreai feszültséget ma is folyton felemlegették. Észak-Koreában pár nap múlva nemzeti ünnep lesz, ami lehet, hogy újabb rakétázással jár majd. Európában a holnapi EKB-ülés és az erős euró zavarhatja a befektetőket. Az energiaszektor és a bankszektor azonban pluszba húzta az amerikai indexeket, ami délutánra Európát is szépen visszakanalazta a mínuszból.

Az S&P 500 index este hat körül már csak 0,2 százalékos pluszban volt, a Nasdaq és a Dow Jones pedig lényegében nullában, azaz alig tért el pár ponttal előző napi értékétől. A német DAX 0,75 százalékos pluszban zárt, miután az autóipari részvények szépen teljesítettek, mint a 3,2 százalékkal dráguló Daimler, amelyet felminősített a Goldman Sachs. De nagyon felment a Fiat és a Renault is. A francia CAC 0,3 százalékkal ment fel, a brit FTSE 100 pedig ugyanennyivel esett.

Hirdetés

Nagyot gyengült a zloty

Itthon a BUX index 0,4 százalékos emelkedése főleg az OTP-nek volt köszönhető, a papír 0,7 százalékkal 10 450-re drágult. A Mol 0,2 százalékkal 23 625-re ment fel, a Richter mindössze 4 forinttal 6594-re. A Telekom 0,4 százalékkal 484-re drágult.

A forint gyengült, 30 fillérrel feljebb, 306,50-en van az euró. Jókorát, 0,5 százalékkal gyengült egyébként a lengyel złoty, 4,2515 lett az euróval szemben. A kanadai jegybank váratlanul megemelte a kamatot, erre drágult a kanadai dollár. A Fed egyik helyettes vezetője, Stanley Fischer pedig váratlanul lemondott. A dollár így ma is tovább esett kissé, az euró/dollár 1,1940.

Hurrikánok jönnek, mennek

Négy hetes csúcson az olaj ára, miután a Harvey hurrikán távozott, és a finomítókat újraindítják. Viszont az Irma nevű hurrikán ismét fenyegeti az USA déli részét. A WTI 49,30, a Brent 54,20, másfél százalék körüli pluszban vannak. Az Irma nagyon megrángatta a narancslét, pár nap alatt 130 dollárról 149 közelébe ugrott fel a nevű tőzsdei árfolyama, ma viszont visszaesett 141-re. (Novemberi határidő.)

Az arany, amely mostanában afféle menedékeszközként sokat drágult, ma kisebb szünetet tart, 0,1 százalékkal esik (1343 dollár). Az ezüst viszont folytatja drágulását, és 18 dollár felett forog decemberre.

Az amerikai technológiai óriásoknak, mint a Google vagy az Amazon, nem tett jót az, hogy az EU hatóságai fokozott adóztatásukon törik a fejüket. Részvényeik szerény mínuszban vannak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat

Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat

Ma összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága, és döntést hoz arról, hogy a hosszúra nyúlt válságkezelő politika ideje alatt a gazdaságba pumpált fedezetlen pénzt, összesen 4500 milliárd dollárt, vagy ennek egy részét, szép lassan visszavegyék. A sok fedezetlen pénz most már ugyanis csak arra jó, hogy ingatlanpiaci és tőzsdei lufit fújjanak, az pedig újabb válsághoz vezethetne.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?