Hirdetés
Hirdetés

Kettéhasadhat a bitcoin: jön a kék meg fehér pénz?

Fellegi Tamás, 2017. július 11., 14:30

Sok a hír mostanában a virtuális pénzekkel kapcsolatban, de most úgy tűnik, eddig is nehezen követhető technológiai hátterük is tartogathat még meglepetést: programozói huzavona miatt kettészakadhat a bitcoin. Igazi pénznél is volt már ilyen: kék pénz meg fehér pénz, ott is lett belőle zűrzavar, hát még egy ilyen megfoghatatlan eszköznél.

A virtuális, avagy kriptovaluták, ahogy végre nemrég kimondta egy jegybankár, nem igazi valuták, mert nem felelnek meg a kritériumoknak. Azonban úgy tűnik, még számítástechnikailag sem teljesen tiszta, hogy mik, mivel a Bloomberg szerint a vele foglalkozó programozók két új szoftverfrissítést dolgoztak ki, és nem tudnak megegyezni, melyiket használják. Ez felveti a lehetőségét, hogy a mostani egységes bitcoin nevű képződményből egyszer csak kétféle lesz.

Az ördög műve?

Ez is rámutat, hogy mennyire súlyos hiányosság, ha nem, hogy egy valutaként értelmezett valaminek, de akár egy tőkepiaci instrumentumként felbukkanó dolognak sincs központi szabályozó hatósága. Lássuk be, ha egy instrumentummal ilyenek történhetnek váratlan módon, akkor annak kockázata az eddigi meglehetősen magashoz képest is megnövekszik, lényegében felmérhetetlen. Hogy egy kollégát idézzek, aki a 90-es években a tőkeáttételes ügyletekre alkalmazta a kifejezést: az ördög műve.

Hirdetés

Nos, ha nem is az ördögé, de programozóké, számítógépes guruké, akik a Citigroup egy volt munkatársa szerint most orosz ruletteznek, illetve, ahogy az angol mondja, csirkét játszanak, amikor szembemennek egymással, és kérdés, ki rántja el elsőnek a kormányt, esetleg egyikük sem. Igazság szerint eddig is kissé hókuszpókusz jellege volt a virtuális valutáknak racionális befektetési eszközökhöz szokott szereplők számára, de most aztán végképp azt mondanánk, hogy leginkább egy Quaestor kötvényre hasonlít, amiről nem is lehet tudni, hogy van-e vagy nincs, illetve hányféle van.

A két oldal 

A mechanizmust, és hogy mi a vita tárgya, meglehetősen nehéz felfogni, meg sem próbálkozunk vele, elég csak annyi, hogy az egyik megoldást azok szorgalmazzák, akik a véges sorozatú instrumentumból még elő nem állítottakat bányásszák, óriási szerverparkokkal és hatalmas áramfogyasztással (főként Kínában), a másik oldalon azok állnak, akik a bitcoin forgalmazásában és használatában felmerült technikai problémákat akarják hatékonyan kiküszöbölni.

Tulipánhagyma

A vita kipattanásában a Bloomberg szerint része van annak is, hogy megjelent az ethereum, amely egy kifinomultabb eszköznek tűnik, mivel kisebb egységek is forgalmazhatók, és könnyebben lehet belőle felhasználóbarát megoldás. Tőkepiaci szemmel nézve leginkább mégiscsak a tulipánhagymára emlékeztet a dolog, melyből elég volt sokat termeszteni, és már el lett árasztva a piac. A bitcoin és társai ugyan véges számú jelek, de ha újabb és újabb virtuális valutákat hoznak létre, akkor a végén mégiscsak annyi lesz belőlük, mint a tulipánhagymából.

A valódi valutáknál

Mindenesetre megnézzük, a valódi pénzek esetében mint jelent egy ilyen széthasadás. Mivel a valuták többnyire egy-egy állam fizetőeszközei, akkor hasadnak szét, ha az állam is részekre bomlik. (Kivételek a több országot magukba foglaló övezetek, mint az euró, vagy korábban Afrikában a CFA frank). Egy zűrös példa saját történelmünkből: az osztrák-magyar korona, amely a Monarchia 1918-as széthullása után kezdett széthasadozni.

Az új államok, mint Csehszlovákia és Jugoszlávia, hamar bevezette saját valutáját, Ausztria felülbélyegezte a területén levő pénzt, így az lett átmenetileg az osztrák fizetőeszköz, a többi, felülbélyegezetlen bankjegy pedig nálunk összpontosult a csonka országban. Mivel nálunk volt utoljára felülbélyegzés, így ez lett a legértéktelenebb.

Kék pénz, fehér pénz

Ráadásul eleinte még a pénznyomtatás is furán ment: a jobb nyomólemezek Bécsben maradtak, az ócskábbak hozzánk kerültek, így azokkal eleve csak az egyik oldalán színes bankjegy készült, a hátoldal fehér maradt. Ez lett a fehér pénz, amit senki nem akart elfogadni, mindenki a korábbi valutát, a kék pénzt használta. Tud tehát káosz lenni a rendezetlen valutafelbomlásból, ki tudja, hogy az eleve szélsőségesen ingadozó virtuális pénzeknél mit hozhat ez. Augusztus 1-ig mindenesetre megtudjuk, lesz-e a bitcoin-hasadás.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?