Hirdetés
Hirdetés

Kapják a spanyolok, de senki más nem aggódik

Fellegi Tamás, 2017. október 02., 11:26

A tegnapi események után esik a spanyol tőzsde, máshol viszont emelkedés van, félelem egy szál sem, a hazai börze egyenesen szárnyal, még egy kis Mészáros-láz is van. A forint ugyanakkor gyengécske, viszont a lengyel zloty is, míg a cseh korona erősödik. Zuhan az aranyár, az olaj ára is mérséklődött.

A világot nem rázta meg a katalán népszavazás és az ezzel kapcsolatos aggodalmak, de a spanyol tőzsde indexe egy százalékos mínuszban van. Össze persze nem dől sem az ország, sem a világ gazdasági értelemben, akár maradnak a katalánok, akár mennek, de a bizonytalanságot nem szeretik a befektetők.

Az európai tőzsdék kisebb pluszban vannak, Amerika azonban pénteken még szárnyal: a negyedév utolsó napján széttépték a részvényeket. A korrekció nélküli szüntelen emelkedés Trump megválasztása, azaz majdnem egy éve tart, ezt látva újabb és újabb vevők érkeznek. Az S&P 500 egy nagy ugrással 2520 pontig szaladt fel, mondani se kell, hogy bőven abszolút csúcsra. Ezúttal a Nasdaq is minden idők legmagasabb értékére, 6500 pontra emelkedett.

Hirdetés

A BUX is hasít, egy százalékkal van feljebb, 37 635 ponton. Főleg a Richter áll jól, 1,2 százalékkal emelkedik 6630 pontig, a Mol és az OTP 0,7 százalékkal vannak feljebb 3020 és 9960 forinton (az OTP terveiről részletesen itt).

A változatosság kedvéért ma újra van egy kis Mészáros-láz is: 5 százalékkal emelkedik az Opus (Opimus) és a Konzum, 225 illetve 2323 forintig.

Gyenge a forint, 311,50 az euróval szemben, viszont az elmúlt időszakban a zloty is gyengült, 4,30-ig eurónként. A cseh korona viszont erősödik, amióta eltörölték a 27 koronás korlátot: 25,95 az árfolyam eurónként.

Tovább esik az arany: egy uncia már csak 1277 dollár, ugyanakkor az olajár is visszaesett: a WTI 51,50 dollár, a Brent 56,40.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?