Hirdetés
Hirdetés

Két százalék alatt a 10 éves államkötvény hozama

Fellegi Tamás, 2018. január 08., 21:21

Folytatódott a hosszabb lejáratú magyar állampapírok hozamának csökkenése, immár 2 százalék alá került a 10 éves lejárat. Az amerikai tőzsdék az év ötödik kereskedési napján is felfelé mennek, ugyanezt tette ma Európai is, és a hazai börze is. Tovább erősödött a török líra, estek a főbb kriptodevizák.

Az MNB célja az volt, hogy leszorítsa a hosszabb távú hozamokat. Ez olyannyira sikerült, hogy a tavaly év eleji 3,30-3,50 közti értékről most 2 százalék alá esett, így már fél százalékponttal kisebb, mint az amerikai (2,47 százalék). A régióban csak a cseheknél alacsonyabb a szint 1,67 százalékon, a lengyel adat viszont 3,24 százalék, míg a román 4,40.

10 éves magyar államkötvény hozama
10 éves magyar államkötvény hozama

Az év eddigi összes kereskedési napján emelkedtek az amerikai részvényindexek, és noha ma ugyan csak kismértékben, öt nap alatt meglehetősen sokat: az S&P 500 index 2675-ről 2748 pontig, a Nasdaq 6900-ról 7160 pontig, így mostanra erősen túlvettek lettek.

Hirdetés

Európában szelídebb az ütem, a német és francia indexek csak közelítik a november elején elért csúcsaikat. A BUX ugyancsak kevéssel a két hónappal ezelőtti csúcs alatt van 40 100 ponton, az OTP viszont 11 ezer forint fölötti értékkel meghaladta azt, majd 10 970 forinton zárt. Ezzel egyúttal a 2007-es örökös csúcsot is elérte a papír.

A Mol 3090, a Richter 6750 forinton zárt, a Telekom 469 forintig emelkedett. Említésre méltó a Waberer’s részvénye, amely egy százalékkal került feljebb, kerek 5000 forintig.

A napok óta jó formában lévő török líra tovább erősödött, egy euróért 4,48 lírát kell adni, míg másfél hónapja még 4,72 volt ez a szám.

A kriptodevizák avagy virtuális valuták piacán ma esés volt, különösen a Ripple, a harmadik legnagyobb ilyen termék zuhant nagyot, 25 százalékot. Ezekben az eszközökben óriási felfutás volt az elmúlt hetekben, így egy ekkora esés szinte nem is látszik a charton, persze egy frissen beszálló befektetőnek fájdalmas lehet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

A dolgozó fiatalok majdnem fele, 44 százaléka érzi úgy, megbecsülik a munkahelyén, ez pedig új rekord. 36 százalékuk pedig előrelépési lehetőséget is lát - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatalok 67 százaléka arra számít, hogy a nettó fizetésük emelkedni fog, a külföldi munkavállalást pedig 27 százalékuk venné fontolóra.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)